To ισχυρότερο DeLorean DMC-12 στον κόσμο (Video)


Τι θα συμβεί όταν κάποιος αποφασίσει να τοποθετήσει σε ένα DeLorean DMC-12 τον V6 turbo κινητήρα του KIA Stinger;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 27/5/2021

To DeLorean DMC-12 έχει μείνει στη ιστορία για λόγους που είχαν να κάνουν για τη περιπετειώδη επαγγελματική διαδρομή του δημιουργού του (και ιδρυτή της εταιρείας) και από την κινηματογραφική παρουσία του, παρότι κάποια από τα «συστατικά» χαρακτηριστικά ήταν αξιόλογα. 

Ως αυτοκίνητο, δεν επέδειξε κάτι ιδιαίτερο αναφορικά με την οδική συμπεριφορά του ή τις επιδόσεις του. Έτσι, η όποια υστεροφημία το συνοδεύει οφείλεται στο είδωλό του παρά στην πραγματικότητα.

Το DMC-12 διέθετε έναν V6 κινητήρα τής PRV, της εταιρείας που είχαν συστήσει οι Peugeot, Renault και Volvo για τη δημιουργία κινητήρων και μηχανικών μερών που θα χρησιμοποιούσαν από κοινού στα μοντέλα τους. Αυτός του DeLorean είχε χωρητικότητα 2.849 cc και απέδιδε μέγιστη ισχύ 132 PS/5.500 rpm και μέγιστη ροπή 207 Nm/2.750.

Τα στελέχη της εταιρείας «OMD San Diego» αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τον αρχικό κινητήρα του DeLorean με τον υπερτροφοδοτούμενο V6 του KIA Stinger. Αυτός έχει χωρητικότητα 3.342 cc και –κανονικά– και αποδίδει μέγιστη ισχύ 366 PS/6.000 rpm και μέγιστη ροπή 510 Nm/1.300-4.500 rpm. 

Ωστόσο, για την περίσταση, οι άνθρωποι της εταιρείας τοποθέτησαν μεγαλύτερης διαμέτρου υπερτροφοδότες της Garrett, νέο σύστημα ψεκασμού, αλουμινένιους αυλούς εισαγωγής, νέο τεπόζιτο και ειδικά κατασκευασμένους εναλλάκτες.

Με αυτά, η μέγιστης ισχύς του T-GDi κινητήρα της KIA αυξήθηκε και «ξεπέρασε τους 600 ίππους στον στρόφαλο», όπως ανακοινώνεται από τα στελέχη της «OMD San Diego», ενώ η μέγιστη ροπή είναι σχεδόν απαράλλακτη, 515 Nm/4.000-7.200 rpm.    

Όπως έγινε γνωστό, έχει αλλάξει και το κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο προέρχεται από μία Porsche 911 (τύπος 996), για να μπορεί να διαχειρίζεται την αυξημένη ισχύ. Παρακάτω, μπορούμε να δούμε το βίντεο που δημοσίευσε στο διαδίκτυο η αμερικανική εταιρεία από τη διαδικασία δυναμομέτρησης του συγκεκριμένου DeLorean DMC-12.

Διαβάστε, επίσης: Τα πρώτα σκίτσα του DeLorean sedan.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.