Νέα ιαπωνική συμμαχία: Honda και Nissan δίνουν τα χέρια για την εξέλιξη ηλεκτρικών οχημάτων


Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα κινηθούν παράλληλα προς νέες τεχνολογίες, πλατφόρμες και συστήματα ασφαλείας για EV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: HONDA
  • 15/3/2024

Τις προηγούμενες μέρες κυκλοφορούσαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που ήθελαν τις δύο ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Nissan και Honda να δίνουν τα χέρια για μία συνεργασία που θα φέρει νέες καινοτομίες στον χώρο των EV. Το ρεπορτάζ προερχόταν από την εφημερίδα Nikkei Asia, η οποία ανέφερε ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, χωρίς όμως αυτό να είναι επιβεβαιωμένο από κάποια από αυτές.

Τώρα, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσε επισήμως ότι υπέγραψαν ένα μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης, προκειμένου να εξερευνήσουν τη βιωσιμότητα μιας κοινοπραξίας στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς ένα πρότζεκτ που θα περιλαμβάνει «πλατφόρμες αυτοκινήτων με λογισμικά, βασικά εξαρτήματα που σχετίζονται με τα EV και συμπληρωματικά προϊόντα.»

Το κομμάτι των καινοτομιών στα λογισμικά θα μπορούσε να αφορά συστήματα και τεχνολογίες ασφαλείας ή αυτόνομης οδήγησης, αφού η σχετική ανακοίνωση μιλά για «μηδενικούς θανάτους στον δρόμο». Φυσικά, το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα είναι επίσης κοινός στόχος.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Nikkei Asia, η Nissan κι η Honda θέλουν να εξελίξουν μία νέα πλατφόρμα, η οποία θα προορίζεται αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί στη συνολική από κοινού δημιουργία EV.

Μία τέτοια κίνηση, όχι μόνο θα επιταχύνει την εξέλιξη νέων προϊόντων, αφού σε αυτή θα συμμετέχουν δύο αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και θα μειώσει το κόστος έρευνας κι εξέλιξης. Με τη Honda να έχει τερματίσει τη συνεργασία της με την General Motors, δεν προκαλεί έκπληξη, το γεγονός ότι θέλει να προχωρήσει σε μία τέτοια κοινοπραξία με τη Nissan.

Η τελευταία είναι μέρος της συμμαχίας με τη Mistubishi και τη Renault, της οποίας θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα AmpR Small (πρώην CMF-B EV) του Renault 5 E-Tech, όπου θα βασιστεί κι ο απόγονος του Nissan Micra.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Nissan Ariya NISMO: Αυτό είναι το πιο ισχυρό EV της NISMO με στοιχεία Formula E

Nissan GT-R: Ο ηλεκτρικός του διάδοχος είναι πιο κοντά απ' όσο νομίζουμε

Η Honda θέλει να μετατρέψει το NSX σε αμιγώς ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο