Τα πρώτα σκίτσα τού Lexus RZ (Video)


Η Lexus έδωσε στη δημοσιότητα σκίτσα του RZ, του αμιγούς ηλεκτροκίνητου μοντέλου της το οποίο σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε αποκλειστικά ως τέτοιο και το αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα την επόμενη χρονιά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 3/12/2021

Το Lexus RZ βασίζεται στην πλατφόρμα «e-TNGA» της Toyota και προσδιορίζει τη νέα εποχή τής εταιρείας. Θα διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, δηλαδή τετρακίνηση, και η αισθητική του θα είναι χαρακτηριστική και θα προσδιορίζει την καινούργια σχεδιαστική ταυτότητά της. 

Όπως δήλωσε ο κ. Σπύρος Φωτεινός, Διευθυντής της Lexus Ευρώπης και στο τμήμα Προγραμματισμού EV οχημάτων της Toyota, «το νέο RZ θα προσφέρει πολύ καλή οδική συμπεριφορά εντός δρόμου που θα ανταμείβει τον οδηγό η οποία θα είναι το καινούργιο σημείο αναφοράς στην κατηγορία. Το σύστημα τετρακίνησης ελέγχει τη λειτουργία καθενός από τους δύο ηλεκτροκινητήρες και μεταφέρει τη ροπή είτε στον εμπρός άξονα, είτε στον πίσω είτε και στους τέσσερις τροχούς σε ελάχιστο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρει απίστευτη ικανότητα πρόσφυσης στη στροφή και επιδόσεις».

Θυμίζουμε ότι το σύστημα τετρακίνησης που θα διαθέτει το RZ ονομάζεται «Direct4». Το καινούργιο μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας θα διαθέτει σύστημα διεύθυνσης «drive by wire» το οποίο θα έχει τιμόνι παρόμοιο με αυτό του (επίσης αμιγούς ηλεκτρικού) Toyota bZ4X, τόσο σε διαμόρφωση όσο και σε ό,τι αφορά στο σύστημα διεύθυνσης. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού είναι τόσο ο μεταβλητός λόγος της κρεμαγέρας όσο και η μεταβλητή υποβοήθηση, αναλόγως της ταχύτητας κίνησης του οχήματος.

Ο κ. Φωτεινός επισήμανε σχετικά: «Το όφελος (από το συγκεκριμένο σύστημα διεύθυνσης) είναι ότι το τιμόνι δεν χρειάζεται να είναι κυκλικό πλέον και σίγουρα δεν είναι απλώς ένα τέχνασμα το οποίο δημιουργήθηκε για να τραβήξει σκόπιμα την προσοχή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Tesla το έκανε γι’ αυτόν το λόγο όταν το παρουσίασε στο καινούργιο Model S.

Σύμφωνα με όσα είπε, το νέο τιμόνι θα επιτρέπει στον οδηγό να έχει καλύτερη ορατότητα προς τον πίνακα οργάνων και τις ενδείξεις αυτού, ενώ επέτρεψε στους σχεδιαστές της Lexus να διαμορφώσουν το ταμπλό και το εσωτερικό, γενικότερα, βάσει της φιλοσοφίας «Tazuna». Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν χώρο και ένα οπτικό αποτέλεσμα το οποίο να συμβάλλει στην άνετη και ευχάριστη μετακίνηση των επιβατών. 

Όπως μπορούμε να διακρίνουμε στα πρώτα σκίτσα του Lexus RZ, το ύψος του οράματος από το έδαφος αλλά και αυτό του αμαξώματός του είναι μικρότερο από τα παρόντα SUV μοντέλα της εταιρείας. Το σχετικά αεροδυναμικό σχήμα του το κάνει να διακρίνεται από ό,τι έχει παρουσιάσει η Lexus ως τώρα στα SUV μοντέλα της.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά στοιχεία που να αφορούν στις μπαταρίες, στην απόδοση ή στις επιδόσεις του καινούργιου RZ. Πιθανόν να διαθέτει το σύστημα του Toyota bZ4X στο οποίο οι ενεργειακής χωρητικότητας 71,4 kWh μπαταρίες τού δίνουν μια θεωρητική μέγιστη αυτονομία που φτάνει τα 500 km. Όπως έχει ανακοινωθεί, οι πωλήσεις του Lexus RZ αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της επόμενης χρονιάς, αρχικά στην ευρωπαϊκή και την ιαπωνική αγορά.