Σε δημοπρασία αυτή η σπάνια Lamborghini Countach LP400 “Periscopio”


Οι άνθρωποι της ψηφιακής πλατφόρμας δημοπρασιών «Bring a trailer» διαθέτουν προς πώληση αυτήν τη σπάνια Lamborghini Countach LP400 «Periscopio» του 1975. Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα διαρκέσει ως τις 3 Ιουνίου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 28/5/2022

Μια μικρή ιστορική αναφορά, πρωτίστως. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 o Ferruccio Lamborghini αποφάσισε να δημιουργήσει τον αντικαταστάτη της θρυλικής (πλέον) Μiura, η οποία είχε εμφανιστεί το 1966. Αν και δεν είχαν περάσει πολλά χρόνια από τότε, ο ιδρυτής της εταιρείας ήθελε ένα νέο μοντέλο που να συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία που είχε ήδη ξεκινήσει με το πρώτο μοντέλο της.

Η αποστολή για τη σχεδίαση του καινούργιου οχήματος ανατέθηκε και πάλι στον οίκο του Giuseppe «Nuccio» Bertone και ο Marcello Gandini ανέλαβε ξανά το έργο του (θυμίζουμε ότι είχε σχεδιάσει τη Miura). Αυτό που πιθανόν να τρόμαζε κάποιον σχεδιαστή –ακόμα και τους πιο διάσημους της εποχής– δεν επηρέασε τον νεαρό τότε Gandini.

Το θέμα ήταν πώς να μορφοποιήσει ένα αυτοκίνητο που να μην μοιάζει με τη Miura αλλά και καταφέρει να του προσδώσει έναν νέο και ισχυρό χαρακτήρα που θα μείνει στην ιστορία. Όμως η μικρή ηλικία του, το τεράστιο ταλέντο του και η επιθυμία του ίδιου του Lamborghini να ξεχωρίσει από τον Enzo Ferrari και τα δημιουργήματα αυτού, ήταν ένας εκρηκτικός συνδυασμός που έφερε αποτέλεσμα. 

Ο Gandini ολοκλήρωσε την εργασία του και δημιουργήθηκε ένα ξύλινο πρόπλασμα του νέου μοντέλου σε φυσικό μέγεθος ακριβώς όπως ήταν στα σχέδιά του. Η συνέχεια ίσως δεν είναι τόσο γνωστή και αφορά στην ονομασία του. Η ιστορία για το πώς πήρε το όνομά του είναι ενδιαφέρουσα και ιταλικά χαρακτηριστική.

Οι άνθρωποι της Lamborghini δημιούργησαν το πρωτότυπο του νέου μοντέλου, το οποίο ονομάστηκε με τον κωδικό «LP500» και το παρουσίασαν στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης το 1971. Όμως, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία τότε καθυστέρησε την παραγωγή του. Έτσι η Countach παρουσιάστηκε επίσημα το 1974. 

Τα πρώτα 157 οχήματα που κατασκευάστηκαν είχαν ακριβώς το ίδιο αμάξωμα όπως αυτό στο αρχικό σχέδιο και στο πρωτότυπο. Αυτό όμως σήμαινε ότι η προς τα πίσω ορατότητα για τον οδηγό ήταν ανύπαρκτη. Η λύση που δόθηκε ήταν να τοποθετηθεί ένα «οπτικό τούνελ» το οποίο τον διευκόλυνε να βλέπει προς τα πίσω. Αν και δεν πρόκειται για μηχανισμό περισκοπίου (όπως αυτό που γνωρίζουμε στα υποβρύχια π.χ.), η επιλεγμένη λύση πήρε αυτόν τον χαρακτηρισμό και προσδιορίζει την ονομασία αυτών των πρώτων Countach. H Lamborghini σταμάτησε να το τοποθετεί από το 1978 και έπειτα όταν παρουσίασε την LM400 S.

H συγκεκριμένη Countach LP400 «Periscopio» έχει κατασκευαστεί το 1975 και πλέον το αμάξωμά της είναι στην αρχική μορφή του και στο χρώμα του («Tahiti Blue»). Κάποιος από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της είχε παρέμβει και είχε τοποθετήσει τα πιο εκτεταμένα φτερά και τη μεγάλη πίσω αεροτομή των μεταγενέστερων εκδόσεων του μοντέλου και το είχε βάψει κόκκινο. 

Το 2017 άρχισε μια εκτεταμένη αποκατάσταση του οχήματος στην αρχική, αυθεντική μορφή του και όλες οι εργασίες που έγιναν είναι καταγεγραμμένες στο ιστορικό του. Το 2019 κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της, στην εκδήλωση «Concours d'Elegance» που έγινε στο Las Vegas εκείνη τη χρονιά. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η μεγαλύτερη προσφορά για τη συγκεκριμένη Lamborghini Countach LP400 «Periscopio» είναι 750.000 δολάρια (περίπου 700.000 ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία).