Eπίσημο: Πλήρης αποκάλυψη για το νέο VW Golf VIII (Video - pics)


Αναμονή τέλος για το Golf 8ης γενιάς, το οποίο εκσυγχρονίζεται χωρίς να αλλάζει σχεδιαστικά και αποκτά ένα μηχανολογικό και ψηφιακό υπόβαθρο πρώτης γραμμής ικανό να το διατηρήσει στην θέση του κυρίαρχου των πωλήσεων πανευρωπαϊκά. - Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες και δείτε τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες από την παγκόσμια πρεμιέρα του. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: VW
  • 24/10/2019

Με 4,5 δεκαετίες στην αγορά, πάνω από 35 εκατομμύρια πωλήσεις το Golf ήταν και παραμένει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού των ευρωπαϊκών αγορών, και ένα αυτοκίνητο που κάθε νέα του γενιά αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την κατηγορία του αλλά και για το σύνολο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μετά από πολύ καιρό αναμονής και δεκάδες διαρροές, ήρθε η ώρα της επίσημης αποκάλυψης του νέου Golf της 8ης γενιάς. Μιας γενιάς που έχει να αντιμετωπίσει δύο πολύ σημαντικές προκλήσεις: την κυριαρχία των SUV και την έλευση της ηλεκτροκίνησης. Απέναντι σ' αυτά τα νέα δεδομένα, η VW προσπάθησε και όπως φαίνεται κατάφερε να δημιουργήσει ένα Golf που είναι ίσως το μεγαλύτερο βήμα από την μία γενιά στην επόμενη στην ιστορία του μοντέλου.

Και σ’ αυτήν τη νέα γενιά οι αλλαγές είναι περιορισμένες και εντοπίζονται κυρίως στα νέα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω τεχνολογίας LED, τους νέους προφυλακτήρες με τη  χαρακτηριστική στενή εισαγωγή στο εμπρός μέρος, το νέο logo και κάποιες μικρές μεταβολές στην κατανομή των όγκων και των γραμμών. Αυτά  είναι τα στοιχεία που το ξεχωρίζουν από το προηγούμενο της ενδιάμεσης γενιάς (του Golf 7.5, όπως συνηθίσαμε να το λέμε). Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αυτές οι χειρουργικές αλλαγές είναι αρκετές ώστε να εξελίξουν το βασικό θέμα του Golf ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας ένα σχήμα με σαφώς πιο έντονη παρουσία και μεγαλύτερο δυναμισμό από το απερχόμενο.

Στο υπόβαθρο βρίσκεται μία εξέλιξη της πλατφόρμας MQB με το μήκος τού αυτοκινήτου να παραμένει compact στα 4,284 m, ενώ και το μεταξόνιο είναι στον μέσο όρο της κατηγορίας, στα 2,636 m. Οι αλλαγές στο αμάξωμα, πάντως, και η εκτεταμένη μελέτη σε αεροδυναμική σήραγγα, μείωσαν τον συντελεστή οπισθέλκουσας στο εξαιρετικό 0,275, κάτι που όπως είναι φυσικό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στο  θόρυβο που φθάνει στο σαλόνι όσο και στη  μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων.

Ψηφιακή επανάσταση

Σε αντίθεση με τα μετρημένα βήματα στο αμάξωμα, στο σαλόνι οι σχεδιαστές της VW αφέθηκαν πιο ελεύθεροι στο να δημιουργήσουν ένα εσωτερικό που ίσως αποτελεί το μεγαλύτερο άλμα από μία γενιά σε μία άλλη ενός Golf. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη μοντέρνα αισθητική αλλά και στις πολλές τεχνολογίες που ενσωματώνει.

Η σχεδίαση του ταμπλό με την ονομασία Innovision Cockpit είναι ίσως ό,τι πιο εντυπωσιακό υπάρχει αυτήν τη  στιγμή στην κατηγορία, δίνοντας έμφαση στα ψηφιακά μέσα και στις οθόνες και περιορίζοντας τους φυσικούς διακόπτες στο ελάχιστο. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και η κεντρική οθόνη του συστήματος infotainment συνδέονται σε μία ενιαία επιφάνεια, η οποία συνεχίζεται στα αριστερά του τιμονιού με διακόπτες αφής για τα φώτα. Σημαντικές πληροφορίες για τη  λειτουργία του αυτοκινήτου θα μπορούν να προβάλλονται και στο head-up display πάνω από το τιμόνι.

Στην κεντρική κονσόλα βρίσκονται μόνον οι διακόπτες για την εκκίνηση και το χειρόφρενο, ενώ ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ο ιδιαίτερα μικρός επιλογέας του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων. Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει μία ακόμα συστοιχία από διακόπτες αφής που αλλάζουν τα βασικά μενού στην οθόνη και στον κλιματισμό, ενώ το σύνολο ολοκληρώνεται από τους πολύ όμορφους αεραγωγούς με τα «μεταλλικά» στοιχεία που διατρέχουν από άκρη σε άκρη όλο το ταμπλό, τις πολλές θέσεις για μικροαντικείμενα και τον εσωτερικό φωτισμό που δίνει έναν αέρα πολυτέλειας και ακριβότερου αυτοκινήτου.

