Ποιο είναι το ηλεκτρικό όχημα με τη μεγαλύτερη αυτονομία;


Με την ηλεκτροκίνηση να εξαπλώνεται στον κόσμο της αυτοκίνησης, το ζήτημα της αυτονομίας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ποιο είναι το αυτοκίνητο που «λύνει» τα χέρια του οδηγού του;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MERCEDES-BENZ
  • 3/9/2022

Με τον εξηλεκτρισμό να είναι όλο και πιο κοντά στο να αποτελεί τη νέα κανονικότητα, η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που ο κάθε αγοραστής εξετάζει με μεγάλη προσοχή.

Γιατί όμως η αυτονομία είναι τόσο σημαντική;

Ένα όχημα με μεγάλη αυτονομία χαρίζει άνετα και χωρίς άγχος ταξίδια, καθώς κάνει τη στάση για επαναφόρτιση περιττή σε πολλές περιπτώσεις. Εξάλλου εύρεση σταθμών φόρτισης στην Ελλάδα δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο.

Με την Αθήνα να βρίσκεται στην 6η θέση από το τέλος, όσον αφορά τον αριθμό ηλεκτρικών φορτιστών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η επένδυση σε σταθμούς φόρτισης EV και ο εξοπλισμός της χώρας με αυτούς μοιάζουν απαραίτητα, και η μεγάλη αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων, «ζωτικής» σημασίας.

Ποιο είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τη μεγαλύτερη αυτονομία στην Ελλάδα;

Η Mercedes έχει «εισβάλει» στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, λανσάροντας τη σειρά EQS, με την αυτονομία του μοντέλου να διαφέρει, ανάλογα με την έκδοση.

Η Mercedes EQS 450 είναι το ηλεκτρικό όχημα που προσφέρει τη μεγαλύτερη αυτονομία, επιτρέποντας στους οδηγούς να διανύουν έως και 895 km σε ιδανικές συνθήκες.

Οι συνθήκες και το περιβάλλον, όπως και το οδηγικό στυλ του χρήστη και η ταχύτητα, είναι παράγοντες που επηρεάζουν την αυτονομία του οχήματος, με τη Mercedes να έχει κάνει δοκιμές σε ποικίλες συνθήκες. Η αυτονομία της Mercedes EQS 450 κυμαίνεται από 470 km σε οδήγηση σε αυτοκινητοδρόμους, σε κρύες συνθήκες (-10°C), έως 895 km μέσα στην πόλη, σε κανονικές συνθήκες (23°).

Η Mercedes EQS 450 φέρει μία μπαταρία χωρητικότητας 120 kWh (107,8 kWh ωφέλιμη) που προσφέρει χρόνους φόρτισης που αγγίζουν τα 31 λεπτά σε σταθμούς ταχείας φόρτισης, σύμφωνα με την εταιρεία. Σε συνθήκες απλής φόρτισης με το Mercedes-Benz Wallbox Home των 11 kW, η φόρτιση διαρκεί περίπου 10 ώρες, ενώ με το On-Board Charger των 22 kW, η φόρτιση ολοκληρώνεται σε 5 ώρες και 45 λεπτά.

Όσον αφορά τη μονάδα ισχύος, ο ηλεκτροκινητήρας της EQS 450 προσφέρει 333 PS και 568 Nm ροπής, με τη δύναμη να διοχετεύεται στο πίσω μέρος μέσω ενός αυτόματου συστήματος μετάδοσης, ενώ τα 0-100 επιτυγχάνονται σε 6,2 sec.

Το εξωτερικό της Mercedes EQS 450 φέρει το σχήμα ενός πολυτελούς sedan, με την εταιρεία έχει ακολουθήσει «πολύ πιο ευέλικτο και ανάλαφρο» σχεδιασμό από κάθε άλλο sedan. Στο μπροστινό μέρος, η μάσκα του μοντέλου πλαισιώνεται από την τυπική Mercedes-EQ επένδυση ψυγείου Black Panel, και από μία φωτεινή λωρίδα με LED, η οποία έχει τοποθετηθεί και στο πίσω μέρος. Οι ζάντες που υποστηρίζονται έχουν μέγεθος από 20 έως 22 ίντσες, ενώ τα ελαστικά που προτείνει η Mercedes έχουν μέγεθος 255/45R20.

Η αεροδυναμική είναι σε πρώτο πλάνο, με τις γραμμές του αμαξώματος, την ομαλή επένδυση του πατώματος, την αυτόματη ανάρτηση αέρος και την αεροτομή που έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος να ενισχύουν τόσο τη σταθερότητα που προσφέρει το όχημα στον οδηγό και τους επιβάτες όσο και την αυτονομία και απόδοση του οχήματος. Το αμάξωμα είναι διαθέσιμο στις αποχρώσεις Polar White, Obsidian Black Metallic, Onyx Black Metallic, Nautical Blue Metallic, Graphite Grey Metallic, Twilight Blue Metallic, Cirrus Silver Metallic, MANUFAKTUR Selenite Grey Magno, MANUFAKTUR Diamond White metallic και MANUFAKTUR Cardinal Red metallic.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μία πολύ ευρύχωρη καμπίνα για τη Mercedes EQS 450, η οποία έχει χωρητικότητα 5 επιβατών. Τα καθίσματα είναι ντυμένα με δέρμα και διαθέτουν 12 σημεία ρυθμίσεων, προκειμένου οι μπροστινοί επιβάτες να μπορούν να τροποποιήσουν τη θέση του καθίσματος ανάλογα με τις ανάγκες τους. Η θέρμανση των καθισμάτων και του τιμονιού είναι επίσης διαθέσιμα.

Δύο οθόνες έχουν τοποθετηθεί: Μία οθόνη 12,3 ιντσών για τον χειρισμό των οργάνων του αυτοκινήτου, και μία OLED οθόνη αφής 12,8 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό για τον έλεγχο του συστήματος infotainment της Mercedes, η οποία συνδυάζεται με το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που λειτουργεί ως σύστημα υποβοήθησης. Εκτός αυτού, οι υπηρεσίες Apple CarPlay και Android Auto είναι διαθέσιμες και υποστηρίζουν ασύρματη σύνδεση.

Στην Ελλάδα, η τιμή της Mercedes EQS 450 ανέρχεται στα 144.500 ευρώ, με τη συγκεκριμένη έκδοση του μοντέλου να αποτελεί τη δεύτερη πιο οικονομική επιλογή της σειράς EQS της Mercedes.