Toyota: Αυτό είναι το νέο μέλος της «οικογένειας» Beyond Zero (photos)


Η Toyota σκοπεύει να επεκτείνει την γκάμα μοντέλων της σειράς bZ με 5 νέες ηλεκτρικές προτάσεις, προάγγελος των οποίων μοιάζει να είναι το Toyota bZ Compact SUV Concept.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TOYOTA
  • 17/11/2022

Η Toyota έχει κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις της όσον αφορά τον εξηλεκτρισμό της, με νέα ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα να αποκαλύπτονται συνεχώς, ή να βρίσκονται στο στάδιο της δημιουργίας, σχεδιασμού ή παραγωγής. Η σειρά Beyond Zero της Toyota υπηρετεί ακριβώς αυτό.

Προκειμένου να ενισχύσει το πλάνο της για εξηλεκτρισμό, η εταιρεία σκοπεύει να λανσάρει 5 νέα μοντέλα στο πλάισιο της συγκεκριμένης σειράς, με το Toyota bZ Compact SUV Concept να αποτελεί τον προάγγελο για ό,τι πρόκειται να ακολυθήσει.

«A nod to the future» αναφέρει η εταιρεία στην επίσημη παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού concept car, το οποίο έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του στο Los Angeles Auto Show πριν λίγες ώρες. Η στυλιστική προσέγγισή του μοιάζει αρκετά με αυτή που ακολούθησε η εταιρεία για τη νέα γενιά του Toyota Prius που αποκαλύφθηκε μόλις χθες, με τη μάσκα να φέρει πολλά ίδια στοιχεία, όπως για παράδειγμα τους νέους προβολείς «υπογραφή» της Toyota

Μικρές προεξοχές στο μπροστινό και το πίσω μέρος δίνουν ένα ιδιαίτερα σύγχρονο και πρωτοποριακό λουκ. Κάτι που αξίζει κανείς να προσέξει είναι το που βρίσκεται το τρίτο φανάρι των φρένων, καθώς η Toyota έχει επιλέξει να το τοποθετήσει σε ένα πτερύγιο πάνω στην οροφή, αντί για την πόρτα του πορτπαγκάζ, όπως είθισται. Τα χερούλια των μπροστινών πορτών είναι ενσωματωμένα σε αυτές, ενώ οι πίσω πόρτες έχουν τα χερούλια τους ενσωματωμένα στην κολόνα.

Όσον αφορά το εσωτερικό, η Toyota έχει ακολουθήσει έναν άκρως μινιμαλιστικό σχεδιασμό για την καμπίνα. Το τιμόνι έχει σχήμα οκταγώνου, ενώ, όπως και στο bZ4X και το Prius, η οθόνη χειρισμού των οργάνων του οχήματος προεξέχει από το ταμπλό. Η οθόνη του συστήματος infotainment βρίσκεται στο κέντρο της καμπίνας, και προσφέρει, εκτός από μουσική, ασύρματη σύνδεση Apple CarPlay και Android Auto και σύστημα πλοήγησης, έναν προσωπικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης με το όνομα Yui. Ο βοηθός απαντά στις φωνητικές εντολές του οδηγού και των υπολοίπων επιβατών με ήχους και φώτα που κινούνται μέσα στην καμπίνα.

Η Toyota δεν κάνει καμία αναφορά για τη μονάδα ισχύος που θα χρησιμοποιούσε για το bZ Compact SUV Concept, όμως πρόκειται να αποτελέσει τη βάση της στυλιστικής προσέγγισης που θα ακολουθήσει η εταιρεία για τα επόμενα μοντέλα της οικογένειας bZ.