Hyundai N: Το πρώτο EV υψηλών επιδόσεων των Κορεατών μπαίνει στο Nurburgring και «κατεβάζει» 250 km/h (video)


Όλα είναι έτοιμα για την επίσημη αποκάλυψη του «καυτού» Hyundai IONIQ 5 Ν στις 13 Ιουλίου. Δείτε το πηγαίνει στα όρια μέσα στην «Πράσινη Κόλαση».

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 26/6/2023

To Hyundai IONIQ 5 N, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο του βραχίονα N, μπήκε στην πίστα του Nurburgring για τις τελικές δοκιμές του πριν την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 13 Ιουλίου.

Το EV υψηλών επιδόσεων επεκτείνει τους τρεις πυλώνες της N απόδοσης και σε ηλεκτρικά μοντέλα χωρίς συμβιβασμούς. Ο πρώτος πυλώνας ονομάζεται Corner Rascal, που σημαίνει ότι κάθε λάτρης της οδήγησης μπορεί να απολαύσει τη γεύση της άγριας και ασφαλούς οδήγησης στις στροφές. Ο δεύτερος (Racetrack Capability) ξεδιπλώνει τις αρετές στην πίστα, ενώ ο τρίτος (Everyday Sportscar) «αποκαλύπτει» τη δυνατότητα χρήσης του σαν ένα καθημερινό sportscar.

Για το IONIQ 5 N, η Hyundai έχει συνδυάσει την Electrified-Global Modular Platform (E-GMP) με τις τεχνολογίες και την τεχνογνωσία του μηχανοκίνητου αθλητισμού της N για να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές του. Συνδύασε τις ομάδες του Namyang R&D Center που βρίσκεται στη Νότια Κορέα και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δοκιμών στο Nurburgring, το οποίο αποτελεί επέκταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Hyundai στο Rüsselsheim της Γερμανίας. Εκεί βρίσκονται οι ευρωπαϊκές ομάδες σχεδιασμού και μηχανικής της μάρκας από το 2003.

«Το IONIQ 5 N μόλις ολοκλήρωσε τη δοκιμή αντοχής των 10.000 km στο Nordschleife, το οποίο είναι ένα σημαντικό ορόσημο που αποδεικνύει την υψηλή αντοχή και την ικανότητα του οχήματος σε πίστα. Και όμως, μόλις ξεκινήσαμε τη δεύτερη δοκιμή των 10.000 km για να ξεπεράσουμε τα όρια του IONIQ 5 N», τόνισε ο Till Wartenberg, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του N Brand & Motorsport της Hyundai Motor.

Η εξαγωγή της μέγιστης απόδοσης από ένα EV προϋποθέτει εξαιρετική διαχείριση θερμότητας σε σύγκριση με αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και αυτό απαιτεί προηγμένη εφαρμογή λογισμικού. Αυτό σημαίνει ότι κάθε αναβάθμιση υλικού ενισχύεται περαιτέρω από προηγμένες βελτιώσεις απόδοσης που βασίζονται σε λογισμικό. Χρησιμοποιούνται εξαρτήματα προδιαγραφών N, όπως ψύκτης για την μπαταρία.

Η διαχείριση της θερμοκρασίας της μπαταρίας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Στο video που δημοσίευσε η Hyundai, φαίνεται ότι φτάνει τους 42 βαθμούς την ώρα που το IONIQ 5 N κινείται με 250 km/h. Χρησιμοποιούνται νέες ρυθμίσεις, όπως η N Battery Preconditioning που προκαθορίζει τη θερμοκρασία των στοιχείων της μπαταρίας στην πιο αποδοτική θερμοκρασία τους, αλλά και η N Race, η οποία δίνει στους οδηγούς πιο άμεσο έλεγχο στη χρήση ενέργειας του αυτοκινήτου, δίνοντας προτεραιότητα στην οδήγηση «Sprint» ή «Endurance».

Η αναγεννητική πέδηση αποτελεί την πρώτη εφαρμογή επιβράδυνσης, έως 0,6 G, ενώ τα υδραυλικά φρένα παρέχουν πρόσθετη δύναμη πέδησης εάν είναι απαραίτητο. Διαθέτουν μεγαλύτερους δίσκους 400 mm, με νέο ελαφρύ υλικό και βελτιστοποιημένη ροή αέρα για ψύξη. Η μειωμένη εξάρτηση από τα δισκόφρενα αυξάνει τη μακροζωία σε σύγκριση με τα θερμικά οχήματα.

Όσο για την έλλειψη του «άγριου» ήχου ενός θερμικού sportscar, η Hyundai εξοπλίζει το IONIQ 5 N με το σύστημα N Active Sound plus. Περιλαμβάνει ένα σύστημα 10 ηχείων (8 εσωτερικά, 2 εξωτερικά) που παρέχουν τρία διαφορετικά sound themes: Ignition, Evolution και Supersonic. Το Ignition προσομοιώνει τον turbo κινητήρα 2,0 L των θερμικών αυτοκινήτων N με ανάλογα ηχητικά εφέ. Το Evolution είναι ένας ηλεκτρονικός ήχος με υπογραφή N, εμπνευσμένος από το N 2025 Vision Gran Turismo Concept και το RN22e. Τέλος, το Supersonic προσομοιώνει ένα μαχητικό αεροσκάφος για να δώσει στους οδηγούς την αίσθηση ενός πιλότου μαχητικού. Όλες οι επιλογές ήχου είναι προσαρμόσιμες ώστε οι οδηγοί να τις διαμορφώνουν μοναδικά στις προτιμήσεις τους.

Και με την έλλειψη σχέσεων στο κιβώτιο τι γίνεται; Εδώ «εμφανίζεται» το σύστημα N e-Shift, που συνεργάζεται στενά με το N Active Sound plus, για την προσομοίωση του οκτατάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη (DCT) των θερμικών αυτοκινήτων. Το N e-Shift προσομοιώνει μια αλλαγή ταχυτήτων, τόσο με τον έλεγχο της ροπής του κινητήρα, όσο δημιουργώντας αίσθηση τραντάγματος μεταξύ των αλλαγών.

Το IONIQ 5 N θα κάνει το ντεμπούτο του στις 13 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Goodwood Festival of Speed, σηματοδοτώντας την πρώτη συμμετοχή της Hyundai N στο εμβληματικό event.