Η McLaren θα κατασκευάσει λιγότερες Elva


Η McLaren πρόκειται να κατασκευάσει 150 λιγότερες Elva για να διατηρήσει καλύτερα τη μοναδικότητα του νέου roadster μοντέλου της υπερυψηλών επιδόσεων.

  • 6/4/2020

Η Elva, είναι ένα ξεχωριστό roadster μοντέλο το οποίο δημιούργησαν οι άνθρωποι της McLaren για να τιμήσουν το ομώνυμο όχημα που κατασκεύασε ο Bruce McLaren μεταξύ των ετών 1964-1967 αλλά και τον ίδιο. Η σύγχρονη Elva είναι ένα roadster υπερυψηλών επιδόσεων (διθέσιο, φυσικά), το οποίο αρχικά προοριζόταν να κατασκευαστεί σε 399 αριθμημένες μονάδες. Ωστόσο, τα σχέδια της εταιρείας άλλαξαν και πρόκειται να κατασκευαστούν μόνο 249, δηλαδή 150 οχήματα λιγότερα.

Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στον αυστραλιανό Τύπο ο κ. Mike Flewitt, Διευθύνων Σύμβουλος της McLaren Automobive. Όπως είπε: «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας είναι ότι πιστεύουν πως το αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη αποκλειστικότητα, γι’ αυτό αποφασίσαμε να κρατήσουμε την παραγωγή του στις 249 μονάδες». Σύμφωνα με τον κ. Flewitt αυτό έχει λογική καθώς άλλοι ανταγωνιστές της εταιρείας πρόκειται να κατασκευάσουν ακόμα πιο δυσεύρετα μοντέλα. Για παράδειγμα, η Aston Martin ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μόλις 88 V12 Speedster, ενώ η Bentley μόνο 12 Mulliner Bacalar.

Πάντως, δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι η απόφαση για τη μείωση κατά 150 του αριθμού της McLaren Elva πιθανόν να οφείλεται στην εξάπλωση του κορωνοϊού και στη μειωμένη ζήτηση για αυτοκίνητα. Το καινούργιο μοντέλο ανήκει στην κατηγορία «Ultimate Series» της βρετανικής εταιρείας και η ονομασία της προέρχεται από τη γαλλική φράση «elle va» (σημ.: «αυτή πηγαίνει»). Διαθέτει τον V8 twin turbo βενζινοκινητήρα ο οποίος έχει χωρητικότητα 4,0 λίτρα και είναι τοποθετημένος στο κέντρο. Η μέγιστη ισχύς του είναι 815 PS και η μέγιστη ροπή του 800 Nm.

Σύμφωνα με τη McLaren, η Elva επιταχύνεται από το 0-100 km/h «σε λιγότερο από 3,0 sec» (sic) ενώ για τη διαδικασία 0-200 km/h χρειάζεται μόλις 6,7 sec, χρόνος που είναι ταχύτερος από τον αντίστoιχο που κάνει η Senna (σημ.: 6,8 sec).