Αυτό είναι το «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024» όπως το ψήφισαν οι γυναίκες


Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 75 γυναίκες δημοσιογράφοι αυτοκινήτου από όλο τον κόσμο, με τη Χριστίνα-Μυρτώ Σταθάκη να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: KIA AMERICA
  • 8/3/2024

Μετά τις απονομές των βραβείων «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς» κι «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ευρώπη,» ήρθε η ώρα κι ο θεσμός του «Παγκόσμιου Αυτοκινήτου της Χρονιάς για τις Γυναίκες» (Women's Worldwide Car Of The Year - WWCOTY) να αναδείξει τον δικό του νικητή.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν φέτος 75 γυναίκες δημοσιογράφοι από τον χώρο του αυτοκινήτου από 52 χώρες και 5 ηπείρους, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τη Χριστίνα-Μυρτώ Σταθάκη. Στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού αναδείχθηκαν τα κορυφαία μοντέλα σε 5 κατηγορίες (Οικογενειακό Αυτοκίνητο, Berlina, SUV, Pick-Up και Exclusive).

Οι 5 φιναλίστ ήταν, όπως έγινε γνωστό πριν μερικές εβδομάδες, το Volvo EX30 (Καλύτερο Οικογενειακό Αυτοκίνητο), η BMW Σειρά 5 (Καλύτερη Berlina), το Kia EV9 (Καλύτερο SUV), το Volkswagen Amarok (Καλύτερο Pick-Up), κι η Aston Martin DB12 (Καλύτερο Exclusive Αυτοκίνητο). 

Στη συνέχεια, με νέα ψηφοφορία ανάμεσα στα συγκεκριμένα μοντέλα, προέκυψε ο τελικός νικητής, με την ανακοίνωσή του να γίνεται στις 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πρόκειται για το Kia EV9, το οποίο εντυπωσίασε τις δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου, αφού σύμφωνα με τη Marta Garcia, πρόεδρο του WWCOTY, «είναι ένα αυτοκίνητο που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των καταναλωτών παγκοσμίως.»

Μερικά από τα χαρακτηριστικά του, που έπαιξαν ρόλο στη συγκεκριμένη επιλογή, ήταν η αυξημένη χωρητικότητα της 7θέσιας καμπίνας του, αλλά κι η αεροδυναμική του, σε σχέση με το μήκος του που αγγίζει τα 5m, η οποία «συμβάλλει στις εξαιρετικές του επιδόσεις». Τόσο ο σχεδιασμός, όσο και τα εξελιγμένα συστήματα τεχνολογίας που φέρει, ήταν επίσης καταλυτικής σημασίας στην απόφαση.

Θυμίζουμε ότι στην κορυφαία τετρακίνητη έκδοση GT-Line οι δύο ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν συνολικά 384 PS, με αποτέλεσμα τα 0-100 km/h να έρχονται σε 5,3 sec, με την τελική ταχύτητα να ανέρχεται στα 200 km/h. Η μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 99,8 kWh προσφέρει αυτονομία έως και 563 km στην πισωκίνητη έκδοση, ενώ υποστηρίζοντας ταχεία φόρτιση, μπορεί να προσθέσει έως 249 km αυτονομίας μέσα σε 15 λεπτά φόρτισης. Για να γεμίσει από το 10% στο 80% χρειάζεται 24 λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς: Οι μεγάλοι νικητές από το 1964 έως σήμερα (photos)

Οι αποτυχημένοι νικητές του διαγωνισμού «European Car of the Year»

2024: Αυτά είναι τα «Αυτοκίνητα της Χρονιάς» για τη Β. Αμερική