Το λιγουρεύεστε; Το Peugeot e-2008 αποχωρίζεται την οροφή του


Είτε σας αρέσει η συγκεκριμένη πρόταση, είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι δεν θα τη συναντήσετε στον δρόμο. Τουλάχιστον σύντομα.

  • 22/5/2023

Λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της facelift έκδοσης για το Peugeot 2008έρχεται ο Ούγγρος σχεδιαστής X-Tomi για να παρουσιάσει μια cabrio έκδοση του δημοφιλούς SUV, με τη μορφή rendering. Αυτό που έκανε ο designer ήταν να βαδίσει στα χνάρια του VW T-Roc και έχοντας ως καμβά την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση GT να αφαιρέσει με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει την οροφή του μοντέλου.

Πρόκειται φυσικά για ένα τολμηρό εγχείρημα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βάλει σε... σκέψεις τον Γάλλο κατασκευαστή. Άλλωστε τα στοιχεία έχουν δείξει ότι το κόστος παραγωγής ενός cabrio είναι αυξημένο σχεδόν κατά 20% της συμβατικής έκδοσης και με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να μην λένε να κοπάσουν, η λήψη μίας τέτοιας απόφασης μοιάζει απαγορευτική.

Την ίδια στιγμή αποτελεί γεγονός ότι η ζήτηση των cabrio εκδόσεων συνεχίζει να μειώνεται σταθερά όσο περνούν τα χρόνια, ενώ από το 2012 αγγίζουν με δυσκολία το 1% των νέων οχημάτων που πωλούνται.

Ως εκ τούτου υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν πληρώσει αυτό το τίμημα με την Land Rover να αποσύρει το 2018 από τον κατάλογο το Range Rover Evoque Convertible, μετά τις... χαμηλές πτήσεις στις πωλήσεις του.

Από την άλλη η Volkswagen, έχοντας αυτή τη στιγμή μία από τις πληρέστερες γκάμες στην κατηγορία των SUV, συνεχίζει να ποντάρει στο T-Roc Cabriolet ενώ πριν από μερικούς μήνες παρουσίασε μια ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής.

Πάντως, όπως αναφέρει το L’Argusοι πωλήσεις του σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, την γαλλική, δεν... σχίζουν αφού πέρυσι από τα 17.222 T-Roc που πωλήθηκαν, μόλις τα 1.309 ήταν χωρίς οροφή, δηλαδή το 7,6%.

Συμπερασματικά, ακόμα και αν η Peugeot κρίνει ότι η πρόταση του σχεδιαστή X-Tomi είναι πάρα πολύ καλή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα την μεταφέρει στη γραμμή παραγωγής αφού με τις σημερινές συνθήκες μία τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να φέρει πίσω τα χρήματά της.