Test Drive: Volkswagen Amarok 3.0 TDI V6 240PS 4ΜΟΤΙΟΝ - Δοκιμάζουμε το σκληροτράχηλο pick-up


Δεν είναι αυτό που νομίζετε! Το Amarok είναι πολλά παραπάνω πράγματα από ένα αυτοκίνητο με «καρότσα» και τέσσερις πόρτες. Είναι ένα original τετρακίνητο για ανθρώπους με ιδιαίτερες απαιτήσεις, αλλά ταυτοχρόνως είναι και αναπάντεχα πολυτελές πολιτισμένο και γρήγορο αυτοκίνητο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΠΑΚΗΣ ΦΩΤ.: VW (Γ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ)
  • 15/10/2023

Το γεγονός ότι το διπλοκάμπινο Volkswagen που βλέπετε στις φωτογραφίες έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει υπολογίσιμο σε όγκο φορτίο, με μέγιστο βάρος ρυμούλκησης τα 3.500 και ωφέλιμο φορτίο τα 1.190 kg δεν είναι ένα στοιχείο που θα συγκινήσει ιδιαίτερα τον επαγγελματία. Θα τραβήξει, όμως, σίγουρα την προσοχή εκείνου του οδηγού που στο πρόγραμμα του έχει εντάξει και μία σειρά δραστηριότητες πέραν των επαγγελματικών, για τις οποίες χρειάζεται να μεταφέρει διαφόρων τύπων εξοπλισμό – είτε πρόκειται για τα απαραίτητα του κάμπινγκ  είτε πρόκειται για τον εξοπλισμό δραστηριοτήτων, όπως το παραπέντε ή το σερφ κ.ο.κ. Πολύ περισσότερο, που το Volkswagen Amarok υπόσχεται στον λάτρη των υπαίθριων δραστηριοτήτων και αυξημένες δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου.

Οι φωτογραφίες ενδεχομένως μιλούν από μόνες τους η απόσταση από το έδαφος είναι οφθαλμοφανώς τεράστια (έως 237 mm ανάλογα με τον εξοπλισμό και τα ελαστικά) – και αυτό δεν είναι κάτι που το συναντάς εύκολα, ακόμα και στα πλέον «χωματερά» SUV.

Όπως, επίσης, δεν είναι κάτι που συναντάς σε ένα οποιοδήποτε SUV τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για απρόσκοπτες και απροβλημάτιστες αναζητήσεις, όχι απλώς εκτός ασφάλτου, αλλά κυριολεκτικά εκτός δρόμου.

Προσέξτε, λοιπόν: με γωνία προσέγγισης 30°, γωνία ράμπας 21° και γωνία αποχώρησης 26° είναι φανερό ότι το Amarok είναι σε θέση να… καταπιεί εύκολα οποιοδήποτε νεροφάγωμα και να προσεγγίσει οποιαδήποτε απότομη ανηφόρα χωρίς πρόβλημα, ενώ, παράλληλα, με βάθος διέλευσης υδάτινου κωλύματος τα 800 mm είναι, επίσης, βέβαιον ότι δεν θα σταματήσει εύκολα στο πρώτο ποταμάκι.

Αν τώρα σε αυτά τα χαρακτηριστικά προσθέσουμε και τις δυνατότητες του συστήματος κίνησης, αντιλαμβανόμαστε ότι το τρίλιτρο πετρελαιοκίνητο Amarok της δοκιμής μας μπορεί να ανέβει οπουδήποτε και να κατεβεί από οπουδήποτε, χαλαρά… Κοιτάξτε την ισχύ κοιτάξτε και την ροπή (που φτάνει τα 600 Nm), ρίξτε και μία ματιά στον περιστροφικό επιλογέα που επιτρέπει να διαλέξεις από κίνηση στους πίσω τροχούς έως «μπλοκαρισμένη» τετρακίνηση με «αργό» (κοντές σχέσεις) και έχετε η συνταγή της απόλυτης off road επιτυχίας. Πολύ περισσότερο που τα παραπάνω υποστηρίζονται από ένα αυτόματο κιβώτιο με 10 σχέσεις μετάδοσης, κάτι που σημαίνει ότι ο κινητήρας διευκολύνεται στο έργο του ακόμα περισσότερο.

Αυτό το σύστημα κίνησης είναι υπεύθυνο και για το πόσο αβίαστα σβέλτα κινείται το Volkswagen Amarok στην άσφαλτο. Και η αλήθεια είναι ότι μπορείς να επιταχύνεις εύκολα, γρήγορα και αθόρυβα – τόσο αθόρυβα, που σε κάποιες φορές να αναρωτιέσαι αν αυτό που οδηγείς είναι diesel ή βενζίνη! Προφανώς, έχουμε να κάνουμε με ένα τετρακίνητο ικανό να αντιμετωπίσει τα πολύ δύσκολα, όμως, από την άλλη μεριά, έχουμε να κάνουμε και με ένα σύγχρονο επιβατικό αυτοκίνητο το οποίο σε μεταφέρει με αξιοσημείωτα πολιτισμένο τρόπο. Διότι μπορεί η ύπαρξη του πίσω άκαμπτου άξονα με τα φύλλα σούστας να γίνεται αισθητή, όμως η ανάρτηση έχει τον δικό της τρόπο να φιλτράρει τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και τελικά δεν σε ταλαιπωρεί. Αν συνυπολογίσει κανείς το τι συμβαίνει στον τομέα της ηχομόνωσης, μιλάμε πια για ένα πραγματικά πολιτισμένο αυτοκίνητο.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το νέο Volkswagen Amarok δεν είναι ένα αυτοκίνητο για τον καθένα. Απευθύνεται σε ιδιαίτερο κοινό, με ιδιαίτερες απαιτήσεις και σίγουρα με ιδιαίτερες οικονομικές δυνατότητες… Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το πλούσια εξοπλισμένο αυτοκίνητο της δοκιμής μας (έκδοση Aventura) κοστίζει 62.500 €. Το βέβαιον είναι ότι –αν ξέρεις τι θέλεις–  αξίζει τον κόπο…

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ VOLKSWAGEN Amarok 3.0 TDI V6 240PS 4ΜΟΤΙΟΝ Aventura 10-SPD AUTO 2023   TIMH €55.000   ΤΕΛΗ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 2.993, Turbo, 6 Κύλινδρος, Σε διάταξη V  ΚΑΥΣΙΜΟ Πετρέλαιο

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 176(240)/3.250  ΡΟΠΗ Nm/rpm 600/1.750-2.250

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 10 σχέσεων, κατ΄ επιλογή τετρακίνηση

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 8,8 sec, τελική 190 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 10,2 L/100km, 266 g/km

VOLKSWAGEN Amarok 3.0 TDI V6 240PS 4ΜΟΤΙΟΝ Aventura 10-SPD AUTO 2023

ΥΠΕΡ ΑΙΣΘΗΣΗ «ΔΕΜΕΝΟΥ», ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ, ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ (ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ), ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ, ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΩΦΕΛΙΜΟ ΚΑΙ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΟ ΦΟΡΤΙΟ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑVENTURA).

ΚΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΟΓΚΩΔΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.