Toyota: Αποκαλύπτει το ηλεκτρικό sportscar του μέλλοντος – Έρχεται πριν το 2026


Η Toyota αποχαιρετά το οικονομικό έτος 2022 με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ανακοινώνοντας τον ερχομό ενός νέου σπορ EV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TOYOTA
  • 10/5/2023

Η Toyota ολοκλήρωσε το οικονομικό έτος 2022 με μία συνέντευξη τύπου, στην οποία γνωστοποίησε τα αποτελέσματά του, όπως και τον ερχομό ενός νέου sportscar με εξηλεκτρισμένο χαρακτήρα.

Οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν την ανανεωμένη τους στρατηγική για τα επόμενα χρόνια, όσον αφορά την γκάμα τους και από ποια μοντέλα θα αποτελείται. Η ανακοίνωση ήρθε μέσω μίας παρουσίασης η οποία έδειχνε αναλυτικά τις κατηγορίες που θα έχουν «εκπρόσωπο» της εταιρείας, καθώς και το αντίστοιχο μοντέλο.

Πιο συγκεκριμένα, η Toyota έκανε λόγο για τις κατηγορίες 'Luxury', 'SUV', 'Compact/Sedan', 'Commercial/MPV' και 'Sports'. Ο πίνακας ήταν χωρισμένος σε δύο μέρη, περιλαμβάνοντας τα μοντέλα που ήδη αποτελούν μέρος της γκάμας της, αλλά και αυτά που πρόκειται να καταφτάσουν στις εκθέσεις της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας μέχρι το 2026.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπορ μοντέλο που θα κάνει την εμφάνισή του μέχρι το 2026, το οποίο βέβαια δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ανήκει στην γκάμα της Toyota ή της Lexus, αφού ο πίνακας περιέχει προτάσεις και από τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες. Πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να είναι το σπορ EV που είχε αποκαλύψει η Lexus στα τέλη του 2021.

Η Lexus ανέφερε άλλωστε ότι το συγκεκριμένο showcar είναι το προσχέδιο ενός «σπορ ηλεκτρικού οχήματος της επόμενης γενιάς, το οποίο θα κληρονομήσει το οδηγικό στυλ, τη μαγική συνταγή και τις επιδόσεις που προσφέρει η εξέλιξη της πλατφόρμας LFA». Το Electrified Sport, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι τετρακίνητο, έχοντας από έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα.

Ως concept car, έκανε τα 0-100 km/h σε λίγο παραπάνω από 2 sec, ενώ προσέφερε έως και 700 km αυτονομίας. Η Lexus είχε αποκαλύψει επίσης ότι το διθέσιο ηλεκτρικό όχημά της θα εξελιχθεί έτσι ώστε να μπορεί να «φιλοξενήσει» μπαταρίες στερεού τύπου.

Αν όμως το μοντέλο δεν ανήκει στον κατάλογο της Lexus, αλλά της «μητέρας» εταιρείας, Toyota, τότε ενδέχεται να δούμε την εξέλιξη του σπορ EV που είχε πάρει τη θέση του στο πλευρό του Electrified Sport concept της Lexus. Το μικρό, διθέσιο όχημα είχε παρουσιαστεί ως ο αντίπαλος της Porsche 718 EV.

Εκτός από το σπορ EV που αναμένεται να καταφτάσει μέχρι το 2026, η Toyota/Lexus μίλησε -στην ίδια παρουσίαση- για δύο νέα πολυτελή μοντέλα, τα οποία μάλλον θα ανήκουν στην οικογένεια της Lexus. Οχήματα της compact κατηγορίας με μηδενικούς ρύπους βρίσκονται επίσης στα σκαριά, ενώ η Toyota θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Έκθεση Κινητικότητας στην Ιαπωνία.