Τέλος εποχής για Smart EQ Fortwo - Τερματίζεται η παραγωγή τον Απρίλιο


Η λαμπρή πορεία του μοντέλου ξεκίνησε το 1998 ενώ ο επίλογος θα γραφτεί τον Απρίλιο, με τον τερματισμό της παραγωγής του. Πώς θα διαμορφωθεί η γκάμα της εταιρείας την επόμενη μέρα. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/3/2023

Το smart EQ fortwo ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την ευρωπαϊκή αγορά, με την εταιρεία να ολοκληρώνει την παραγωγή του άμεσα. Το microcar των Ελβετών συνεχίζει βέβαια να είναι διαθέσιμο στη Γερμανία και την Ιταλία, στην αποχαιρετιστήρια ειδική έκδοσή του.

Το δημοφιλές μοντέλο πόλης είδε τρεις γενιές να περνούν από τη γραμμή παραγωγής του στο Hambach της Γαλλιας, και μετά από 25 χρόνια κυκλοφορίας, ήρθε η ώρα να αποσυρθεί. Η INEOS ανέλαβε τα ηνία της μονάδας παραγωγής του εργοστασίου πριν δύο χρόνια, με τον όρο να διατηρήσει όλο το προσωπικό που ήδη εργαζόταν εκεί, αλλά και μία ξεχωριστή γραμμή παραγωγής για το αμιγώς ηλεκτρικό microcar.

Πιο συγκεκριμένα, οι πελάτες της smart στην Ισπανία μπορούν ακόμα να παραγγείλουν το δίθυρο coupe, χωρίς όμως να είναι διαθέσιμη η κάμπριο έκδοση. Αυτό όμως δε θα κρατήσει για πολύ, αφού οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι θα συνεχίσουν να δέχονται παραγγελίες μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η αρχή της άνοιξης θα δει τα βιβλία παραγγελιών του EQ fortwo να κλείνουν οριστικά, και η παραγωγή, σύμφωνα με την ίδια την INEOS, θα καταλήξει τα μέσα του 2024. Μέχρι τότε, οι αντιπροσωπείες της Γερμανίας θα διαθέτουν την τελευταία έκδοση του μοντέλου, η οποία είναι ανεπισήμως περιορισμένης έκδοσης. Ο χαρακτηρισμός «ειδική έκδοση» ίσως να είναι κάπως υπερβολικός, αφού οι μόνες αλλαγές που έχει υποστεί είναι η προσθήκη καλυμμάτων καθρεπτών και μοχλού ταχυτήτων ειδικού σχεδιασμού.

Η smart ετοιμάζεται, ως σύμπραξη της Mercedes και της Geely, να ανανεώσει την γκάμα της εξ ολοκλήρου, με το smart #1 να βρίσκεται στην κορυφή της. Το πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο θα καταφτάσει από την Κίνα στις ευρωπαϊκές αγορές, με την αυτοκινητοβιομηχανία να μπαίνει επιθετικά και με φρέσκο σχεδιασμό στον χώρο του ηλεκτρισμού και των B-SUV. Στο πλευρό του, και με ημερομηνία κυκλοφορίας το 2023 και το 2024, αντίστοιχα, αναμένεται να πάρουν θέση τα smart #2 (SUV) και smart #3 (coupe), τα οποία θα υιοθετήσουν την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία με το πρώτο εγχείρημα της εταιρείας.