Stellantis: Επένδυση-μαμούθ για εξηλεκτρισμό και κατασκευή νέου κινητήρα turbo!


Επένδυση 97 εκ. ευρώ σε 3 μονάδες παραγωγής στη Βόρεια Αμερική και κατασκευή νέου κινητήρα 1,6 L Turbo.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 2/8/2022

Η Stellantis σκοπεύει να επενδύσει 97 εκ. ευρώ στην προετοιμασία τριών μονάδων παραγωγής για την κατασκευή υβριδικών συνόλων στη Βόρεια Αμερική.

Η επένδυση του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή αυτοκινήτων στον πλανήτη, αφορά τρία εργοστάσια, σε Μίσιγκαν και Ιντιάνα στις ΗΠΑ, και στο Οντάριο του Καναδά.

Η πορεία του εξηλεκτρισμού θα επιταχυνθεί με την παραγωγή ενός νέου κινητήρα 1,6 λίτρων, που θα έχει Turbo και θα είναι εν σειρά 4κύλινδρος, με άμεσο ψεκασμό καυσίμου και ευκολία στη χρήση σε υβριδικά σύνολα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο σύνολο βασίζεται σε κινητήρα της Stellantis που βρίσκεται ήδη σε παραγωγή στην Ευρώπη και θα χρησιμοποιηθεί σε δύο διαφορετικά οχήματα, προορισμένα για την αγορά της Βόρειας Αμερικής, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει για ποια πρόκειται.

Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αφορά το Dundee Engine Plant στο Μίσιγκαν, που θα δεχτεί «ένεση» 83 εκ. δολαρίων, για να γίνει το μέρος όπου θα συναρμολογείται ο κινητήρας, ενώ θα συνεχίσει να κατασκευάζει και τον κινητήρα 3,6 λίτρων που τροφοδοτεί τα Jeep Grand Cherokee και Grand Cherokee L.

Παράλληλα, ο κινητήρας Tigershark 2,4 λίτρων, που τώρα βρίσκεται στα Fiat 500X, Jeep Renegade και Jeep Compass, θα τεθεί εκτόςπαραγωγής ως τις αρχές του 2023.

Το μπλοκ του καινούριου κινητήρα θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Kokomo, στην Ιντιάνα, μετά από επένδυση 14 εκ. δολαρίων.

Τέλος, στο Etobicoke Casting του Τορόντο θα λάβει χώρα η εξέλιξη και η εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού και των εργαλείων για την κατασκευή του κινητήρα, μετά από επένδυση 2 εκ. δολαρίων.

Η παραγωγή του κινητήρα θα αρχίσει στις αρχές του 2025.