Software μειώνει στο 90% τον θόρυβο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου (Video)


Ισραηλινή εταιρεία υπόσχεται τη μείωση του εσωτερικού θορύβου κατά 90% μέσω ενός software και του προεγκατεστημένου ηχοσυστήματος.

  • 6/11/2020

Η άνεση που προσφέρει ένα αυτοκίνητο εν πολλοίς σχετίζεται και με την ικανότητά του να απομονώνει τους θορύβους που παρεισφρέουν στο εσωτερικό του. Θόρυβος που μπορεί να προέρχεται είτε από τη λειτουργία του κινητήρα, είτε από την κύλιση είτε από τον αέρα (αεροδυναμικός θόρυβος).

Για την ισραηλινή εταιρεία Silentum σημασία δεν έχει η προέλευση του θορύβου αλλά ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να τον… ακυρώσει. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία του Noise Canceling, η είδηση ότι μια και μόνο εφαρμογή μπορεί να περιορίσει τους ενοχλητικούς θορύβους που φτάνουν στα αυτιά μας ίσως να μην τους ξαφνιάζει, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση το λογισμικό που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία επί της ουσίας δεν υπόσχεται τον περιορισμό του θορύβου αλλά τον… αφανισμό του.

Και αυτό γιατί η μείωση φτάνει ακόμα και το 90%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό και αναμφίβολα ικανό να δημιουργήσει ένα απομονωμένο περιβάλλον που δεν θα επηρεάζεται ούτε από την ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου, ούτε από την ποιότητα της ασφάλτου, ούτε από τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του κινητήρα.

Ένα από τα σημεία-κλειδιά του νέου software της Silentum είναι η ακριβής καταγραφή των θορύβων που περνούν μέσα στον θάλαμο επιβατών ώστε να παράξει εκείνες τις συχνότητες που θα συμβάλλουν στην ακύρωσή τους.

Για τον σκοπό αυτόν, τοποθετούνται έξι επιταχυνσιόμετρα στο πλαίσιο του αυτοκινήτου τα οποία καταγράφουν τον θόρυβο που προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον, παρέχοντας τα απαραίτητα δεδομένα στην κεντρική μονάδα ελέγχου του συστήματος Noise Canceling.

Από εκεί και πέρα ο λόγος ανήκει στα ηχεία του αυτοκινήτου, τα οποία παράγωγουν εκείνες τις συχνότητες που φτάνοντας στα αυτιά των επιβατών του «ακυρώνουν» τον θόρυβο που διαχέεται στον θάλαμο επιβατών.

To video που έδωσε στη δημοσιότητα η Silentum είναι ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας του software, το οποίο υπόσχεται μια αναβαθμίσει την άνεση ενός αυτοκινήτου σε ένα νέο επίπεδο.