Θα μπορούσε να υπάρξει ηλεκτρικό Suzuki Jimny με 2 κινητήρες;


Δείτε πως θα μπορούσε να είναι το δημοφιλές Suzuki Jimny αν αποφάσιζε να κάνει το μεγάλο βήμα προς τη μηδενική εκπομπή CO2.

  • 24/7/2022

Αυτό είναι μία καλή ερώτηση, την οποία, φανταζόμαστε, θα έχουν ήδη αναλογιστεί οι άνθρωποι της Suzuki. Μέχρι όμως να δώσουν την κατάλληλη απάντηση, παίρνει τη σκυτάλη ένας ανεξάρτητος σχεδιαστής, ονόματι Aryan Hosseinalipour, για να καταθέσει τη δική του εκδοχή, γύρω από το θέμα.

Σε μία ευρωπαϊκή αγορά με τα όρια εκπομπών ρύπων να γίνονται όλο και πιο αυστηρά το Jimny αναγκάστηκε να σταματήσει άδοξα την καριέρα του και να είναι διαθέσιμο μόνο ως επαγγελματικό βαν. Αν όμως αφαιρούσαμε το παλαιό, ρυπογόνο μηχανικό σύνολο και τοποθετούσαμε δύο νέους ηλεκτροκινητήρες, από έναν σε κάθε άξονα; Αντίστοιχα θα απαιτούνταν η αλλαγή του πατώματος τύπου σκάλας με ένα νέο, τύπου skateboard, έτσι ώστε να ενσωματωθεί σε αυτό ο συσσωρευτής ιόντων λιθίου. Και, βέβαια, ένας νέος «ηλεκτρικός» εξωτερικός σχεδιασμός, που θα διατηρεί τις αδρές γραμμές του σκληροπυρηνικού off roader, οδηγώντας τις όμως σε μία νέα, μεταμοντέρνα διάσταση.

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο σχέδιο μας αρέσει. Ο δημιουργός του όντως έχει σεβαστεί το βασικό DNA του αυτοκινήτου, δυστυχώς όμως δεν πρόκειται να δούμε κάποια τέτοια μετατροπή. Τουλάχιστον όχι άμεσα. Καταρχήν, με δεδομένο το πάτωμα, τις διαστάσεις και τις άκαμπτες αναρτήσεις του πραγματικού Jimny, δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα να συζητήσει έστω κάποιος το ενδεχόμενο της ηλεκτροκίνησης.

Σε αυτό που ελπίζουμε είναι οι άνθρωποι της φίρμας να εξετάσουν σοβαρά αυτή την πρόταση και να επανέλθουν, σε βάθος χρόνου, με τη δική τους ηλεκτρική εκδοχή. Το Jimny, όπως το γνωρίζουμε, πέθανε. Ένα νέο όμως, αμιγώς ηλεκτρικό Jimny, θα έχει κάθε λόγο να ξαναγεννηθεί, όταν η τεχνολογία θα μπορέσει να ταυτίσει τις μικρές διαστάσεις (βλέπε μπαταρία) με τις δομικές και μηχανολογικές λύσεις που απαιτούνται για σοβαρή εκτός δρόμου χρήση.