Το 5θυρο Suzuki Jimny ξεκινά την εμπορική του πορεία- Τι ισχύει για την Ευρώπη


Η πολυαναμενόμενη 5θυρη έκδοση του νέου Suzuki Jimny αρχίζει να εξάγεται εκτός Ινδίας. Δείτε σε ποιες αγορές θα είναι αρχικά διαθέσιμη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΡΟ - ΦΩΤΟ: Maruti Suzuki/Flickr
  • 17/10/2023

Η Maruti Suzuki India ανακοίνωσε πως άρχισαν οι εξαγωγές του ολοκαίνουριου, κατασκευασμένου στην Ινδία, Suzuki Jimny. Πρόκειται για την 5θυρη έκδοση του SUV, που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Δελχί και κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο, η οποία σημειώνει ήδη αρκετές πωλήσεις στην Ινδία, καθώς η θυγατρική της ιαπωνικής μάρκας είχε ήδη λάβει πάνω από 30.000 προπαραγγελίες για το μοντέλο μέχρι τον περασμένο Μάιο.

Το αυτοκίνητο θα διατεθεί αρχικά στις αγορές της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Εμφανής είναι η απουσία της Ευρώπης από τη λίστα και αυτό οφείλεται στις εκπομπές του Jimny, οι οποίες υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, το μοντέλο με τον κινητήρα των 1,5 L των 105 PS και 134 Nm σε χειροκίνητη έκδοση εκπέμπει 154 gr/km CO2, ενώ με αυτόματο κιβώτιο φτάνει τα 170gr/km. Ο μέσος όρος για την Ε.Ε. ανέρχεται στα 95 gr/km.

Η μόνη πιθανότητα να έρθει στη Γηραιά Ήπειρο το 5θυρο Jimny είναι ως επαγγελματικό όχημα, ή όταν γίνει ηλεκτρικό, στο απώτερο μέλλον. Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα των 660cc με τα δύο turbo, αυτός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για την ευρωπαϊκή αγορά, αφού διατίθεται αποκλειστικά στην Ιαπωνία.

Για την ιστορία, στην Ινδία το μοντέλο πωλείται έναντι 1.274.000 Rs (14.525 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) στην χειροκίνητη έκδοση, και Rs 1.550.000 (17.671 ευρώ) για την έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο.