Τα sedan θα επανέλθουν στην επικαιρότητα


Σύμφωνα με στοιχεία από την αμερικανική αγορά, τα τετράθυρα οχήματα δείχνουν να διατηρούν ένα ικανό ποσοστό πωλήσεων και οι αναλυτές θεωρούν ότι σύντομα οι πωλήσεις τους θα αρχίσουν να αυξάνονται πάλι.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΖ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 15/11/2019

Η πλημμυρίδα των SUVs και Crossovers στην αγορά αυτοκινήτου την τελευταία δεκαπενταετία αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο έδωσε ώθηση στην παραγωγικότητα και τις πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών. Κατά συνέπεια, τα κλασικά sedans έχασαν την προτίμηση αλλά όχι την εκτίμηση του κοινού. Μπορεί να μειώθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις τους, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά παραμένουν μια επιλογή για αυτούς που θέλουν ένα όχημα με κύρος.

Η αμερικανική αγορά είναι τυπικό παράδειγμα επικράτησης των SUVs πριν γίνουν μόδα και στην Ευρώπη. Παράλληλα, είναι μια αγορά όπου τα τετράθυρα μοντέλα αποτελούν βασικό στοιχείο της αυτοκινητικής κουλτούρας των Αμερικανών. Όμως, και εκεί τα sedans είχαν σημαντική μείωση των πωλήσεων. Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς θεωρούν ότι τα οχήματα «τριών όγκων» θα επανέλθουν στο προσκήνιο εντός των επόμενων ετών.

Σύμφωνα με τον Michael Simcoe, Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού της General Motors, τα sedans θα επανέλθουν ουσιαστικά στην προτίμηση των υποψήφιων αγοραστών. Όπως δήλωσε «(η υπόθεση) δεν έχει να κάνει με τη διαμάχη μεταξύ τετράθυρων και SUVs. Αφορά στην αναγκαιότητα να έχει κάποιος ένα όμορφα σχεδιασμένο αυτοκίνητο. Ένα όχημα το οποίο να θαυμάζουν οι γείτονές του». Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Simcoe, οι σχεδιαστές μπορούν πιο εύκολα να δημιουργήσουν ένα όμορφο αμάξωμα όταν πρόκειται για τετράθυρο, παρά για ένα SUV, και θεωρεί ότι εντός της επόμενης πενταετίας ή δεκαετίας τα sedans θα επανέλθουν δυναμικά στην αγορά.