Προσοχή: Hackers μπορούν να επέμβουν στο λογισμικό αναβάθμισης των αυτοκινήτων (video)


Δείτε με ποιον τρόπο η ιδιοκτήτρια ενός Ford F-150 Lightning ενεργοποίησε «κλειδωμένες» δυνατότητες του οχήματός της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 30/11/2022

Η νέα τάση στην αυτοκινητοβιομηχανία αφορά την παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων ή/και δυνατοτήτων που μπορούν να προστεθούν στα οχήματά τους μέσω μιας πρόσθετης, πάγιας, πληρωμής.

Μία τέτοια δυνατότητα παρέχει η Mercedes, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερη ισχύ και καλύτερη επιτάχυνση στα EV της με 1.200 δολάρια ετησίως, ενώ και η Tesla, αλλά και η Ford έχουν μπει σε αυτή τη λογική.

Με αυτές τις διαδικασίες, οι εταιρείες μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη που αποκομίζουν από τα διάφορα μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας, για τα οποία, ωστόσο, υπάρχουν ήδη προειδοποιήσεις για τα τρωτά σημεία στη συνδεσιμότητά τους αλλά και στη δυνατότητα ασύρματων ενημερώσεων λογισμικού (Over the Air).

Όμως, από τη στιγμή που παρεμβαίνουν ηλεκτρονικές συσκευές - είτε μέσω επίσκεψης σε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο είτε και απομακρυσμένα - για την ενεργοποίηση των επιπλέον δυνατοτήτων, ανοίγει η πόρτα και στους χάκερς να παρέμβουν.

Μία τέτοια περίπτωση, ευτυχώς όχι κακόβουλη, προέκυψε σε ένα Ford F-150 Lightning. Σύμφωνα με το κανάλι του YouTube, Transport Evolved, η ιδιοκτήτριά του ηλεκτρικού pick-up, NIkki Gordon-Bloomfield, κατάφερε να ενεργοποιήσει ορισμένες «κλειδωμένες» δυνατότητες του μοντέλου, χρησιμοποιώντας ένα λάπτοπ, το πρόγραμμα Forscan και ένα OBD reader, δηλαδή μια συσκευή διαγνωστικού συστήματος (On Board Diagnostics) που χρησιμοποιείται για να επαληθευτεί η κατάσταση ενός οχήματος. Κάτι σαν τον «εγκέφαλο» που βάζουν οι τεχνικοί στο συνεργείο για να ανακαλύψουν ηλεκτρονικά πιθανή βλάβη στη λειτουργία του κινητήρα ή σε διάφορα (υπο)συστήματα του αυτοκινήτου.

Το ευτύχημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι η ιδιοκτήτρια του Ford F-150 Lightning συνειδητά «πειραματίστηκε» με τις δυνατότητες του οχήματός της, καταφέρνοντας να «ξεκλειδώσει» το σύστημα φωτισμού LED Matrix. Αυτό ήταν εξαρχής εγκατεστημένο, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω κανονιστικού ζητήματος. Ο κανονισμός τροποποιήθηκε και πλέον επιτρέπει στο «έξυπνο» σύστημα να προσαρμόζει τον εξωτερικό φωτισμό, για να επιτυγχάνει καλύτερη κάλυψη, μέσω αυξημένης φωτεινότητας, αλλά και μικρότερη «ταλαιπωρία» στους άλλους οδηγούς, με δυνατότητα μείωσής της.

Φυσικά, η NIkki Gordon-Bloomfield αποτρέπει τον οποιονδήποτε να κάνει κάτι παρόμοιο, καθώς η χρήση τέτοιων λειτουργιών μπορεί να επιφέρει πρόβλημα στη λειτουργία του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που οι όποιες αλλαγές δεν γίνουν με σωστό τρόπο. Μπορεί να μπλοκάρουν κάποιες λειτουργίες, να τεθούν θέματα ασφαλείας ή να μεταβληθούν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θέτουν ζητήματα νομιμότητας στην κυκλοφορία του. Συν ότι, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, μπορεί να ενεργοποιηθούν δυνατότητες που αν γίνουν αντιληπτές από την εκάστοτε εταιρεία, μπορεί να κοστίσουν ακριβά στον ιδιοκτήτη.

Πηγή: Transport Evolved