Το Mazda RX-9 σχεδιασμένο από τη… ΜcLaren!


Αλήθεια, πώς θα έμοιαζε το Mazda CX-9 εάν είχε σχεδιαστεί από τους ανθρώπους της McLaren; Ένα ενδιαφέρον ερώτημα με μια εξίσου ιδιαίτερη (οπτική) απάντηση.

  • 20/6/2020

Το πρωτότυπο RX-Vision της Mazda είναι όχημα που πολλοί θα ήθελαν να μπει σε διαδικασία παραγωγής. Το όμορφο σχήμα του και τα εν δυνάμει τεχνικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις που θα μπορούσε να προσφέρει το κάνουν ένα από τα πιο επιθυμητά αυτοκίνητα. Από την εταιρεία δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το όποιο μέλλον του. Μάλιστα, η πρόσφατη ένταξη του Mazda RX-Vision GT3 στον ψηφιακό κόσμο του γνωστού παιχνιδιού «Gran Turismo» αναζωπύρωσε τις ελπίδες και το επανέφερε στο προσκήνιο. Μάταια, όμως.

Το RX-9, όπως θα ονομαζόταν το μοντέλο εάν κατασκευαζόταν, έχει την αισθητική που είναι αποτέλεσμα της σχεδιαστικής φιλοσοφίας «Kodo» την οποία εφαρμόζει η Mazda σε όλα τα μοντέλα της. Ωστόσο, αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον João Dias, τον επικεφαλής Εξωτερικού Σχεδιασμού της McLaren, ο οποίος επιμελήθηκε την Elva, το καινούργιο μοντέλο της βρετανικής εταιρείας. Ο Πορτογάλος σχεδιαστής δημιούργησε σκίτσα για το πώς θα έμοιαζε το RX-9 με βάση τις σχεδιαστικές αρχές της βρετανικής εταιρείας, αλλά διατηρώντας την αρχική φόρμα του αμαξώματος. 

Από το σχήμα καταλαβαίνουμε ότι ο Dias το δημιούργησε με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα supercar με τον κινητήρα εμπρός. Τα ανοίγματα στο πλάι του αμαξώματος είναι μπροστά και όχι πίσω, όπως απαιτούνται για τη ψύξη του όταν ο κινητήρας είναι στο κέντρο ή πίσω, ενώ στον πίσω προφυλακτήρα έχει διαμορφωθεί αεροδυναμικός διαχύτης. Άλλα στοιχεία είναι το φωτιζόμενο εμπορικό σήμα της Mazda στο κέντρο των δεκάκτινων τροχών, οι δαγκάνες της Brembo και οι μεγάλης διαμέτρου διάτρητοι αεριζόμενοι δίσκοι. Όταν ρωτήθηκε για το τι κινητήρα θα προτιμούσε, ο Dias απάντησε ότι θα ήθελε να έχει Wankel. Όμως, ο περιστροφικός κινητήρας θα έχει μέλλον μόνο ως γεννήτρια για να φορτίζει τις μπαταρίες στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας. Πάντως, εάν στη Mazda αποφασίσουν να κατασκευάσουν κάποτε το RX-9, τον αντικαταστάτη του RX-8, τότε πιθανότατα θα έχει κινητήρα τεχνολογίας «Skyactiv-X» και ίσως να είναι εξακύλινδρος σε σειρά.