Το λιγουρεύεστε; Το Peugeot e-2008 αποχωρίζεται την οροφή του


Είτε σας αρέσει η συγκεκριμένη πρόταση, είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι δεν θα τη συναντήσετε στον δρόμο. Τουλάχιστον σύντομα.

  • 22/1/2024

Τον περασμένο Μάιο, λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της facelift έκδοσης για το Peugeot 2008 ο Ούγγρος σχεδιαστής X-Tomi παρουσίασε μια cabrio έκδοση του δημοφιλούς SUV, με τη μορφή rendering. Αυτό που έκανε ο designer ήταν να πάρει ως καμβά την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση GT και να της αφαιρέσει την οροφή με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει.

Πρόκειται φυσικά για ένα τολμηρό εγχείρημα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βάλει σε... σκέψεις τον Γάλλο κατασκευαστή. Άλλωστε τα στοιχεία έχουν δείξει ότι το κόστος παραγωγής ενός cabrio είναι αυξημένο σχεδόν κατά 20% της συμβατικής έκδοσης και με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να μην λένε να κοπάσουν, η λήψη μίας τέτοιας απόφασης μοιάζει απαγορευτική.

Την ίδια στιγμή αποτελεί γεγονός ότι η ζήτηση των cabrio εκδόσεων συνεχίζει να μειώνεται σταθερά όσο περνούν τα χρόνια, ενώ από το 2012 αγγίζουν με δυσκολία το 1% των νέων οχημάτων που πωλούνται.

Ως εκ τούτου υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν πληρώσει αυτό το τίμημα με την Land Rover να αποσύρει το 2018 από τον κατάλογο το Range Rover Evoque Convertible, μετά τις... χαμηλές πτήσεις στις πωλήσεις του. Το ίδιο ακριβώς ετοιμάζεται να συμβεί και στο VW T-Roc Cabrio αφού πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη έκδοση δεν θα υπάρχει στην ανανέωση του μοντέλου.

Συμπερασματικά, ακόμα και αν η Peugeot κρίνει ότι η πρόταση του σχεδιαστή X-Tomi είναι πάρα πολύ καλή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα την μεταφέρει στη γραμμή παραγωγής αφού με τις σημερινές συνθήκες μία τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να φέρει πίσω τα χρήματά της.