Volkswagen ID. GTI Concept: Το διαχρονικό Golf GTI γίνεται ηλεκτρικό (photos)


Η Volskwagen ξεκινά μια νέα εποχή στην οποία ο ηλεκτρισμός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, με τις κλασικές αξίες της όμως να μην πεθαίνουν ποτέ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: VOLKSWAGEN
  • 3/9/2023

Είναι γνωστό ότι το Volkswagen Golf GTI είναι ένα από τα πιο εμβληματικά hot hatch που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στην ιστορία όχι μόνο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά της αυτοκίνησης συνολικά. Η Volkswagen κάνει το επόμενο βήμα και εμπνέεται από το GTI, δημιουργώντας το ID. GTI Concept, το οποίο και αποκάλυψε στην IAA Mobility του Μονάχου.

Πρόκειται για την τέλεια γεφύρωση του θερμικού παρελθόντος των Γερμανών με το αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον τους. Το νέο concept car έχει σημαντικές επιρροές από το ID. 2all Concept που έκανε το ντεμπούτο του πριν μερικούς μήνες, κι αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού η VW είχε ως γνώμονα το Golf GTI όταν σχεδίαζε το ID. 2all.

Βαμμένο σε κόκκινο χρώμα με μαύρες λεπτομέρειες, έχει εξοπλιστεί με πιο σπορ στοιχεία στο μπροστινό και το πίσω μέρος, ενώ οι τροχοί είναι εμπνευσμένοι από εκείνους του GTI πρώτης γενιάς. Τα πίσω φωτιστικά σώματα έχουν ένα πιο σκούρο προφίλ, ενώ έχει τοποθετηθεί και μια αεροτομή στο πίσω μέρος. Στο μπροστινό μέρος, η γρίλια είναι επίσης μαύρη με κόκκινες λεπτομέρειες, ενώ σήματα GTI διακοσμούν όλο το αμάξωμα.

Η Volkswagen δεν έκανε γνωστά πολλά από τα στοιχεία που αφορούν ό,τι κρύβεται κάτω από το καπό. Διαθέτει έναν μόνο ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος είναι μέρος μιας πανίσχυρης μονάδας ισχύος που έχει εξοπλιστεί με electronic differential lock στους μπροστινούς τροχούς.

Το GTI Experience Control προσφέρει στον οδηγό μια αρκετά ευρεία γκάμα εξατομίκευσης, που αφορά τα πάντα στο αυτοκίνητο, από την ανάρτηση μέχρι τους ήχους και άλλες λειτουργίες. Δίνεται η δυνατότητα ακόμα και μίμησης ήχων GTI από δεκαετίες πίσω, για χάρη της νοσταλγίας.

Στο εσωτερικό, βρίσκει κανείς ακόμα περισσότερες ρετρό λεπτομέρειες, ξεκινώντας με τα καρό καθίσματα, τα οποία η VW έχει «κλέψει» από παλαιότερες γενιές του εμβληματικού μοντέλου. Η διάταξη του ID. 2all με τις δύο οθόνες έχει διατηρηθεί, όμως η VW προσφέρει αρκετές επιλογές εξατομίκευσης και σε αυτό το σημείο, συμπεριλαμβανομένου κι ενός αναλογικού πίνακα οργάνων. Για παράδειγμα, τα συστήματα επαυξημένης πραγματικότητας μπορούν να δώσουν την αίσθηση ενός παλαιότερου μοντέλου, όμως δεν είναι σίγουρο ότι αυτή η τεχνολογία θα περάσει στην παραγωγή.

Σύμφωνα με την VW, το concept car μοιάζει αρκετά με το μοντέλο που θα περάσει στην παραγωγή, κι ειδικά το εσωτερικό του, με την κεντρική οθόνη 12,9 ιντσών και την οθόνη 10,9 ιντσών στη μεριά του οδηγού, να μη λείπουν από την έκδοση παραγωγής. Το ID. GTI Concept είναι «μία πρώτη ματιά στο συναρπαστικό μέλλον του GTI, αφού έχουμε ήδη αποφασίσει ότι θα περάσει στην παραγωγή,» όπως ανέφερε η αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι Γερμανοί επιβεβαίωσαν ότι το μοντέλο παραγωγής που θα προέλθει από το Volkswagen ID. GTI Concept θα καταφτάσει πριν το 2027, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο CEO της εταιρείας, Thomas Shafer, o οποίος μάλιστα δήλωσε ότι το κόστος δε θα ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.