Lamborghini Lanzador: Με το βλέμμα στραμμένο στο πρώτο EV των Ιταλών (photos)


Η Lamborghini αποκάλυψε επίσημα την Lanzador, το πρωτότυπο που θα ανοίξει τον δρόμο για το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: LAMBORGHINI
  • 19/8/2023

Κι όμως, είναι γεγονός. Η Lamborghini έχει πλέον ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα στον στόλο της, ή μάλλον, πρόκειται να έχει. Η Lanzador είναι ο προάγγελος του πρώτου EV της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη Sant'Agata Bolognese, του οποίου η άφιξη αναμένεται το 2028.

Η ιταλική εταιρεία είχε προετοιμάσει το κοινό της για κάτι «νέο και συναρπαστικό,» δημοσιεύοντας ένα teaser του νέου οχήματος πριν λίγες ημέρες. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στο Monterey της Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτοκινήτου, με τη Lamborghini να παρουσιάζει το πρώτο της ηλεκτρικό δημιούργημα.

Πρόκειται για ένα concept car με διάταξη 2 συν 2, το οποίο όμως δεν είναι μια απλή άσκηση σχεδιασμού, αφού θα περάσει σχεδόν αυτούσιο στην παραγωγή λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας.

Η ίδια η Lamborghini αναφέρει ότι η Lanzador θα φέρει διπλούς ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 1.341 PS και την κίνηση σε όλους τους τροχούς, κάνοντάς την τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Ferrari Purosangue. κάτω από το κάλυμμα, θα κρύβεται επίσης μια «μπαταρία υψηλών προδιαγραφών που θα εξασφαλίζει μεγάλη αυτονομία.»

Θα εξοπλιστεί επίσης με το σύστημα Aerodinamica Lamborghini Attiva, το οποίο προσφέρει ακρίβεια στον έλεγχο της ρυθμιζόμενης μπροστινής αεροτομής, των λεπίδων στο πίσω και πλαϊνό μέρος και του διαχύτη. Εκτός αυτού, έχει προστεθεί και μία ενεργή ανάρτηση, όπως και σύστημα ελέγχου και κατανομής της ροπής, βελτιώνοντας τη σταθερότητα και την ισορροπία του οχήματος.

Όσο για τον σχεδιασμό, η Lanzador«συνδυάζει στοιχεία υψηλών επιδόσεων της Revuelto και την αποδεδειγμένη ευελιξία και προσαρμοστικότητα της Urus.» Παρά το μεγάλο της ύψος και τις ασυνήθιστες -για Lamborghini- αναλογίες, πρόκειται για ένα μοντέλο που μοιάζει τόσο με supercar, όσο και με οχήματα μεγαλύτερων διαστάσεων.

Ενδεικτικά, η απόσταση του πατώματος από το έδαφος είναι μόλις 10 cm μικρότερη από αυτήν της Urus, όμως οι μοντέρνες επιφάνειες και οι απλουστευμένες γραμμές κάνουν το μοντέλο να δείχνει πολύ πιο παραδοσιακό από την «ακραία» Revuelto.

Φαίνεται ότι η Lamborghini έχει εμπνευστεί από πολλά διαφορετικά μοντέλα της, αφού βρίσκουμε τα φτερά Gandini πάνω από τους τροχούς, τα οποία φέρει και η Countach, ενώ τα πλαϊνά έχουν λάβει μια πινελιά σε σχήμα 'Υ', το οποίο κυριαρχεί στα περισσότερα μοντέλα της εταιρείας. Τα φωτιστικά σώματα στο πίσω μέρος έχουν διατηρήσει το τριπλό σχήμα που παρατηρείται και στη Revuelto, ενώ αντίστοιχα, τα μπροστινά φωτιστικά σώματα θυμίζουν αρκετά αυτά της Murcielago.

Η καμπίνα έχει ιδιαίτερα σύγχρονο χαρακτήρα. Στο μπροστινό μέρος σχηματίζεται το γνωστό «κόκπιτ» ή «πιλοτήριο» που φέρουν όλα τα προϊόντα της Lamborghini, με οδηγό και συνοδηγό να κάθονται πίσω από το ταμπλό που έχει πάρει σχήμα 'Υ'. Η κεντρική κονσόλα διαχωρίζει τη μεριά του οδηγού και του συνοδηγού, όμως η κεντρική οθόνη για τον χειρισμό του συστήματος infotainment έχει αφαιρεθεί και επανατοποθετηθεί στη μεριά του συνοδηγού. Τη θέση της στην κεντρική κονσόλα έχει πάρει μία σειρά από κουμπιά και διακόπτες για τον χειρισμό των οθονών και του ίδιου του οχήματος.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η καμπίνα της Lanzador έχει τη βιωσιμότητα σε πρώτο πλάνο, αφού για την κατασκευή της έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα, βιώσιμα και φτιαγμένα με τρισδιάστατη εκτύπωση υλικά έχουν προτιμηθεί, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα της κατασκευής του μοντέλου.