Όχι μόνο SUV: Η Volvo φέρνει τη δική της sedan «απάντηση» σε BMW και Mercedes


Παρά την κυριαρχία των SUV στις αγορές, η Volvo ετοιμάζει νέο ηλεκτρικό sedan μοντέλο για να βρεθεί απέναντι σε BMW και Mercedes.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: VOLVO CARS GLOBAL NEWSROOM
  • 30/12/2023

Τα SUV κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στις αγορές αυτοκινήτου, ενώ τα sedan ολοένα και μειώνονται. Ωστόσο, η Volvo «επιμένει» σε αυτά, με αποτέλεσμα το επόμενο ηλεκτρικό της μοντέλο να είναι στη συγκεκριμένη κατηγορία αμαξώματος.

Σύμφωνα με τη σουηδική έκδοση Teknikens Varld, η Volvo ετοιμάζει τον αμιγώς ηλεκτρικό διάδοχο του S90, ένα ολοκαίνουριο ηλεκτρικό sedan το οποίο θα «πατήσει» στην πλατφόρμα SPA2, πάνω στην οποία βασίζεται και η EV SUV ναυαρχίδα της, το EX90.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το νέο EV sedan έχει την εσωτερική κωδική ονομασία V551 και ενδέχεται όταν φτάσει στην παραγωγή να έχει το όνομα ES90. Μάλιστα, δημοσιεύει και φωτογραφία από το εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας της Volvo σύμφωνα με την οποία το πρώτο πρωτότυπο του νέου μοντέλου έχει ήδη παραχθεί στην Κίνα. Φυσικά, δεν αποκαλύπτεται, αλλά είναι καλυμμένο με ύφασμα, πάνω στο οποίο αναγράφονται οι λέξεις «Top Secret» και «Confidential».

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, το νέο sedan θα έχει μήκος 4.999 mm, πλάτος 1.945 mm, ύψος 1.547 mm και μεταξόνιο 3.102 mm, που θα εξασφαλίζει τεράστιους χώρους για επιβάτες και αποσκευές.

Από τη στιγμή που θα βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με το EX90, αναμένεται να μοιράζεται και τα ίδια συστήματα κίνησης. Έτσι, θα είναι διαθέσιμο με μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 111 kWh (107 kWh αξιοποιήσιμη), με αυτονομία που θα αγγίζει τα 600 km.

Θα προσφέρεται σε τετρακίνητη έκδοση, βάρους περίπου 2.600 kg, με δύο ηλεκτροκινητήρες και ισχύ στα όρια των 500 PS, αλλά και σε πισωκίνητη με έναν ηλεκτροκινητήρα (και συνολικό βάρος μειωμένο κατά 100 kg). Σε αυτή την περίπτωση η ισχύς εκτιμάται ότι θα βρίσκεται κοντά στους 280 PS.

Η έναρξη μαζικής παραγωγής του αναμένεται στην Κίνα τον Μάιο του 2024, οπότε αναμένουμε σύντομα την επίσημη παρουσίασή του, ώστε να «αντιμετωπίσει» την BMW i5, την Mercedes EQE, αλλά και το επερχόμενο Audi A6 e-tron.

Πηγή: Teknikens Varld

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Volvo EM90: Το MPV που καλύπτει κάθε ανάγκη των επιβατών του (photos)

Οδηγούμε το νέο Volvo EX30 στη Βαρκελώνη

Test Drive: Volvo XC90 T8 Recharge 455PS - Δοκιμάζουμε το πανίσχυρο, εντυπωσιακά πολυτελές SUV