Χωράει ένας V12 των 400PS σε μια BMW E36 Compact;


Ένας Νορβηγός πριν από 16 χρόνια είχε ένα όραμα: να «χωρέσει» στην πιο μικρή BMW της εποχής τον μεγαλύτερο εργοστασιακό κινητήρα της εταιρίας. Τα κατάφερε αρκετά καλά και αφού τη χάρηκε όλο αυτό το διάστημα πλέον τη βγάζει προς πώληση. Δείτε το ποσό που αξιώνει.

  • 21/12/2021

Η περιγραφή της αγγελίας που έχει αναρτήσει ο Νορβηγός ιδιοκτήτης σε site πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ξεκινάει με την αναφορά πως πρόκειται για ένα μοναδικό αυτοκίνητο που έχει φιλοξενηθεί στις σελίδες πολλών περιοδικών αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο. Και δεν έχει άδικο, αφού πριν πιάσει τα εργαλεία και ξεκινήσει τη διαδικασία βελτίωσης της BMW E36είχε στο μυαλό του ένα ξεκάθαρο project.

Στόχος του ήταν να χωρέσει στην πιο μικρή BMW που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή (κατασκευής του 1994) τον πιο δυνατό κινητήρα που έβγαινε από την γραμμή παραγωγής του Γερμανού κατασκευαστή. Έτσι o τετρακύλινδρος με τον οποίο συνοδευόταν η εργοστασιακή E36 και απέδιδε 101 PS έδωσε τη θέση του σε έναν V12, χωρητικότητας 5.6 λίτρων που αποδίδει σχεδόν 300 επιπλέον ίππους! Η «μεταμόσχευση» πέτυχε και «δότης» ήταν μία BMW 850 CSI.

Μία βελτίωση αυτής της έκτασης δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο στον κινητήρα. Προκειμένου το όχημα να αποκτήσει τη σταθερότητα που απατείται για αυτή την ιπποδύναμη και για αυτό το μέγεθος, δέχθηκε νέο σύστημα αναρτήσεων από μία Ε36 Μ3 καθώς και ζάντες multispoke από τον οίκο Hartge. Βελτιώσεις έγιναν και στο εσωτερικό όπου συναντάμε bucket καθίσματα Vader, πίνακα οργάνων από τη σειρά M3 και νέου τύπου επενδύσεις στα καθίσματα και στις πόρτες.

Στο κοντέρ είναι καταγεγραμμένα 106.000 km ενώ η τιμή που έχει κοστολογήσει ο ιδιοκτήτης αυτή την «ιδιαίτερη» BMW είναι οι 299.000 κορώνες (σχεδόν 30.000 ευρώ). Το όχημα συνοδεύεται με εγγύηση 5 ετών μετά την πώληση ενώ ο Νορβηγός τονίζει πως θα μιλήσει μόνο με όσους έχουν να καταθέσουν σοβαρές προτάσεις.