Τροχαία: Οι πιο επικίνδυνες και οι πιο ασφαλείς περιοχές στην Ευρώπη - Τι ισχύει για την Ελλάδα (χάρτης)


Η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις πιο ασφαλείς και πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα τροχαία συμβάντα. Ποια ελληνική περιφέρεια είναι στην κορυφή;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΦΩΤ.: EUROSTAT, ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/11/2023
Μπορεί να έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια, όμως η συλλογή δεδομένων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Έτσι, σύμφωνα με τον ευρωπαίο φορέα και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το 2021 σημειώθηκαν 19.917 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της ΕΕ, που ισοδυναμούν με 45 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Η περιφέρεια της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα ήταν η γαλλική περιοχή της Γουαδελούπης, καταγράφοντας 159 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, ακολουθούμενη από το Severozapaden στη βορειοδυτική Βουλγαρία (133) και το Guyane, μια άλλη γαλλική περιοχή (120).

Συνολικά, υπήρχαν 24 περιφέρειες της ΕΕ με τουλάχιστον 80 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, που υποδεικνύονται από το σκούρο μπλε χρώμα στον χάρτη. Οι περιφέρειες αυτές βρίσκονταν κυρίως στη Ρουμανία (έξι περιφέρειες), τις αποκεντρωμένες και τις νησιωτικές περιφέρειες της Γαλλίας (τέσσερις περιφέρειες), τη Βουλγαρία και την Ελλάδα (τρεις περιφέρειες η καθεμία), την Κροατία, την Πολωνία και την Πορτογαλία (δύο περιφέρειες η καθεμία), ενώ οι υπόλοιπες περιφέρειες βρίσκονται στο Βέλγιο και την Ιταλία (στοιχεία 2020).

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι περιοχές με τους υψηλότερους δείκτες τροχαίων δυστυχημάτων ήταν η Πελοπόννησος (109 θάνατοι), το Νότιο Αιγαίο (103) και η Στερεά Ελλάδα (89 θάνατοι). Στον αντίποδα, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε 41 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ορισμένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης θανάτων από τροχαία ατυχήματα καταγράφηκαν σε αγροτικές περιοχές, ενώ οι αστικές περιοχές και οι πρωτεύουσες έτειναν να αναφέρουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Δύο περιφέρειες της ΕΕ δεν ανέφεραν θανάτους από τροχαία ατυχήματα: Valle d’Aosta/Vallée d’Aoste στη βόρεια Ιταλία (στοιχεία 2020) και στη σχετικά μικρή, αυτόνομη περιφέρεια Ciudad de Ceuta στην Ισπανία.

Εκτός από αυτές τις δύο εξαιρέσεις, τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης παρατηρήθηκαν σε αστικές περιοχές, όπως η πρωτεύουσα του Βελγίου (Région de Bruxelles-Capitale/Βρυξέλλες Hoofdstedelijk Gewest) με 7 θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκους, η αυστριακή πρωτεύουσα Βιέννη (8), η σουηδική πρωτεύουσα, Στοκχόλμη (9), και η βόρεια γερμανική περιφέρεια της Βρέμης (επίσης 9). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Δημόσιος κίνδυνος» τα ανασφάλιστα στην Ελλάδα - Πάνω από 2.200 τροχαία σε 1,5 χρόνο

Πώς το 5G μπορεί να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα

Τροχαία με ηλεκτρικά πατίνια – Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, αλλά δεν εφαρμόζεται (video)?