Το Toyota GR86 έχει ημερομηνία λήξης!


Το νέο μικρό κουπέ της Toyota, η GR86 έχει και επίσημα ημερομηνία, καθώς θα πωλείται στην Ευρώπη μόνο για δύο χρόνια!

  • 6/12/2021

Η Toyota  ανακοίνωσε και επίσημα ότι η νέα κουπέ GR86που θα λανσαριστεί εμπορικά στην Ευρώπη την άνοιξη του 2022 θα είναι διαθέσιμη μόνο για δύο χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά. Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται για το νέο μικρό ιαπωνικό κουπέ θα πρέπει να βιαστεί, αφού αυτό θα παραμείνει για πολύ λίγο στους καταλόγους της Toyota.

Ο λόγος για τον τόσο σύντομο εμπορικό βίο δεν είναι άλλος από τους αυστηρότερους κανονισμούς εκπομπών ρύπων Euro 7 της Ε.Ε. που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025. Επομένως, η Toyota  επιβεβαίωσε και επίσημα ότι από τις αρχές του 2024, η GR86 και αντικαταστάτρια της GT86 θα αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Με την GR86  να «φοράει» τον επίπεδο 4κύλινδρο κινητήρα των 2,4 λίτρων που προέρχεται από τη Subaru και το αδελφό WRX με απόδοση 231 ίππων και 250 Nm ροπής, αλλά χωρίς καμία ηλεκτρική υποβοήθηση και τις νόρμες των εκπομπών ρύπων να γίνονται όλο και πιο αυστηρές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δύσκολο για την Toyota να κρατήσει στην αγορά το μικρό σπορ κουπέ χωρίς να κάνει συμβιβασμούς. Με δεδομένο και το μικρό όγκο πωλήσεων, δεν προκαλεί έκπληξη η απόφαση των Ιαπώνων, που δεν θέλησαν να εξετάσουν την πιθανότητα μερικού εξηλεκτρισμού του μοντέλου.

Το ίδιο θα συμβεί και με τα νέα Nissan Z και το Subaru WRX με το μέλλον τους στην Γηραιά Ήπειρο να διαγράφεται αβέβαιο. Με αυτή την εξέλιξη μάλιστα, η GR86 θα έχει την προοπτική να εξελιχτεί σε συλλεκτικό μοντέλο, καθώς η GR86 θα είναι ένα από τα τελευταία μικρά κουπέ της Toyota με θερμικό μοτέρ.

Η Toyota δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η GR86 θα είναι το «τελευταίο στο είδος του», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να παρουσιάσει άλλο μη ηλεκτροκίνητο, προσιτό σπορ μοντέλο.

«Νιώσαμε ότι το όχημα είναι τόσο καλό και τόσο απαραίτητο για την εικόνα της Toyota στην Ευρώπη και έχουμε μια μικρή αλλά πολύ παθιασμένη ομάδα πελατών εκεί έξω που αναζητούν οχήματα όπως το GR86», δήλωσε στο Autocar ο αντιπρόεδρος της Toyota Europe Tom Fux. . «Αυτά τα δύο χρόνια θα δίνουν την ευκαιρία στους παθιασμένους πελάτες να αποκτήσουν το όχημα.»