Το νέο Mazda CX-90 «δείχνει» το ευρωπαϊκό μοντέλο που ακολουθεί (photos)


Το 8θέσιο SUV εφοδιάζεται με ολοκαίνουριο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 3,3 L που αποδίδει 345 PS, ενώ υπάρχει και PHEV έκδοση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 1/2/2023

Mετά από αρκετά teasers, η Mazda παρουσίασε το ολοκαίνουριο CX-90, το επιβλητικό SUV με τις τρεις σειρές καθισμάτων (θέσεις για έως και 8 επιβάτες), που θα κυκλοφορήσει στην αγορά της Βόρειας Αμερικής. Ωστόσο, αποτελεί προάγγελο του νέου CX-80, το οποίο θα έρθει στην Ευρώπη, ακολουθώντας το CX-60.

Το νέο ιαπωνικό SUV «πάτησε» πάνω στη νέα μεγάλη πλατφόρμα της εταιρείας. Έχει φαρδύτερες, μακρύτερες και πιο επιθετικές αναλογίες και προσφέρει άνεση, ασφάλεια, προηγμένη τεχνολογία και νέo εξακύλινδρο κινητήρα, ο οποίος θα διατίθεται μαζί με ένα 4κύλινδρο plug-in υβριδικό κινητήριο σύνολο.

Η σχεδίαση του CX-90 αποπνέει δυναμισμό και έχει τις ρίζες της στο KODO design της Mazda ή στο σχεδιαστικό θέμα «Soul of Motion». Η αφαιρετική αισθητική «less is more» δημιουργεί ένα απλοϊκό σχήμα με δυναμικές και επιβλητικές αναλογίες. Τα εμπρός φωτιστικά σώματα LED ενώνονται με τη μάσκα, ενώ στο πίσω μέρος τα φώτα έχουν οριζόντια διάταξη.

Όλοι οι εσωτερικοί χώροι εκφράζουν την ιαπωνική αισθητική, ενσωματώνοντας την ενέργεια του φωτός και των φυσικών υλικών σε έναν κομψό χώρο. Η Mazda εστίασε την προσοχή της στη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος για όλους τους επιβαίνοντες.

Ο παρεχόμενος χώρος έχει διευρυνθεί γύρω από όλα τα καθίσματα. Η τρίτη σειρά έχει σχεδιαστεί για τρεις θέσεις και είναι εξοπλισμένη με δικούς της αεραγωγούς κλιματισμού. Επιπλέον, η βελτιωμένη διαμόρφωση του CX-90 ενισχύει την ικανότητα ρυμούλκησης, η οποία σε συνδυασμό με άλλες παροχές ενισχύουν τη λειτουργικότητά του, επιτρέποντας στον οδηγό και τους επιβάτες να απολαμβάνουν τις ποικίλες ρυθμίσεις και εμπειρίες που προσφέρει το SUV κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων συνδυάζεται από τη μεγάλη οθόνη 12,3 ιντσών του συστήματος infotainment. Οι επενδύσεις από χρώμιο, ξύλο και δέρμα Nappa ενισχύουν την υψηλή αίσθηση ποιότητας. Η ύπαρξη του See-Through View, που είναι ικανό να διακρίνει διαισθητικά τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του οχήματος, καθώς και μια μεγάλη οθόνη οδήγησης εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία του οχήματος και την αίσθηση ηρεμίας του οδηγού.

Το SUV θα προσφέρεται και με ένα νέο 6κύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 3,3 L, ο οποίος θα συνοδεύεται από ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 48 volt, αποδίδοντας ισχύ 345 PS και ροπή 500 Nm, ενώ θα υπάρχει και plug-in υβριδική έκδοση με το σύστημα e-SKYACTIV PHEV, που αποτελείται από ένα 4κύλινδρο σε σειρά βενζινοκινητήρα 2,5 L με έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 328 PS, η ροπή επίσης τα 500 Nm, ενώ η μπαταρία έχει ενεργειακή χωρητικότητα 17,8 kWh, με την Mazda να μην ανακοινώνει την αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία.

Όλοι οι κινητήρες συνοδεύονται από αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων. Σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική AWD οπίσθιας πέδησης, το CX-90 προσφέρει εξελιγμένες περιβαλλοντικές επιδόσεις, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί τις ανάγκες του οδηγού.

Η Mazda σχεδιάζει να παρουσιάσει τέσσερα μοντέλα στην παγκόσμια αγορά από το Large Product Group μέχρι το τέλος του 2023, καθώς η ζήτηση για SUV είναι μεγάλη. Μετά την περσινή κυκλοφορία του CX-60, το CX-90 είναι το δεύτερο σχετικό μοντέλο και προσφέρει σημαντική εξέλιξη στις περιβαλλοντικές επιδόσεις, ασφάλεια και μεγαλύτερη απόλαυση στην οδήγηση.