Suzuki Jimny: Ένα off road animal με ...υβριδική τεχνολογία!


Μπορεί η off-road φύση του Suzuki Jimny να περάσει στην υβριδική τεχνολογία και να κατακτήσει ξανά την Ευρώπη;

  • 10/6/2021

Μπορεί η Suzuki να έχει σταματήσει τη διάθεση του Jimny στην Ευρώπη από φέτος, λόγω των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον κινητήρα του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το θρυλικό μικρό SUV δεν μπορεί να επιστρέψει δριμύτερο σε λίγα χρόνια με υβριδικό κινητήριο σύνολο στη φαρέτρα του.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιθύνοντες της Suzuki αποφάσισαν να σταματήσουν την πώληση του Jimny στην ευρωπαϊκή αγορά, εξαιτίας της αδυναμίας του κινητήρα του να πληροί τα αυστηρότερα νέα όρια εκπομπών ρύπων Euro 6d που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι σε ισχύ από φέτος. Σημειώνεται ότι ο 1.500άρης βενζινοκινητήρας του Jimny έχει μέση τυποποιημένη τιμή εκπομπών CO2 178 g/km (κατά το πρωτόκολλο WLTP). Οι τιμές αυτές επηρεάζουν σημαντικά τον μέσο όρο στην γκάμα των μοντέλων της Suzuki, καθώς το Jimny είναι πολύ δημοφιλές στην Ευρώπη.

Το Jimny μετατράπηκε σε επαγγελματικό φορτηγό πέρυσι για να παραμείνει στην ευρωπαϊκή αγορά, και ακόμη και έτσι το ενδιαφέρον και η αναμονή για το μοντέλο ήταν τεράστια. Αλλά το 2024, το Jimny θα επιστρέψει στην κατηγορία επιβατικών SUV με ένα ολοκαίνουργιο, υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Με βάση τις νέες αυστηρότερες νόρμες εκπομπών ρύπων ο κινητήρας βενζίνης των 1,5 λίτρων και 102 ίππων μπορεί να δείχνει ξεπερασμένος εμπορικά, αλλά η Suzuki ετοιμάζει ένα ριζικά ανανεωμένο Jimny στον τεχνικό τομέα με ένα υβριδικό σύνολο που θα δούμε πιθανότατα το 2024. Σύμφωνα με τον αυστριακό τύπο, αυτό θα επιτρέψει στην ιαπωνική εταιρεία να επιστρέψει με το δημοφιλές μικρό SUV της στην Ευρώπη.

Φυσικά ο «υβριδισμός» του Jimny θα ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων μοντέλων της μάρκας, κάτι που θα μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα σε όλη τη γκάμα της ιαπωνικής εταιρείας. Το υβριδικό Vitara αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του το 2022 και το ολοκαίνουργιο Vitara θα εμφανιστεί το 2024, έχοντας ένα plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης. Επίσης μέσα στο 2022, μια υβριδική έκδοση, μαζί με την απαραίτητη σχεδιαστική ανανέωση, θα παρουσιαστεί στο crossover SX4 S-Cross. Το Swift προβλέπεται ότι θα περάσει στη νέα γενιά του το 2023.

Επιπλέον, μόλις πριν λίγες ημέρες η Suzuki παρουσίασε και το υβριδικό μικρομεσαίο Wagon Swace, βασισμένο -και με το υβριδικό σύστημα- της νέας Toyota Corolla.