Στον κουβά τα δις της Apple - Εγκαταλείπει το πρότζεκτ για αυτόνομο αυτοκίνητο


Σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη του πρότζεκτ «Apple Car», η εταιρεία αποφασίζει να το εγκαταλείψει και μετακινήσει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: LG-MAGNA
  • 28/2/2024

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια προσπαθειών, πηγές μέσα από την Apple αναφέρουν ότι εγκαταλείπει το πρότζεκτ του πρώτου της αυτόνομου, ηλεκτρικού αυτοκινήτου, στρέφοντας το ενδιαφέρον της προς άλλα εγχειρήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απόφαση έγινε γνωστή στους σχεδόν 2.000 ανθρώπους που εργαζόταν πάνω στο Apple Car, από τον COO της εταιρείας, Jeff Wiliams, και τον Kevin Lynch, αντιπρόεδρο του πρότζεκτ. Οι δύο ανακοίνωσαν ότι οι περισσότεροι από τους εργαζομένους θα μετακινηθούν στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης της Apple.

Εκτός αυτού, έγινε γνωστό ότι αρκετοί από τους εκατοντάδες μηχανικούς και σχεδιαστές που είχαν προσληφθεί για τη δημιουργία του αυτοκινήτου θα απολυθούν, όμως δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ, για το οποίο η εταιρεία δαπάνησε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να την εντάξει σε μία εντελώς νέα αγορά, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις. Η Apple είχε ξεκινήσει την εξέλιξη και τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου της το 2014, θέτοντας ως στόχο ένα πλήρως αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα που θα έβαζε την άνεση σε πρώτο πλάνο.

Αργότερα, όμως, οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν προβλήματα στον τομέα του λογισμικού του EV, προσαρμόζοντας τελικά τους στόχους τους. Τις τελευταίες εβδομάδες και μετά από ήδη αρκετές καθυστερήσεις, είχε γίνει γνωστό ότι το μοντέλο θα κυκλοφορούσε το 2028, όχι όμως με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, όπως σχεδιαζόταν αρχικά, αλλά επιπέδου 2.

Η τιμή του θα κυμαινόταν στα 100.000 δολάρια, με τους διευθύνοντες να ανησυχούν ότι ένα προϊόν με τόσο υψηλό κόστος δε θα μπορούσε να φέρει τα επιθυμητά περιθώρια κέρδους. Το διοικητικό συμβούλιο του «γίγαντα» της τεχνολογίας έφτασε στο συμπέρασμα ότι η επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, σε ένα πρότζεκτ που ενδέχεται να μη φτάσει ποτέ στη γραμμή παραγωγής, μάλλον δεν είναι τόσο σοφή.

Πηγή: Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Mercedes «προσπερνά» την Tesla και παίρνει έγκριση για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3

Xiaomi SU7: Αποκάλυψη για το EV που... βάζει στο μάτι την Porsche Taycan (photos)

Το αυτοκίνητο της Sony θα το οδηγείς και με χειριστήριο του Playstation 5! (video)