Πρώην σχεδιαστής της BMW “κράζει” το Concept XM


Ο Frank Stephenson αφού πρώτα “έθαψε” για τα καλά τη σχεδιαστική φιλοσοφία που ακολούθησε η BMW στο ΧΜ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δύο σημεία που κατάφεραν να τον κερδίσουν. 

  • 10/1/2022

Έχοντας γεννηθεί στο Μαρόκο το 1959, o σχεδιαστής Frank Stephenson έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα στο χώρο του αυτοκινήτου δουλεύοντας για εταιρίες όπως η BMW, η Mini, η Fiat, η Ferrari και η McLaren. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει δραστηριότητα στο YouTube όπου μέσα από το προσωπικό του κανάλι ασκεί κριτική στα νέα μοντέλα. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μετρώντας περισσότερους από 180.000 συνδρομητές ενώ τα videos του έχουν συγκεντρώσει συνολικά 10.000.000 views

Στο τελευταίο του video ο  Stephenson καταπιάνεται με το Concept XM το οποίο η BMW παρουσίασε πριν από λίγο καιρό για να γιορτάσει τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δημιουργία του τμήματος Motorsport. Οι εντυπώσεις του σχεδιαστή μόνο θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αφού δηλώνει με κάθε τρόπο την απογοήτευσή του για τη σχεδιαστική φιλοσοφία που ακολουθήθηκε. Ενδεικτικό της κριτικής του Stephenson είναι η εισαγωγή κατά την οποία πριν ξεκινήσει να μιλάει, πιάνει στα χέρια του ένα ψεύτικο όπλο και προσποιείται ότι αυτοπυροβολείται.

Και μετά ξεκινά το “θάψιμο”... Τα βέλη του επικεντρώνονται αρχικά στο μπροστά μέρος του όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχεδιασμός δεν έχει καμία απολύτως λογική. Οι γραμμές πηγαίνουν σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις ενώ τα λεπτά φωτιστικά σώματα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη μεγάλη μάσκα.  Αναλύοντας την πλευρική εικόνα, επίσης δεν μπορεί να βρει καμία συνοχή στις γραμμές, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το σχήμα των θόλων. 

Από την κριτική δεν ξέφυγε ούτε το πίσω μέρος του ΧΜ όπου θεωρεί μέγα λάθος την παρουσία  δύο λογοτύπων στο πάνω μέρος. Η BMW θέλησε με αυτόν τον τρόπο να γεφυρώσει το concept car με το ιστορικό Μ1 αλλά ο σχεδιαστής δήλωσε πως το θεωρεί χαζό αφού είναι σαν κάποιος να βάζει δυο φορές την υπογραφή του σε ένα έγγραφο.

Απογοητευμένος εμφανίστηκε και για τον σχεδιασμό των τελικών στις εξατμίσεις παίρνοντας μια βαθιά ανάσα απογοήτευσης όταν έφτασε η στιγμή για τον σχολιασμό τους. Παραδόξως στην κριτική υπήρξαν και δύο θετικές αναφορές. Η πρώτη αφορούσε στο σχεδιασμό της οροφής και η δεύτερη στις μαύρες γραμμές στο πλάι που αφομοιώνουν έξυπνα τα χερούλια απ' τις πόρτες. 

Τέλος, λίγο πριν ολοκληρωθεί το video ο Stephenson έδωσε τη δική του βαθμολογία για το BMW Concept XM η οποία δεν αντιστοιχεί σε κάποιον αριθμό αλλά στο γράμμα “F” που σύμφωνα με τον ίδιο προέρχεται από τη λέξη failure (αποτυχία).

Δείτε το video...