Οι πετρελαιάδες της Μέσης Ανατολής εξηλεκτρίζονται και επενδύουν στα EV


Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος επενδύουν στον ηλεκτρισμό και στοχεύουν να γίνουν κόμβοι παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: DEWA DUBAI
  • 30/12/2022

Ο κόσμος της αυτοκίνησης «αγκαλιάζει» τον ηλεκτρισμό όλο και περισσότερο, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κάνουν στροφή προς τη βιώσιμη κινητικότητα, και κάποιες χώρες να έχουν κάνει μεγαλύτερα και πιο τολμηρά βήματα από άλλες.

Αυτές που φαίνεται να έχουν μείνει πιο πίσω, κυρίως λόγω των ιδεών και αντιλήψεων, αλλά και εξαιτίας των πετρελαϊκών κοιτασμάτων τους, είναι οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Την ίδια ώρα που στην Ευρώπη τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο οι Μεσανατολίτες μόλις ξεκινούν την πορεία τους στον συγκεκριμένο τομέα.

Για τη Σ. Αραβία, η αρχή έγινε το 2018 όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1 δις δολάρια στη Lucid, με στόχο την επέκταση της συνεργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια, και πιθανώς τη δημιουργία ενός εργοστασίου στη χώρα. Εκτός αυτού, οι Σαουδάραβες δήλωσαν ότι έχουν υπογράψει μία ακόμα συμφωνία με τη Lucid, η οποία υπαγορεύει την αγορά 100.000 οχημάτων μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ο Πρίγκιπας της Σ. Αραβίας λάνσαρε τη δική του εταιρεία EV, η οποία θα σχεδιάζει, παράγει και πουλά τα δικά της ηλεκτρικά sedan και σπορ αυτοκίνητα, ονόματι Ceer. Οι υποδομές για το δίκτυο φορτιστών έχουν περάσει τους απαραίτητους ελέγχους και η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να εισέλθει και επίσημα στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. 

Ο στόχος είναι η παραγωγή του κράτους να αγγίξει τα 150.000 οχήματα μέχρι το 2026, ενώ οι ΜΕΚ έχουν ήδη δει την πόρτα της εξόδου να αχνοφαίνεται, αφού η αντικατάστασή τους με EV έχει ήδη προγραμματιστεί. 

Και η Τουρκία έχει μπει στο «παιχνίδι» του ηλεκτρισμού, αφού η νεοσύστατη Togg σκοπεύει να παράγει 175.000 ηλεκτρικά οχήματα το χρόνο, προκειμένου να γίνει υπερδύναμη στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Φυσικά, η σχέση της εταιρείας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι δεδομένη, κι η Togg θα σχεδιάζει τα μοντέλα της με βάση τις προτιμήσεις του.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Αίγυπτος, η οποία δε βασίζεται μόνο στην εισαγωγή EV, αλλά θέλει να παράγει κι η ίδια τα δικά της ηλεκτρικά οχήματα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Abdel Fattah El-Sissi στην αρχή της χρονιάς, ο οποίος «είναι προσωπικά αφοσιωμένος στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στην Αίγυπτο.»

Το δίκτυο φορτιστών της χώρας επεκτείνεται, υπακούοντας στην επιθυμία του Προέδρου El-Sissi, με την Αίγυπτο να διαθέτει πλέον 440 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.