Στην Πτολεμαΐδα το εργοστάσιο της Volkswagen; (UPD)


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΞΙΑ ο γερμανικός όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις για την επένδυση νέας παραγωγικής μονάδας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!

  • 2/11/2019

Νέα διάσταση στις αποκαλύψεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη για τη θέληση της κυβέρνησης να έλξει την επένδυση της Volkswagen έπειτα από τις εξελίξεις στη Τουρκία, δίνει σήμερα η εφημερίδα ΑΞΙΑ.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Γερμανική εταιρεία έχει εντοπίσει την Πτολεμαΐδα ως τον κατάλληλο τόπο για τη δημιουργία του νέου της εργοστασίου για την παραγωγή του νέου Volkswagen Passat και του Skoda Superb.

Πρόκειται για μια επένδυση που αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα παραγωγής 300.000 οχημάτων ετησίως.

Η Volkswagen επενδύει στη Θάσο και κατασκευάζει πίστα αυτόνομης οδήγησης!

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΞΙΑ έχει ως εξής:

«Εργοστάσιο Volkswagen

 Το σημαντικότερο, ωστόσο, που δημιουργεί και μεγάλες επενδυτικές προσδοκίες είναι το ενδεχόμενο εγκατάστασης της Volkswagen στην χώρα μας και η ανέγερση εργοστασιακής μονάδας εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας. Το ζήτημα χειρίζεται εξ ολοκλήρου ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, ο κύριος Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την διοίκηση της Volkswagen, με την RWE αλλά και με την γερμανική κυβέρνηση. Η Volkswagen είχε αποφασίσει να ανεγείρει εργοστάσιο στην Σμύρνη της Τουρκίας, μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα προσέφερε 4.000 νέες θέσεις εργασίας, όμως η εισβολή της Άγκυρας στην Συρία άλλαξε τα δεδομένα, πάγωσε την επένδυση και έτσι μπήκε στο τραπέζι η Πτολεμαΐδα. Ο σχεδιασμός για την Ελλάδα προβλέπει, εάν τελικά υλοποιηθεί, εργοστάσιο παραγωγής Volkswagen Passat και Skoda Superb, με μέγιστη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 300.000 οχήματα.

Επένδυση πάνω από 1,5 δισ.

 Η επένδυση αυτή εάν υλοποιηθεί στην χώρα μας θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. και τούτο γιατί θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις σε σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και σε δημιουργία κοντινού λιμένα στην πλευρά του Ιονίου. Υπό αυτή την έννοια εκτιμάται ότι έμμεσα ή άμεσα θα προκύψουν 25.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλο το εύρος και τα παρακλάδια της επένδυσης αυτής. Το ζήτημα της επένδυσης της Volkswagen στην Πτολεμαΐδα δεν είναι εύκολο ούτε τελειωμένο. Έχει όμως αυξημένες πιθανότητες και η έκβασή του θα καθοριστεί από την οικονομική διπλωματία και το περιβάλλον γεωπολιτικά που θα διαμορφωθεί εάν η Τουρκία συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις στην Συρία.»

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΑΞΙΑ