Τι ισχυρίζεται ο οδηγός του Tesla για το δυστύχημα στο Παρίσι; (Video)


Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στην γαλλική κοινή γνώμη μετά το πανικό που προκάλεσε τον περασμένο Σάββατο η τρελή πορεία ενός ταξί Tesla Model 3 στο κέντρο του Παρισιού με τραγικό απολογισμό τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 20, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά.

  • 17/12/2021

Η εταιρία στην οποία άνηκε το ταξί με την ονομασία "G7" σχεδόν άμεσα αποφάσισε να ακινητοποιήσει και τα 37 μοντέλα της Tesla που έχει στο στόλο της περιμένοντας την επίσημη έκθεση των γαλλικών αρχών με τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό.

Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον έχει στραφεί στους ισχυρισμούς του οδηγού του Tesla Model 3 ο οποίος μέσω της δικηγόρου του, Sarah Saldmann, ανέφερε πως το ηλεκτρικό όχημα άρχισε να επιταχύνει από μόνο του. Ο ίδιος μόλις το αντιλήφθηκε προσπάθησε να το ακινητοποιήσει χρησιμοποιώντας τα φρένα όμως αυτά έδειχναν να μην λειτουργούν. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η γαλλική αστυνομία ερεύνησε ενδελεχώς τα συντρίμμια του οχήματος ενώ βρίσκεται ήδη στην κατοχή της η USB μονάδα του οχήματος στην οποία καταγράφονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία του. Κάτι αντίστοιχο με το «μαύρο κουτί» των αεροπλάνων.

Από εκεί και πέρα η συνήγορος του 57χρονου οδηγού ανέφερε πως ο πελάτης της αποτελεί υπόδειγμα επαγγελματία και ποτέ στο παρελθόν δεν είχε εμπλακεί σε ανάλογο δυστύχημα. Συμπλήρωσε πως το Tesla ήταν στην κατοχή του μόλις τρεις μήνες ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν πως δεν βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, φαρμάκων ή αλκοόλ.

Από την άλλη η Tesla, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης, ήρθε σε επαφή με τις αρχές και ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξε καμία βλάβη στις λειτουργίες του οχήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη χρονιά ο ρυθμιστικός φορέας ασφάλειας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αναγκάστηκε να ανοίξει επίσημη έκθεση προκειμένου να εξετάσει τις περισσότερες από 200 καταγγελίες κατόχων οχημάτων Tesla οι οποίοι είδαν τα αυτοκίνητά τους να επιταχύνουν παρά τη θέλησή τους. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ο αμερικανικός φορέας ανακοίνωσε πως δεν διαπιστώθηκε καμία βλάβη στο σύστημα οδήγησης των Tesla, τονίζοντας πως τα ατυχήματα προκλήθηκαν από κακή τοποθέτηση του ποδιού στο πεντάλ του γκάζι.

Είναι κατανοητό πως τα αποτελέσματα των γαλλικών ερευνών αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τη στιγμή που το εμπλεκόμενο όχημα προέρχεται από την αμερικανική φίρμα  που παρουσιάζεται ως η ηγέτιδα στον χώρο της ηλεκτροκίνησης και της αυτόνομης οδήγησης.

Δείτε το video του Reuters από τον τόπο του δυστυχήματος στο Παρίσι…