Στο εργοστάσιο που κατασκεύαζε Yugo Zastava η παραγωγή του νέου Fiat Panda


Έχουμε μπει στη τελική ευθεία για την έλευση του νέου Fiat Panda το οποίο θα κατασκευάζεται στο Kragujevac της Σερβίας. Τι δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.

  • 4/12/2023

Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic γνωστοποίησε ότι αναμένει τη Stellantis να επιλέξει την πόλη Kragujevac για την παραγωγή τού νέου ηλεκτρικού Fiat Panda, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni.

Ο Σέρβος σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη θα τονώσει τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και την Ιταλία η οποία σε αριθμούς θα ξεπεράσει τα 4,6 δις ευρώ ετησίως.

Θυμίζουμε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2022 η Stellantis είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε επένδυση ύψους 190 εκατ. ευρώ στο σερβικό εργοστάσιο αυτοκινήτων της πόλης Kragujevac. Η συγκεκριμένη μονάδα παλαιότερα ήταν έδρα της Zastava ενώ μέχρι πρότινος κατασκεύαζε το Fiat 500L.

Η τρέχουσα γενιά του Panda παράγεται στη Νάπολη ενώ όπως έχει ανακοινώσει ο CEO της Fiat, Olivier Francois, η παρουσίαση της νέας πρότασης θα γίνει τον Ιούλιο του 2024, στην 125η επέτειο της ιταλικής εταιρείας.

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει διάφορες πληροφορίες για το νέο Fiat Panda εκ των οποίων η τιμή του η οποία αναμένεται για τη βασική έκδοση να πέσει κάτω από τις 25.000 ευρώ. Πηγές αναφέρουν ότι το νέο Panda θα ακολουθήσει το «μονοπάτι» των Fiat 600, Jeep Avenger, Citroen e-C3 και θα βγει στους και με θερμικές εκδόσεις.

Από εκεί και πέρα το Panda 4ης γενιάς θα μεγαλώσει και θα αλλάξει segment. Από τα 3.653 mm του τρέχοντος μοντέλου (3.705 mm για το Cross) θα φτάσει περίπου στα 4.000 mm. Έτσι, από αυτοκίνητο πόλης, θα γίνει supermini (B-segment)… αλλά με αμάξωμα crossover. Εμφανισιακά, δε θα είναι απόλυτα ριζοσπαστικό. Θα διατηρεί την απλότητα και την πρακτικότητα των προκατόχων του, αλλά θα «δανείζεται» αρκετά στοιχεία από το concept Centoventi που παρουσιάστηκε το 2019 (κεντρική φωτό).

Με πληροφορίες από το autonews.com