McMurtry Speirling Pure: Το ηλεκτρικό «τέρας» των 1.000 PS με την εξωπραγματική τιμή (video)


Το McMurtry Speirling Pure μπορεί να είναι μικρό στο μάτι, όμως οι επιδόσεις του είναι τεράστιες, όπως κι η τιμή του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MCMURTRY
  • 27/6/2023

Το ηλεκτρικό «τερατάκι» της McMurtry, ονόματι Speirling, είναι το hypercar που διέλυσε το ρεκόρ της ανάβασης του Goodwood, όπου έκανε και το ντεμπούτο του το περασμένο έτος. Με τον Max Chilton πίσω από το τιμόνι του, το EV κατάφερε να ολοκληρώσει την ανάβαση σε μόλις 39,08 sec, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή της κατάταξης με τα ταχύτερα μοντέλα που έχουν πατήσει ποτέ στη διαδρομή της ανάβασης.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε από το 2019 ο Romain Dumas, με ένα Volkswagen ID.R, με τον χρόνο του Γάλλου να είναι 0,8 sec αργότερος από αυτόν του Chilton. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, αφού το Speirling μπορεί να κάνει τα 0-100 km/h σε μόλις 1,4 sec.

Τώρα, η McMurtry Automotive ανακοινώνει ότι το Speirling θα περάσει στην παραγωγή, κι όπως περιμένει κανείς, ο αριθμός μονάδων που θα παραχθούν θα είναι περιορισμένος. Πράγματι, μόλις 100 αντίγραφα θα βγουν από το εργοστάσιο με τις παραγγελίες να έχουν ήδη ανοίξει και τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2025.

Ένα πρωτότυπο θα κάνει το ντεμπούτο του στο φεστιβάλ του Goodwood τον επόμενο μήνα, ενώ πρωτότυπα πριν το στάδιο της παραγωγής θα ακολουθήσουν το 2024. Οι 100 μονάδες μπορεί να μην ακούγονται μεγάλος αριθμός, όμως είναι ένας αρκετά λογικός όγκος παραγωγής, αφού το κόστος του μοντέλου ξεκινά από τις 820.000 λίρες Αγγλίας, δηλαδή περίπου 952.620 ευρώ, σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία.

Το μικρό EV του 1 εκατ. προορίζεται αποκλειστικά για την πίστα και δεν είναι νόμιμο για το δρόμο. Το monocoque είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα, κάτι που βοηθά στο να διατηρηθεί το βάρος του οχήματος ιδιαίτερα χαμηλά, στα 1.000 kg. Έχει μήκος μόλις 3,45m, φάρδος 1,58m και ύψος 1,02m. Η καμπίνα του μπορεί να φιλοξενήσει έναν οδηγό του οποίου το ύψος δεν ξεπερνά τα 2m και το βάρος του τα 150 kg, χάρη στην κατασκευή των πεντάλ και του τιμονιού, τα οποία προσαρμόζονται στις διαστάσεις του χρήστη.

Ταξιδεύει πάνω σε τροχούς 18 ιντσών, οι οποίοι είναι λίγο ελαφρύτεροι και μικρότεροι από τους τροχούς 19 ιντσών που χρησιμοποιούσε το 2022, και συνοδεύονται από φαρδύτερα ελαστικά 270mm στο μπροστινό και 300mm στο πίσω μέρος. Εκτός αυτού, ένα νέο σύστημα ψύξης έχει τοποθετηθεί, το οποίο βελτιώνει την αποδοτικότητα κατά 15% και μειώνει το βάρος της παλαιότερης μορφολογικής διάταξης κατά 14%. Η μπαταρία χωρητικότητας 60 kWh φορτίζεται σε μόλις 20 λεπτά, προσφέροντας αρκετή αυτονομία για 10 γύρους στην πίστα του Silverstone.

Επιπροσθέτως, η McMurtry έχει κάνει βελτιώσεις στο αεροδυναμικό πακέτο, την ανάρτηση και το αμάξωμα, ενώ έχει επίσης προσαρμόσει τα πεντάλ, τα ηλεκτρονικά, τα φρένα, το σασί και το υδραυλικό τιμόνι, προκειμένου να μειώσει περαιτέρω το βάρος του Speirling. Η τελική του ταχύτητα πλέον ανέρχεται στα 306 km/h, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει αποκαλύψει την ανανεωμένη επίδοση των 0-100 km/h. Αναμένεται αυτή να εντυπωσιάσει ακόμα περισσότερο, δεδομένων των βελτιώσεων που έκανε η εταιρεία στο ήδη σοκαριστικό ηλεκτρικό της hypercar.

Δείτε πως το McMurtry Speirling έσπασε τα χρονόμετρα στο περυσινό Goodwood...