Αυτή είναι η τιμή του ηλεκτρικού Toyota bZ4X στην Ελλάδα


Όσο οδηγούμε το νέο Toyota bZ4X στη Κοπεγχάγη η ελληνική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε την τιμή εκκίνησης του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της φίρμας.

  • 16/6/2022

Αυτές τις ημέρες το Car And Driver βρίσκεται στη Δανία και γνωρίζει από κοντά την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική πρόταση της Toyota, το νέο bZ4X το οποίο θα οδηγήσουμε και θα σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Το μοντέλο είναι εξελιγμένο αποκλειστικά ως ηλεκτροκίνητο ενώ όπως ήδη έχουμε δει ακολουθεί πιστά τη σχεδίαση από το πρωτότυπο, με τις μεγάλες διαφοροποιήσεις να απουσιάζουν.

Η κατασκευή του έχει γίνει στη νέα ηλεκτρική πλατφόρμα e-TNGA η οποία έχει εξελιχθεί από κοινού με τη Subaru, με την μπαταρία να έχει σχεδιαστεί ως μέρος του πλαισίου και η θέση της χαμηλά στο δάπεδο προσφέρει χαμηλό κέντρο βάρους, ιδανική κατανομή ανάμεσα στους δύο άξονες και υψηλή ακαμψία.

Tο Toyota bZ4X μπορεί να αποδώσει περισσότερα από 500 km με μία πλήρη φόρτιση ενώ με την ταχεία φόρτιση (DC / 150 kW) μπορεί να έρθει το 80% σε λιγότερο από 30 λεπτά. Από εκεί και πέρα η Toyota ισχυρίζεται πως μια πλήρη φόρτιση από οικιακή πρίζα κοστίζει μόλις 6€ ενώ σημειώνει πως το σύστημα ακόμη και μετά από 10 χρόνια ή 1.000.000 km θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να επιτύχει τουλάχιστον το 70% της αρχικής της απόδοσης.

Το εσωτερικό είναι λιτό και με τη χαρακτηριστική μοντέρνα έκφραση της ιαπωνικής σχεδίασης ενώ στο κέντρο του ταμπλό κυριαρχεί η μεγάλη οθόνη για το σύστημα πολυμέσων (8 ιντσών), αλλά και μία δεύτερη για τον πίνακα οργάνων (7 ιντσών)

Το νέο Toyota bZ4X είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, με έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες. Η μεν πρώτη είναι προσθιοκίνητη με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 150 kW (204 PS) με το 0-100 km/ h να έρχεται σε 8,4 sec και την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 160 km/h.

Η τετρακίνητη έκδοση διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα των 80 kW σε κάθε άξονα με συνδυαστική απόδοση 217,5 PS και ροπή 336 Nm. Σε αυτή την περίπτωση, το 0-100 km/h διαρκεί 7,7 sec ενώ η τελική είναι η ίδια με την προσθιοκίνητη έκδοση.

Το Toyota bZ4X ενσωματώνει την πιο εξελιγμένη γενιά Τ-Mate με μια ολοκληρωμένη γκάμα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας Toyota Safety Sense και Advanced Driver Assistance όπως το σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (DESA), το σύστημα υποβοήθησης ασφαλούς εξόδου από το όχημα (SEA) και τις Οver Τhe Air (ΟΤΑ) ενημερώσεις ώστε οι λειτουργίες του να εξελίσσονται διαρκώς.

Παράλληλα είναι συμβατή και η εφαρμογή MyT στο smartphone και επιτρέπει στον οδηγό να έχει πρόσβαση σε μια σειρά από πληροφορίες όπως το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, τα δεδομένα του ταξιδιού ή ακόμα και τον έλεγχο του κλιματισμού ή το ξεκλείδωμα και το κλείδωμα των θυρών.

Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί για την Ελλάδα στις 49.900€ για τη δικίνητη έκδοση ενώ στην τετρακίνητη (AWD) το κόστος αυξάνεται περίπου κατά 3.000€. Τα εξοπλιστικά πακέτα είναι πέντε (Active, Style, Black Edition, Lounge και Lounge Plus), οι παραγγελίες ανοίγουν από τον Ιούλιο και οι πρώτες παραδόσεις έρχονται τον προσεχή Νοέμβριο.