Έρχεται ο ηλεκτρικός τράκτορας της Tesla (photos-video)


Ο Elon Musk υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα παραδοθούν τα πρώτα Tesla Semi.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 11/8/2022

Παρουσιάστηκε ως project το 2017, αναμενόταν να κυκλοφορήσει το 2019, μετατέθηκε για το 2020, αλλά ο COVID-19 είχε άλλη γνώμη. Πλέον, μοιάζει ότι ήρθε, επιτέλους, η ώρα για το Tesla Semi.

Πρόκειται για τον αμιγώς ηλεκτροκίνητο τράκτορα της εταιρίας, ο οποίος σύμφωνα με tweet του Elon Musk θα αρχίσει να παραδίδεται στην αγορά εντός του 2022.

Μάλιστα, ο CEO της Tesla ανέφερε πως άμεσα διαθέσιμη θα είναι η «μεγάλη» έκδοση, με την αυτονομία των περίπου 805 km και όχι η μικρότερη με τα 483 km. Στο ίδιο tweet - παρεμπιπτόντως - γνωστοποιούσε ότι το Cybertruck είναι προγραμματισμένο για το 2023.

Το αν αυτή τη φορά τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, είναι κάτι που μένει να φανεί. Tο καλοκαίρι του 2020, πάντως, ο Musk είχε δηλώσει ότι έφτασε η ώρα για το Semi να μπει σε διαδικασία μαζικής παραγωγής.

Πριν από περίπου 12 μήνες, το Electrek είχε αποκαλύψει ότι όντως η εταιρία έχει κάνει πρόοδο με την παραγωγή του, σε μια μικρή, σχετικά, εγκατάσταση κοντά στο Gigafactory της Nevada. Αισιόδοξο μήνυμα για την αίσια έκβαση της παραγωγής του, αποτελεί και η κατασκευή δύο μεγάλων σταθμών φόρτισης στο Modesto της California και στο Gigafactory, που προορίζονται για το Semi.

Η αλήθεια είναι ότι το Semi αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Θα κινείται από τέσσερις ηλεκτροκινητήρες και ενώ δεν έχει γίνει γνωστή η ισχύς του, η εταιρία αναφέρει ότι επιταχύνει από τα 0-96 km/h σε 20 sec. όταν ρυμουλκεί φορτίο 36.290 κιλών! Επιπλέον, μπορεί να διατηρεί σταθερή ταχύτητα 96 km/h σε ανηφόρα με 5% κλίση.

Πόσο θα κοστίζει; Στο επίσημο site της, η Tesla αναγράφει εκτιμώμενες τιμές, οι οποίες το πιθανότερο είναι να μην έχουν επικαιροποιηθεί. Αλλά, για την ιστορία, η έκδοση με την αυτονομία των 483 km θα κοστίζει περίπου 145.000 ευρώ, ενώ η «μεγάλη» με τα 805 km θα φτάνει τις 174.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, θεωρείται δεδομένο πως όταν έρθει η ώρα να κυκλοφορήσει, τα ποσά δε θα είναι τα ίδια.

Δείτε το video που η Tesla είχε δώσει στη δημοσιότητα πριν από περίπου 1,5 χρόνο με τις δοκιμές εξέλιξής του, στην πίστα της.