Lexus: Αυτό είναι το sedan που θα παρουσιάσει το 2026 (video-photos)


Την ώρα που τα περισσότερα brands αφαιρούν, σταδιακά, τα sedan από την γκάμα τους, η Lexus ετοιμάζει τη δική της πρόταση για το 2026.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: LEXUS EUROPE NEWSROOM
  • 26/10/2023

Η Lexus παρουσίασε στο Japan Mobility Show δύο ηλεκτρικά concept cars, το sedan LF-ZC και το SUV LF-ZL. Και αν για το δεύτερο επισημαίνει ότι παρουσιάζει «το μελλοντικό όραμα» της μάρκας για τη ναυαρχίδα της, το ηλεκτρικό sedan συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς, σύμφωνα με τη φίρμα, αποτελεί προεπισκόπηση ενός νέου μοντέλου παραγωγής που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2026.

Άλλωστε, ο δηλωμένος στόχος της είναι να καταστεί αμιγώς ηλεκτρικό brand στην Ευρώπη μέχρι το 2030 και παγκοσμίως έως το 2035. Για να πετύχει αυτόν τον στόχο, θα παρουσιάσει μια νέα αρθρωτή πλατφόρμα, θα υιοθετήσει νέες τεχνολογίες παραγωγής και θα αναθεωρήσει πλήρως την πλατφόρμα λογισμικού οχημάτων της.

Το LF-ZC sedan που παρουσιάστηκε στην έκθεση, έχει μήκος 4.750 mm, πλάτος 1.880 mm και ύψος 1.390 mm, ενώ το μεταξόνιό του φτάνει τα 2.890 mm. Στόχος της επόμενης γενιάς των BEV οχημάτων της φίρμας είναι η μεγαλύτερη ευελιξία, που θα προκύψει από τη μείωση του μεγέθους τους αλλά και του βάρους των δομικών υλικών τους.

Η μέγιστη αεροδυναμική απόδοση είναι ζητούμενο, για χάρη και της αυτονομίας και ο στόχος της Lexus για το LF-ZC είναι να έχει συντελεστή οπισθέλκουσας κάτω από 0,2. Το concept που παρουσιάστηκε συνδυάζει τις κομψές αναλογίες με τους τονισμένους θόλους των πίσω τροχών, το χαμηλό κέντρο βάρους, την ευρύχωρη καμπίνα και τη λειτουργικότητα, ενώ υπόσχεται συναρπαστική οδηγική εμπειρία, με το σύστημα τετρακίνησης DIRECT4 - διατίθεται στο υπάρχον RZ 450e - και τη γραμμική αίσθηση του συστήματος steer-by-wire.

Διαθέτει πλήρως ψηφιακό «έξυπνο» cockpit επόμενης γενιάς που παρέχει άμεση και διαισθητική πρόσβαση στα βασικά χειριστήρια. Επιπλέον, ενσωματώνει ένα νέο λογισμικό Arene OS που επιτρέπει τις προοδευτικές ενημερώσεις των διαφόρων λειτουργιών του οχήματος ώστε να συμβαδίζουν με την εξέλιξη των συστημάτων ασφαλείας αλλά και των υπηρεσιών των συστημάτων πολυμέσων.

Τα εμπρός καθίσματα είναι τοποθετημένα χαμηλά και είναι τραβηγμένα προς τα εμπρός, δημιουργώντας μια αίσθηση ευρυχωρίας στην καμπίνα. Το επίπεδο πάτωμα και η πανοραμική οροφή συμβάλουν σε αυτή την αίσθηση αυξημένης άνεσης. Επιπλέον, διάφορες λειτουργίες που στο παρελθόν ήταν «διάσπαρτες» σε διάφορα σημεία του cockpit τώρα έχουν συγκεντρωθεί σε δύο ψηφιακά pads που είναι άμεσα προσβάσιμα από τον οδηγό.

Στόχος είναι η διατήρηση της προσοχής του οδηγού σε όσα συμβαίνουν στο δρόμο και σε αυτό βοηθά το head-up display αλλά και οι ψηφιακοί πλευρικοί καθρέπτες που ελαχιστοποιούν τις κινήσεις του κεφαλιού του. Τέλος, μια ευρεία οθόνη στην πλευρά του συνοδηγού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανοιχτή πλατφόρμα για ψυχαγωγία και ποικίλες εφαρμογές κινητικότητας.

Φυσικά, δε θα μπορούσε να απουσιάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), που εξελίσσει το σύστημα αναγνώρισης φωνής επόμενης γενιάς, με γρήγορη απόκριση σε εντολές και παροχή χρήσιμων πληροφοριών.

Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, το μπαμπού είναι το χαρακτηριστικό υλικό στο concept sedan, και έχει ενσωματωθεί με τέτοιο τρόπο, όπως για παράδειγμα με τη χρήση σχετικών ινών και υφασμάτων ως διακοσμητικά στοιχεία που συνδυάζουν ομορφιά και πολυτέλεια.

LF-ZL: Η «πρόγευση» της SUV ναυαρχίδας

Το LF-ZL παραπέμπει στη μελλοντική ηλεκτρική SUV ναυαρχίδα της Lexus, χωρίς ωστόσο να επισημαίνεται κάτι συγκεκριμένο αναφορικά με το αν και πότε θα φτάσει στην παραγωγή. Διατηρεί τα χαρακτηριστικά του EV sedan που προαναφέρθηκαν στη φιλοσοφία κατασκευής και σχεδίασης, όπως και το νέο λειτουργικό σύστημα Arene OS.

Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες του λειτουργούν σε συνδυασμό με ψηφιακά δεδομένα από το περιβάλλον του αυτοκινήτου, μέσω του συστήματος Interactive Reality in Motion. Για παράδειγμα, όταν οι οδηγοί δείχνουν αντικείμενα ή σημεία ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, η οθόνη του αυτοκινήτου παρέχει αμέσως πληροφορίες μαζί με φωνητική καθοδήγηση, ενισχύοντας τη διαδραστική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και των αυτοκινήτων τους.

Το concept SUV που παρουσιάστηκε έχει μήκος 5.300 mm, πλάτος 2.200 mm και ύψος 1.700 mm, ενώ το μεταξόνιό του είναι 3.350 mm.