Τα πιο όμορφα κράνη που είδαμε φέτος στο πρωτάθλημα της F1 (photos)


Η σεζόν της Formula 1 για το 2023 έχει ολοκληρωθεί και γυρίζουμε τον χρόνο πίσω για να θυμηθούμε τα πιο ιδιαίτερα κράνη που φόρεσαν οι πιλότοι του grid.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Mark Thompson - Getty Images Red Bull Content Pool
  • 10/12/2023

Το πρωτάθλημα της Formula 1 για το 2023 ολοκληρώθηκε, με την αυλαία να πέφτει γι ακόμα μία χρονιά κάτω από τα φώτα της Yas Marina στο Άμπου Ντάμπι. Ο απολογισμός της σεζόν έγινε κι οι ετοιμασίες για το 2024 έχουν ήδη ξεκινήσει.

Γι ακόμα μία χρονιά, όπως αντίστοιχα είδαμε και το 2022, οι οδηγοί έδειξαν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον νέο κανονισμό που έφερε το χρώμα και τη φαντασία στο grid. Πρόκειται για τον κανονισμό που επιτρέπει πλέον στους πιλότους να χρησιμοποιούν όσα διαφορετικά σχέδια κράνους επιθυμούν. Η προηγούμενη εκδοχή αυτού, είχε όριο τις δύο ειδικές εμφανίσεις κρανών ανά σεζόν, προκειμένου να μπορούν οι θεατές να τους ξεχωρίζουν με μεγαλύτερη ευκολία μέσα στην πίστα.

Ενδεικτικά, χρησιμοποιήθηκαν 125 διαφορετικά σχέδια μέσα στη χρονιά, αν υπολογίσει κανείς αποκλειστικά εκείνα των οδηγών που ολοκλήρωσαν έστω και έναν αγώνα. Αν πάλι, προσθέσουμε και τα σχέδια όσων συμμετείχαν σε δοκιμές ή showruns, ο αριθμός ανέρχεται στα 162. Ας δούμε τα 10 πιο εντυπωσιακά...

Lando Norris – Grand Prix Μ. Βρετανίας

Ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία με το ειδικό livery χρωμίου που «φόρεσε» η MCL60 για το Grand Prix της πατρίδας της McLaren στη Μ. Βρετανία, ο Lando Norris κάλυψε το κράνος του επίσης με χρώμιο, λανσάροντας ένα από τα πρώτα κράνη της σεζόν που χρησιμοποίησαν αυτήν την εμφάνιση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πανέμορφο ασημί κράνος αποτελεί έναν φόρο τιμής τόσο στην κληρονομιά της ομάδας, όσο και στον χορηγό της, Google Chrome (μτφρ.: χρώμιο).

Lando Norris – Grand Prix ΗΠΑ (Τέξας)

Παραμένουμε στον ίδιο οδηγό, ο οποίος γιόρτασε τους 100 αγώνες στη Formula 1 στο φετινό Grand Prix ΗΠΑ στο Ώστιν του Τέξας με ένα ειδικό κράνος. Έχει χρησιμοποιηθεί η κλασική, κίτρινη φωσφοριζέ βάση, σήμα κατατεθέν των περισσότερων κρανών του Lando Norris, πάνω στην οποία έχει τοποθετηθεί ένα αυτοκόλλητο «σουβενίρ» από κάθε αγώνα που έχει συμμετέχει ο Βρετανός. 

Alex Albon – Grand Prix Μ. Βρετανίας

Μπορεί να είναι εξαιρετικά απλό, όμως το κράνος του Alex Albon από το Grand Prix Μ. Βρετανίας είναι πραγματικά πανέμορφο. Έχει χωριστεί στη μέση, με το δεξί μέρος να είναι σκούρο μπλε και το αριστερό άσπρο, κι έχει ρετρό επιρροές. Κάτω από τη μάσκα, έχει τοποθετηθεί με καλλιγραφική γραμματοσειρά το επώνυμο του Albon, ενώ συνολικά, αποτελεί μέρος των εορτασμών της Williams για το 800ό της Grand Prix.

Valtteri Bottas – Grand Prix Ιταλίας

Για τη Monza, ο Valtteri Bottas πήγε πίσω στις ρίζες της ομάδας του, Alfa Romeo. Το κράνος του για το Grand Prix Ιταλίας ήταν εμπνευσμένο από εκείνα των δύο πρώτων πρωταθλητών στην ιστορία της Formula 1, Giuseppe 'Nino' Farina και Juan Manuel Fangio. Αμφότεροι αγωνίστηκαν με την ομάδα της Alfa Romeo, γράφοντας το όνομα της ομάδας με χρυσά γράμματα. 

