Υβριδική έκδοση για το νέο Mazda MX-5;


Η επόμενη γενιά του Mazda MX-5 πιθανότατα θα διατίθεται με σύστημα υβριδικής διάταξης κινητήρα, αλλά δεν θα αλλάξει ο χαρακτήρας του μοντέλου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 29/11/2019

Εφέτος, συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την παρουσίαση του Mazda MX-5 στην αγορά αυτοκινήτου, το οποίο διατηρεί ζωντανά τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά ενός roadster οχήματος. Σε μια εποχή όπου η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το «Άγιο Δισκοπότηρο» (αλλά και το άλλοθι για «άφεση αμαρτιών»), το MX-5 επιμένει να απηχεί μια απλή, αλλά δυσεύρετη, «συνταγή»: παραμένει ένα αυτοκίνητο που εγγυάται τη χαρά της οδήγησης.

Στη Mazda, επιμένουν ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης έχουν πολλά να δώσουν ακόμα και φροντίζουν να το αποδεικνύουν εξελίσσοντάς τους διαρκώς και κάνοντάς τους οικονομικότερους σε κατανάλωση και λιγότερο ρυπογόνους. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να μην εναρμονιστούν με την τάση της εποχής που είναι ο λεγόμενος εξηλεκτρισμός των αυτοκινήτων. Αυτό θα συμβεί και με το MX-5, όπως δήλωσε ο κ. Ichiro Hirose, Διευθυντής του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης της Mazda, στον βρετανικό Τύπο.

Όπως είπε ο κ. Hirose, η επόμενη «γενιά» του MX-5 (η πέμπτη κατά σειρά) πιθανόν να διαθέτει σύστημα υβριδικής διάταξης κινητήρα, με σκοπό να πληροί τις νόρμες προστασίας του περιβάλλοντος για να εξακολουθήσει να υπάρχει στην αγορά. Ο κ. Hirose δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο το βάρος του αυτοκινήτου θα παραμείνει χαμηλό, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τον χαρακτήρα του roadster με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της κατηγορίας του.

«Θέλουμε να βρούμε τον καλύτερο κινητήρα και σύστημα μετάδοσης για να διατηρήσουμε χαμηλά το βάρος, όμως λόγω των ποικίλων απαιτήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αναζητήσουμε και άλλες εκδοχές. Δεν έχω να σας δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση τώρα, αλλά χρειάζεται να φτιάξουμε ένα αυτοκίνητο το οποίο κάποιος να το αγοράζει χωρίς να ανησυχεί για το εάν ρυπαίνει ή όχι», κατέληξε ο κ. Hirose.

Τέλος σε ό,τι αφορά μια αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του Mazda MX-5, σχολίασε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει τώρα καθώς το βάρος των μπαταριών θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα του και την κατασκευαστική φιλοσοφία «jinba ittai» (σημ.: αναβάτης και άλογο σε πλήρη αρμονία) που προσδιορίζει τα μοντέλα της εταιρείας και ιδίως αυτό. Το καινούργιο MX-5 αναμένεται να παρουσιαστεί εντός των πρώτων χρόνων της νέας δεκαετίας.