Πρώτο πλύσιμο μετά από 42 χρόνια – Ένα «διαμάντι» της αυτοκίνησης βρίσκει τον παλιό του εαυτό (video)


Ένα κλασικό μοντέλο της δεκαετίας του '40 πηγαίνει για πλύσιμο και ανακτά ένα μέρος της παλιάς του δόξας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: WD Detailing - YouTube
  • 9/12/2023

Πολλά ενδιαφέροντα αυτοκίνητα έχουν ξεχωριστές ιστορίες που τα δένουν με τους ιδιοκτήτες τους. Το συγκεκριμένο Studebaker Champion της δεκαετίας του '40 πηγαίνει για πλύσιμο μετά από 42 χρόνια εγκατάλειψης μέσα σε έναν αχυρώνα.

Ο 18χρονος ιδιοκτήτης του, Caden, υποστηρίζει ότι θυμάται την προηγούμενή του ζωή και ζει όπως ζούσαν οι άνθρωποι στη δεκαετία του '40. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προηγούμενος εαυτός του ήταν πωλητής της Ford στην Montana και πέθανε σε ένα τροχαίο το 1961.

Μιλώντας για το Studebaker του, ο Caden αποκάλυψε ότι θέλει να ξεκινήσει να το χρησιμοποιεί για τις καθημερινές του μετακινήσεις, κι αυτό είναι μάλλον κάτι που θα χρειαστεί αρκετά μεγάλη προσπάθεια, ενώ φαίνεται να έχει κι αρκετά μεγάλο κοστολόγιο. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ο καθαρισμός του οχήματος, στον οποίο βοήθησε η WD Detailing, που δημοσίευσε και το παρακάτω video.

Το εξωτερικό του οχήματος είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, χωρίς πολλή σκουριά, όμως δεν είναι ίδια κι η εικόνα του εσωτερικού. Είναι ευρέως γνωστό ότι η φύση δε φέρεται ιδιαίτερα καλά στα υφάσματα της καμπίνας ενός αυτοκινήτου, όταν αυτό αφεθεί για καιρό παρατημένο σε κάποιον αχυρώνα, δάσος ή ζούγκλα.

Φαίνεται ότι μία οικογένεια τρωκτικών κατάφερε να μετατρέψει την καμπίνα του Studebaker σε ένα εξαιρετικά φιλόξενο κι ευρύχωρο σπίτι για αρκετές δεκαετίες. Το ύφασμα στα καθίσματα δεν μπορεί να σωθεί, ενώ ένας σωρός από... σκελετούς ζώων που έμεναν εκεί, βρίσκεται στο πορτπαγκάζ. Το ταμπλό έχει σκουριάσει, όμως τα όργανα του πίνακα βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Το καθάρισμα είναι μόλις το πρώτο βήμα. Ένα αρκετά σημαντικό, μεν, όμως το πρώτο εκ των πολλών, δε. Περνώντας στην «καρδιά» του, η αντικατάσταση του εξακύλινδρου σε σειρά κινητήρα χωρητικότητας 2,8 L, φαίνεται να είναι απαραίτητη. Ενδεχομένως και τα φρένα του Studebaker να χρειάζονται φροντίδα, ή και αλλαγή, αφού το όχημα ήταν στάσιμο για πάνω από 40 χρόνια. Εκτός αυτού, προκειμένου να οδηγηθεί, απαιτούνται νέα καθίσματα.

Αν δεν έχετε ξανασυστηθεί με το μοντέλο, το Studebaker Champion κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1947. Η coupe εκδοχή του, όπως είναι η συγκεκριμένη μονάδα, είχε ένα καμπυλωτό πίσω παράθυρο που προσέδιδε ένα ιδιαίτερα φουτουριστικό λουκ στο όχημα. Για την εποχή του, θεωρούνταν ένα από τα πιο πρωτοποριακά μοντέλα, όσον αφορά τον σχεδιασμό του. Δεν έχει γίνει γνωστή η χρονιά του συγκεκριμένου οχήματος, όμως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μονάδα της πρώτης γενιάς του Studebaker, δηλαδή μεταξύ 1947 και 1949.

Δείτε το video: