Maserati Grecale Folgore: Ένα EV με άγριες διαθέσεις και 500 km αυτονομίας (photos)


Η Maserati Grecale μπαίνει στην πρίζα και υποδέχεται την έκδοση Folgore, με τους Ιταλούς να τραβούν το κάλυμμα στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MASERATI
  • 20/4/2023

Η Maserati κάνει ακόμα ένα βήμα προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό την ολοκαίνουργια και αμιγώς ηλεκτρική Maserati Grecale Folgore στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης. Η ονομασία Folgore έρχεται να κοσμήσει την Grecale, εισάγοντάς την στην ηλεκτρική γκάμα της εταιρείας.

Η βιωσιμότητα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, την ώρα που οι ασυναγώνιστες επιδόσεις διατηρούνται στα επίπεδα που αρμόζουν σε ένα τόσο εμβληματικό μοντέλο. Η Grecale Folgore σχεδιάστηκε με γνώμονα τη φιλική προς το περιβάλλον ιπποδύναμη, ενώ οι Ιταλοί φαίνεται να έχουν κάνει και κάποιες στυλιστικές αλλαγές, σε σχέση με το βενζινοκίνητο μοντέλο.

Η μάσκα είναι εμπνευσμένη από την Trofeo, με τη γρίλια να έχει «ανεστραμμένο» λουκ, ενώ το όχημα έχει δεχτεί έναν νέο διαχύτη, όπως και νέους τροχούς ενισχυμένης αεροδυναμικής, 19, 20 και 21 ιντσών. Εκτός από τις αεροδυναμικές προσθήκες που έχουν γίνει, η Grecale έχει δεχτεί γυαλιστερές μαύρες λεπτομέρειες, οι οποίες έρχονται στην ιδανική αντίθεση με τα χάλκινα στοιχεία που έχουν τοποθετηθεί στο αμάξωμά της.

Πιο συγκεκριμένα, διαθέσιμη είναι και η εμφάνιση Rame Folgore, η οποία, σύμφωνα με την ίδια τη Maserati, εμπνέεται από την «πρόσοψη του Guggenheim, όπου οι θερμοί χάλκινοι τόνοι στον ήλιο συναντούν τις ψυχρότερες αποχρώσεις του μπλε και του γκρι στη σκιά.»

Μπορεί κανείς να βρει τον συγκεκριμένο χρωματικό συνδυασμό στο εσωτερικό του οχήματος, με τα καθίσματα να ντύνονται με ύφασμα από Econyl, ένα υλικό από ανακυκλωμένο νάιλον, κατασκευασμένο από δίχτυα, κομμάτια υφάσματος και χαλιά, τα οποία θα κατέληγαν σε χωματερές. Το εν λόγω υλικό προσφέρει οπάκ επιφάνεια και λεπτομερή σχεδιασμό, ο οποίος έχει τον «φυσικό δυναμισμό» σε πρώτο πλάνο.

Η καμπίνα έχει εξοπλιστεί με ένα ψηφιακό καντράν οργάνων 12,3 ιντσών, όπως και μία οθόνη για τον χειρισμό του συστήματος infotainment, ίδιου μεγέθους. Φυσικά, Android Auto και Apple CarPlay είναι διαθέσιμα μέσω ασύρματης σύνδεσης, όπως και ένας 'Έξυπνος Βοηθός'.

Προσθήκες όπως για παράδειγμα το σύστημα αναγνώρισης της κατάστασης της μπαταρίας, το οποίο θα προσαρμόζει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο οδηγός με το EV του, ανάλογα με τη στάθμη φόρτισης, είναι αυτές που κάνουν την Grecale Folgore ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο ηλεκτρικό crossover. Το ίδιο σύστημα πλοήγησης έχει τη δυνατότητα να δείχνει την απόσταση που μπορεί να διανύσει το όχημα σε πραγματικό χρόνο, παρουσιάζοντας τη διαδρομή στον χάρτη. Σύμφωνα με την εταιρεία, η λειτουργία αυτή λαμβάνει υπόψιν, τόσο τη στάθμη της μπαταρίας, όσο και το οδηγικό στυλ του κάθε χρήστη.

Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 105 kWh, και τροφοδοτεί τους δύο ηλεκτροκινητήρες που φέρει το μοντέλο, προκειμένου να αποδίδουν 557 PS και 820 Nm. Το crossover μπορεί να κάνει τα 0-100 km/h σε μόλις 4,1 sec, με την τελική ταχύτητά του να ανέρχεται στα 220 km/h. Η αυτονομία αγγίζει τα 500 km, ενώ μία φόρτιση από το 20-80% διαρκεί μόλις 29 λεπτά.

Μαζί με την αποκάλυψη της νέας Grecale Folgore, η Maserati αποκάλυψε επίσης ότι σκοπεύει να επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην αγορά της Κίνας, αφού «εκεί έχει τις ρίζες του το μέλλον του εξηλεκτρισμού,» σύμφωνα με τους Ιταλούς. Όλα τα μοντέλα της εταιρείας θα είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρική τους έκδοση από το 2025, ενώ το 2030 θα σημάνει τη νέα εποχή της Maserati, αφού θα έρθει ο πλήρης εξηλεκτρισμός της.