Το πρώτο SUV της Aston Martin είναι γεγονός


Μετά από αρκετά teaser η Aston Martin αποκαλύπτεί το πρώτο SUV στην ιστορία της, την περίφημη DBX. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/11/2019

Αναμφίβολα στην αρένα των μεγάλων σπορ premium SUV η ολοκαίνουργια Aston Martin DBX ξεχωρίζει από το γοητευτικό της στιλ με το επιβλητικό μπροστινό μέρος, το αλά κουπέ  προφίλ και το πίσω που υιοθετεί το στιλ της Vantage. Γενικότερα η DBX είναι ένα πολύ όμορφο SUV με κόμπακτ άποψη και ρευστές γραμμές αμαξώματος.

Εις τα ενδότερα ο διάκοσμος είναι ντυμένος φουλ σε ταμπά δέρμα ενώ η αλκαντάρα φτάνει μέχρι και την οροφή. Το ταμπλό ακολουθεί την λογική των σύγχρονων Aston Martin με μια περίπου οβάλ κεντρική -διαμπερής από το πλάι- κονσόλα και τον επιλογέα κίνησης χαμηλότερα. Την προσοχή τραβούν πιο πίσω οι κεντρικοί αεραγωγοί (υπάρχουν και στις κολόνες) και φυσικά τα πανέμορφα καθίσματα.

Μάλιστα στα πίσω φαίνεται να βολεύεται και πέμπτος επιβάτης, ενώ το μεταξόνιο θα είναι μεγαλύτερο από της Bentley Bentayga προσφέροντας αυξημένη ευρυχωρία. Η Aston Martin αναφέρει πως μόνο για την βέλτιστη θέση οδήγησης αφιερώθηκαν πάνω από έξι μήνες, ενώ έχει γίνει η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του πορτμπαγκάζ των 632 lt.

Αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχουν 11 ειδικά σχεδιασμένες βαλίτσες που έχουν σα σκοπό να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη όσων ασχολούνται π.χ. με το σκι ή το κυνήγι ή απλά ταξιδεύουν το Σαββατοκύριακο. Φυσικά έχουν ληφθεί υπόψη και τα μικρά παιδιά και τα κατοικίδια.

Περνώντας στην ουσία, κάτω από το καπό υπάρχει ο επιβεβαιωμένος εδώ και καιρό twin-turbo V8 χωρητικότητας 4,0 lt που αποδίδει 550 PS και 700 Nm. Πρόκειται για τον κινητήρα της Mercedes-AMG που κινεί επίσης τις Vantage και DB11. Ένα 9άρι αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής περνά την ισχύ στους τέσσερις τροχούς με το σύστημα να έχει κεντρικό διαφορικό, πίσω μπλοκέ, όλα φυσικά ηλεκτρονικά ελεγχόμενα.

Τα υψηλά επίπεδα άνεσης και κρατήματος (υπάρχουν ενεργητικές αντιστρεπτικές) διασφαλίζει η αερανάρτηση η οποία ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης μπορεί να αυξήσει την απόσταση από το έδαφος κατά 50 mm ή στις υψηλές ταχύτητες να την μειώσει κατά 45 mm. Όσο για τα 2.245 kg του απόβαρου δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας προβληματισμός αφού η DBX χρειάζεται μόλις 4,5 sec για τα 0-100 km/h με τελική στα 291 km/h. Στην Γερμανία το πρώτο SUV της Aston Martin θα διατίθεται από 193.500€.