KIA EV5: Επίσημη αποκάλυψη για τη «μικρογραφία» του EV9 (photos)


Το νέο EV ελευθέρου χρόνου των Νοτιοκορεατών είναι σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε οικογένειας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 25/8/2023

Μόλις 5 μήνες μετά την παρουσίαση της Concept εκδοχής του, η KIA προχώρησε στην αποκάλυψη του ολοκαίνουριου EV5. Πρόκειται για το νέο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της με το οποίο θέλει να «φέρει μια νέα εποχή ηλεκτρικής μετακίνησης στον τομέα των compact SUV για να καλύψει τις ανάγκες οικογενειών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η παρουσίαση της νέας πρότασης των Νοτιοκορεατών έγινε στο Chengdu Motor Show της Κίνας. Θέλοντας να ξεπεράσει τα υπάρχοντα standards στην αισθητική των SUV segment, η KIA άντλησε έμπνευση για το EV5 από την σχεδιαστική φιλοσοφία «Opposites United» της μάρκας.

«Το KIA EV5 δημιουργήθηκε για να επαναπροσδιορίσει το είδος των συμπαγών SUV με μια μορφή που διαμορφώνεται από τη μοναδική σχεδιαστική φιλοσοφία της KIA ‘Opposites United’», δήλωσε ο Karim Habib, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Σχεδιασμού της KIA.

Και πρόσθεσε: «Σε κάθε στάδιο, οι σχεδιαστές της KIA έχουν συνεργαστεί στενά με τους μηχανικούς συναδέλφους τους για να δημιουργήσουν μια ολιστική λύση για βιώσιμη κινητικότητα. Ως αποτέλεσμα, το EV5 θέτει ένα νέο πρότυπο σχεδιασμού, απόδοσης και πρακτικότητας, παρέχοντας παράλληλα νέα επίπεδα απόλαυσης οδηγού και εμπειρίας χρήστη».

Στο πλαίσιο αυτό, οι έντονες και συμπαγείς γραμμές του αποτελούν «εφαρμογή» της αλληλεπίδρασης μεταξύ των φυσικών τοπίων και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Επιπλέον, το EV5 παρουσιάζει μια σύγχρονη ερμηνεία της μάσκας τίγρης της KIA, ενώ τα φώτα ημέρας σχηματίζουν το τρισδιάστατο «Signature Star Map Lighting», εμπνευσμένο από διάφορους αστερισμούς.

Τα έντονα φτερά και οι φαρδιές γραμμές των ώμων ενισχύουν το δυναμικό χαρακτήρα, ενώ οι μετατοπισμένες προς τα πίσω κολόνες D αναδεικνύουν την πρακτικότητα και συμβάλουν στην ευρυχωρία του πίσω καθίσματος αλλά και του πορτμπαγκάζ.

Στο πίσω μέρος, το χαμηλωμένο και μεγάλο spoiler διατηρεί το χαρακτηριστικό προφίλ του SUV, βελτιώνοντας την αεροδυναμική απόδοση, ενώ η διαχωριστική γραμμή της θύρας του χώρου αποσκευών παρέχει μια σαφή ένδειξη της σχεδιαστικής φιλοσοφίας. Το αμάξωμα του EV5 θα είναι διαθέσιμο σε 10 χρώματα, ένα εκ των οποίων ματ (ασημί).

Στο εσωτερικό, οι σχεδιαστές έλαβαν υπόψιν τα αποτελέσματα έρευνας που έδειξε ότι οι επιβάτες θεωρούν την καμπίνα του αυτοκινήτου τους ως ένα επιπλέον «δωμάτιο» του σπιτιού τους και όχι απλά ως ένα μέρος για να κάθονται με ασφάλεια στο πλαίσιο των μετακινήσεων.

Έτσι, αντλώντας έμπνευση από το EV9, δημιούργησαν έναν άνετο χώρο που παραπέμπει περισσότερο σε ένα σαλόνι σπιτιού παρά σε παραδοσιακή καμπίνα αυτοκινήτου. Βασίστηκαν στο σχεδιαστικό πυλώνα «Bold for Nature», συνδυάζοντας στοιχεία της φύσης και των ανθρώπινων αναγκών. Τα φινίρισμα στοχεύει στη δημιουργία αίσθησης ευεξίας, ιδιαίτερα με συνθήκες χαμηλού εσωτερικού φωτισμού στο εμπρός τμήμα και στις επενδύσεις των θυρών. Υπάρχουν 10 χρωματικές αποχρώσεις και συνολικά 64 συνδυασμοί χρωμάτων.

Οι δυνατότητες εξατομίκευσης περιλαμβάνουν τέσσερα βασικά χρώματα για την εσωτερική διακόσμηση και πέντε επιλογές σχεδίων για τα καθίσματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται υφασμάτινες επιλογές αλλά και (τεχνητού) δέρματος.

Η KIA δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του EV5 ούτε καν για τις διαστάσεις του. Παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στην KIA EV Day, ένα event αφιερωμένο στην ηλεκτρική γκάμα της, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, από πρόσφατη διαρροή του Υπουργείου Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Κίνας, γνωρίζουμε ότι έχει μήκος 4.615 mm, πλάτος 1.875 mm, ύψος 1.715 mm, με μεταξόνιο 2.750 mm. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 218 PS και 310 Nm, με τελική ταχύτητα ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 185 km/h. Ωστόσο, δεν είχαν γίνει γνωστές οι προδιαγραφές της μπαταρίας και - κατ’ επέκταση - της αυτονομίας.

Το εμπορικό λανσάρισμα του EV5 θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του 2ου εξαμήνου του 2023, ξεκινώντας από την Κίνα, ενώ στη συνέχεια θα διατεθεί και σε επιλεγμένες αγορές παγκοσμίως.