VW CEO: Τέλος τα ντίζελ, σχεδιάζουμε ηλεκτρικό Volkswagen των 20.000 ευρώ!


Ο CEO της Volkswagen, Herbert Diess, αποκάλυψε ότι η VW εργάζεται πάνω σε νέα ηλεκτρικά μοντέλα των 20.000 ευρώ για τις χαμηλότερες κατηγορίες, τόνισε ότι τα ντίζελ έχουν «τελειώσει», ενώ δεν θέλησε να αποκαλύψει αν θα δούμε και άλλα θρυλικά μοντέλα να επιστρέφουν ως ηλεκτρικά.

  • 21/2/2022

Ο Herbert  Diess σχεδόν κάθε φορά που μιλάει δημόσια βγάζει είδηση και όσα λέει έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. Αυτή τη φορά ο CEO του Group  VW συμμετείχε σε μια ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση στην πλατφόρμα Reddit απάντησε σε πολλές ερωτήσεις και όσα είπε ήταν πολύ ενδιαφέροντα.

Αρχικά, αποκάλυψε ότι η VW «δουλεύει πάνω σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα των 20.000 ευρώ για τις βασικές κατηγορίες», τα οποία όπως γνωρίζουμε θα βασίζονται στο πρωτότυπο ID.Life που παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Μονάχου τον περασμένο Σεπτέμβριο και η έκδοση παραγωγής του αναμένεται το 2025.

Η οικονομία κλίμακας που θα επιτευχθεί με τη χρήση της ηλεκτρικής πλατφόρμας ΜΕΒ  Entry, μια πιο «κοντή» έκδοση της ΜΕΒ για αυτοκίνητα πόλης, καθώς και η in-house παραγωγή μπαταριών από την ίδια τη VW και τα εργοστάσια της θα κάνει δυνατή την τιμολόγηση του ID. Life στην περιοχή των 20.000 ευρώ.

Ο Diess απάντησε διπλωματικά στην ερώτηση αν υφίσταται το ενδεχόμενο αναβίωσης του Beetle ως πλήρως ηλεκτρικό, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και λέγοντας πως «πολλά διάσημα αυτοκίνητα είναι εφικτό να ξαναδημιουργηθούν με την κλιμακούμενη πλατφόρμα ΜΕΒ και το πιο σημαντικό είναι αναμφίβολα το microbus», αναφερόμενος φυσικά στο επερχόμενο ID.Buzz που θα παρουσιαστεί επίσημα τον προσεχή Μάρτιο.

Η πιθανότητα κατασκευής ενός ηλεκτρικού pickup από τη VW για την αμερικανική αγορά ως αντίπαλο του Ford F-150 Lightning ήταν άλλο ένα σημείο που μας έδωσε μία αινιγματική απάντηση από τον μάνατζερ των Γερμανών, λέγοντας τη φράση «καλή ιδέα!».

Το λογισμικό (software) των μοντέλων της Volkswagen είναι άλλο ένα σημαντικό κομμάτι για τον ισχυρό άνδρα της VW και ένα σημείο σύγκρισης με την Tesla και για αυτό το λόγο δήλωσε ότι από το 2023 το ID.4 θα μπορεί να «κατεβάζει» μαζί με τις over-the-air αναβαθμίσεις τη δυνατότητα Plug & Charge, όπως στα μοντέλα της Tesla, ώστε να μην απαιτείται η χρήση πιστωτικής κάρτας ή άλλης κάρτας για τη σύνδεση με συμβατούς φορτιστές.

Ο Diess δήλωσε επίσης με νόημα ότι τα diesel «δεν θα επιστρέψουν» και πως μία πιθανή ανοικτή έκδοση του ID.3 μάλλον δεν θα τη δούμε να μπαίνει στην παραγωγή.

Όταν ερωτήθηκε πως πιστεύει ότι θα είναι τα αυτοκίνητα σε 25 χρόνια, ο Γερμανός είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψει, καθώς οι αλλαγές και η πρόοδος στην τεχνολογία έρχονται πολύ γρήγορα. Μάντεψε όμως πως «όλα τα αυτοκίνητα θα μπορούν να οδηγούν αυτόνομα, με μεγάλη ασφάλεια, πιθανότατα χωρίς καθόλου ατυχήματα πια. Χωρίς εκπομπές ρύπων, άνετα, τα αυτοκίνητα θα είναι και πάλι τα πιο σημαντικά μέσα μετακίνησης, αλλά απολύτως ασφαλή και βιώσιμα».