Νέα καθυστέρηση για το EV της Apple - Οι τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει


Τα πλάνα της Apple για ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελε, με τα χρονοδιαγράμματα και τις προδιαγραφές να αλλάζουν συνεχώς.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: LG-MAGNA
  • 26/1/2024

Η Apple βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής ενός ηλεκτρικού μοντέλου εδώ και μία δεκαετία, όταν ο Tim Cook ανακοίνωσε το 2014 ότι το Apple Car, με την -τότε- κωδική ονομασία 'Titan', θα κατέφτανε το 2017. Μετά από αρκετές αναβολές, αναπροσαρμογές των στόχων του project και διαφόρων ειδών προβλήματα που συνάντησε ο Αμερικανός «γίγαντας» της τεχνολογίας, στα τέλη του 2022 η ημερομηνία άφιξης μετατέθηκε για το 2026.

Τώρα, ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει ότι το EV της Apple δεν πρόκειται να φτάσει πριν το 2028, και μάλιστα με χαμηλότερου επιπέδου τεχνολογία, σε σχέση με τα αρχικά πλάνα της εταιρείας. Πηγές κοντά σε αυτή αποκαλύπτουν ότι ο στόχος της αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 5 έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού, όπως και εκείνος του επιπέδου 4.

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι το όχημα θα φέρει τεχνολογία που θα επιτρέπει αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2 plus, προσφέροντας δηλαδή τη δυνατότητα διατήρησης της λωρίδας και την ενεργοποίηση του συστήματος adaptive cruise control ταυτόχρονα. Οι οδηγοί μπορούν να πάρουν τα χέρια από το τιμόνι, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες του δρόμου, όμως καλούνται να είναι σε θέση να επανακτήσουν τον έλεγχο του οχήματος ανά πάσα στιγμή.

Αυτό θα τοποθετούσε την Apple στο ίδιο «σκαλοπάτι» με την Tesla, της οποίας το Autopilot προσφέρει παρόμοιες λειτουργίες, όμως πίσω από τη Mercedes, της οποίας τα αυτόνομα οχήματα επιπέδου 3 έχουν ήδη εγκριθεί να κυκλοφορήσουν στη Νεβάδα και την Καλιφόρνια.

Οι πηγές του Bloomberg υποστηρίζουν πάντως ότι η εταιρεία συνεχίζει να έχει ως τελικό στόχο της την αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4, η οποία όμως θα έρθει μετά το λανσάρισμα του μοντέλου, ως αναβάθμιση.

Η εξέλιξη του προϊόντος είναι εκείνη που προέχει, αφού φαίνεται ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται αρκετά πίσω στο χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας του Apple Car, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχουν καταγράψει οι υπόλοιπες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο της αυτοκίνησης. Η Xiaomi ήδη έχει λανσάρει το πρώτο της EV, με την ονομασία SU7, ενώ η Sony παρουσίασε πριν λίγες εβδομάδες το ανανεωμένο πρωτότυπο του κοινού της project με την Honda, την Afeela.

Πηγή: Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι πρέπει να καταλάβεις όταν δεις γαλάζιο φως σε αυτοκίνητο της Mercedes

Η Toyota θα σου μάθει να ντριφτάρεις με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (video)

Ποιος ευθύνεται σε ατύχημα με όχημα που κινείται αυτόνομα; Η Μ. Βρετανία δίνει την απάντηση