Fernando Alonso – Grand Prix Ιαπωνίας

Αν υπήρχε βραβείο Το Κράνος της Χρονιάς, τότε σίγουρα θα ανήκε στο αριστούργημα που φόρεσε στο κεφάλι του ο Fernando Alonso στο Grand Prix Ιαπωνίας. Πρόκειται για ένα κράνος με λευκό φόντο που φέρει τον ανατέλλοντα ήλιο στη δεξιά και την αριστερή μεριά, ενώ πίσω έχει τοποθετηθεί το σκίτσο ενός σαμουράι, ίδιο με το τατουάζ που έχει ο Alonso στην πλάτη του.

Lewis Hamilton – Grand Prix Ιαπωνίας

Aκόμη ένα άκρως εντυπωσιακό κράνος με βάση το χρώμιο. Ο Lewis Hamilton συνεργάστηκε με τον Ιάπωνα καλλιτέχνη Hajime Sorayama, ο οποίος είναι γνωστός για τα υπερρεαλιστικά του δημιουργήματα. Για το κράνος του 7κις παγκόσμιου πρωταθλητή, χρησιμοποίησε χρώμιο σε ασημί και χρυσό χρώμα, θυμίζοντας κάτι από Daft Punk.

Max Verstappen – Grand Prix Κατάρ

Φέτος, ο Max Verstappen κατέκτησε τον τρίτο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο του. Μετά το sprint του Grand Prix του Κατάρ, ο Ολλανδός προσέθεσε ένα τρίτο χρυσό αστέρι στο κράνος του, παρουσιάζοντας το ειδικό, «εορταστικό» σχέδιο, προς τιμήν του επιτεύγματός του. Το νέο του κράνος, εκείνο που χρησιμοποίησε σε κάθε αγώνα από το Κατάρ κι έπειτα (εκτός του Λας Βέγκας) ήταν βαμμένο στην ίδια απόχρωση με το μονοθέσιο της επίσης πρωταθλήτριας Red Bull με χρυσές λεπτομέρειες και φυσικά τα 3 αστέρια στο πίσω μέρος.

Esteban Ocon – Grand Prix Λας Βέγκας

Όντας πλέον μέτοχος της Alpine, ο Ryan Reyolds, γνωστός κι ως Deadpool, βρίσκεται συχνά στο γκαράζ της γαλλικής ομάδας. Με την αγάπη του Esteban Ocon για τους υπερήρωες της Marvel να είναι γνωστή, δε θα μπορούσε να μη γίνει κάποια τέτοια συνάντηση. Ο Γάλλος έντυσε το κράνος του για το Grand Prix Λας Βέγκας στα χρώματα του Deadpool, ενσωματώνοντας όλα τα στοιχεία της μάσκας του ήρωα.

Daniel Ricciardo – Grand Prix Λας Βέγκας

Αν μη τι άλλο, το 2023 φαίνεται ότι ήταν η χρονιά του χρωμίου, αφού πολλοί ήταν οι οδηγοί που το επέλεξαν τουλάχιστον μία φορά. Από τα κράνη του Daniel Ricciardo, εκείνο που ξεχώρισε ήταν του Grand Prix Λας Βέγκας, το οποίο ήταν βαμμένο στις αποχρώσεις του πάγου, με μπλε και ασημί χρώμιο. Φυσικά, δεν έλειπαν οι χαρακτηριστικές φλόγες που είχε ενσωματωμένες στο κράνος του από την αρχή της χρονιάς, όταν ακόμα ήταν αναπληρωματικός οδηγός για τη Red Bull.

Yuki Tsunoda – Grand Prix Άμπου Ντάμπι

Το κράνος του Yuki Tsunoda από το Grand Prix Άμπου Ντάμπι θα έπαιρνε μάλλον το βραβείο του πιο συγκινητικού σχεδίου. Ο Ιάπωνας οδηγός της AlphaTauri αποχαιρέτησε τον Franz Tost στο τελευταίο του Grand Prix ως team principal της ομάδας, αφιερώνοντας το κράνος του σε αυτόν. Χρησιμοποιώντας τα χαρακτηριστικά στοιχεία που έχουν όλα του τα σχέδια, δηλαδή τα φύλλα πλατάνου σε κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα και το λευκό φόντο, ο Tsunoda τοποθέτησε στο πίσω μέρος μια φωτογραφία του με τον Tost, γράφοντας 'Servus Franz' (μφρ.: Αντίο Franz).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς το κράνος του Schumacher άλλαξε για πάντα τη Formula 1

F1 2023: Οι πέντε κορυφαίες στιγμές της χρονιάς που πέρασε

F1 2023: Η μάχη των teammates - Ποιοι κέρδισαν τις «ενδοοικογενειακές» κόντρες