Vanwall Vandervell: Το ηλεκτρικό hot hatch με κληρονομία F1 (photos)


H Vanwall παρουσίασε τη Vandervell, ένα ηλεκτρικό hot hatch 500 αντιτύπων και τιμής που φτάνει τα έξι ψηφία.

  • ΦΩΤΟ: Vanwall
  • 18/1/2023

Η Vanwall είναι μία εταιρεία με ελάχιστη παρουσία στα σύγχρονα χρόνια. Ιδρύθηκε πριν επτά δεκαετίες από τους Tony Vandervell και Colin Chapman, και είναι γνωστή από την επιτυχημένη παρουσία της στη Formula 1 τη δεκαετία του '50.

Σήμερα, επιστρέφει στο προσκήνιο μέσω της συμμετοχής της στη νέα κατηγορία των Le Mans Hypercars στο WEC, αλλά και με το πρώτο μοντέλο παραγωγής που βγαίνει από το εργοστάσιό της.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό hot hatch ονόματι Vandervell, που έρχεται σε δύο εκδόσεις, την απλή και την Plus, με σχεδιασμό που συνδυάζει αρμονικά ρετρό και σύγχρονα στοιχεία. Διαθέτει, για παράδειγμα, εμπρός splitter από ανθρακόνημα, ποδιές στο πλάι, καθώς και πίσω διαχύτη για ένα πιο άγριο look, αλλά κι αυξημένες επιδόσεις. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, έχει γίνει συντονισμένη προσπάθεια το μοντέλο να είναι αεροδυναμικά αποδοτικό «με έμπνευση από τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού», παρά το γεγονός πως αυτό δεν μπορεί να διαπιστωθεί ακόμα δια ζώσης, καθώς οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα είναι ψηφιακά renderings.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, η Vandervell έχει ηλεκτρικό μοτέρ απόδοσης 320 PS, κάνοντας τα 0-100 km/h σε 4,9 δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να κάνει 450 χιλιόμετρα με μία φόρτιση, χωρίς να αναφέρεται η χωρητικότητα της μπαταρίας.

Η Vandervell Plus αποδίδει 580 PS και κάνει τα 0-100 km/h σε 3,4 δευτερόλεπτα, αλλά έχει και 30 λιγότερα χιλιόμετρα αυτονομίας. Και οι δύο εκδόσεις είναι τετρακίνητες.

Μόλις 500 αντίτυπα θα παραχθούν, με τις πρώτες παραδόσεις του μοντέλου που κοστίζει 128.000 ευρώ να αρχίζουν το τρίτο τρίμηνο του 2023.