Ο ψηφιακός κόσμος του νέου Golf δεν υπάρχει μόνο σε όσα φαίνονται στην επιφάνεια, αλλά και στον τρόπο που έχει ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες. Τα συστήματα με τα οποία εφοδιάζεται δεν συνδέονται μόνο μεταξύ τους, αλλά υπάρχει και online σύνδεση με τις υπηρεσίες We Connect και We Connect Plus της VW, επιτρέποντας στο νέο Golf να βρίσκεται σε μία real time επικοινωνία με τον έξω κόσμο και το διαδίκτυο. Ένα ακόμα νέο σύστημα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας είναι το Travel Assist, το οποίο επιτρέπει μία ημιαυτόνομη λειτουργία του οχήματος, ακόμα και σε ταχύτητες των 210 km/h. Το νέο Golf είναι, επίσης, το πρώτο αυτοκίνητο της VW το οποίο εφοδιάζεται με το σύστημα Car2X το οποίο επιτρέπει στο αυτοκίνητο να επικοινωνεί με άλλα οχήματα στο  δρόμο σε απόσταση έως και 800 m (που έχουν βέβαια αντίστοιχο σύστημα) και να ανταλλάσσουν χρήσιμες πληροφορίες μεταξύ τους.

Το σύστημα κλιματισμού είναι νέας σχεδίασης με πολλές νέες έξυπνες λειτουργίες, όπως, για παράδειγμα, τα «ζεστά χέρια» ή το «φρέσκος αέρας», ενώ στις κορυφαίες εκδόσεις θα εφοδιάζεται με ηχοσυστήματα από τη  φημισμένη Hi-End εταιρεία Harman/Kardon. Υπάρχει, επίσης, η τελευταία γενιά φωνητικών εντολών για απλές, αλλά και πιο σύνθετες λειτουργίες, που συνδυάζεται με την ψηφιακή "βοηθό" Alexa για ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση με τον κόσμο του Internet of Things. Αποκεί και πέρα, το νέο Golf θα εφοδιάζεται με όλα τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης που γνωρίζουμε ήδη από τα υπάρχοντα μοντέλα της εταιρείας, δημιουργώντας το πιο «ψηφιακό» σύνολο της κατηγορίας, έτοιμο να αντέξει στον ανταγωνισμό για τα χρόνια που έρχονται. 

Κινητήρες για κάθε γούστο

Για τη νέα γενιά του Golf η VW έβαλε από την αρχή τον πήχη αρκετά ψηλά σε ό,τι αφορά στην γκάμα των κινητήρων με τους οποίους θα εφοδιάζει το αυτοκίνητο, οι οποίοι είναι, ούτε λίγο ούτε, πολύ 8 διαφορετικοί για την αρχική φάση. Και για πρώτη φορά οι υβριδικές εκδόσεις θα δίνουν το «παρών» από το λανσάρισμά του τόσο ως mild hybrid (eTSI) ή plug-in hybrid (eHybrid). Βέβαια, το κύριο βάρος των πωλήσεων θα σηκώσουν και πάλι οι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου.

Ο τρικύλινδρος TSI με 90 και 110 ίππους και ο τετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας με 115 και 150 ίππους έχουν δεχθεί σημαντικές βελτιώσεις, με τον TSI να λειτουργεί με τον κύκλο Miller, ενώ ο πετρελαιοκινητήρας έχει διπλά injections για το Ad-Blue, με στόχο τη μείωση των εκπομπών NOx, ενώ είναι και 17% οικονομικότερος από τον προηγούμενο TDI.

Στο μέτωπο των υβριδικών υπάρχουν τρεις εκδόσεις eTSI και δύο eHybrid. Οι πρώτες χρησιμοποιούν το γνωστό mild υβριδικό σύστημα ηλεκτρικής υποβοήθησης των 48V, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε τρεις εκδοχές ιπποδύναμης, 110, 130 και 150 PS. Σε ό,τι αφορά στα plug-in υβριδικά μοντέλα, θα υπάρχουν δύο εκδόσεις, μία με 204 PS, και η GTE με 245 PS (και διαφορετική μάσκα με πιο σπορ χαρακτήρα). Και οι δύο θα εφοδιάζονται με μία μπαταρία των 13 kWh, η οποία θα δίνει μία ικανοποιητική αυτονομία αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης στο νέο Golf.

Για την όγδοη γενιά του Golf καταργούνται οι μέχρι τώρα ονομασίες των επιπέδων εξοπλισμού (Trendline, Comfortline, Highline) και αντικαθίστανται από τις Golf, Life, Style. Παραμένει, όμως, η R-Line η οποία θα έχει αρκετά νέα στοιχεία και έναν πιο σπορ προσανατολισμό. Ο εξοπλισμός θα είναι πιο πλούσιος από το απερχόμενο μοντέλο για το κάθε επίπεδο εξοπλισμού, με τη  βασική έκδοση να περιλαμβάνει πλήρες πακέτο LED φωτιστικών σωμάτων εμπρός και πίσω, Keyless Start, το ψηφιακό κόκπιτ Innovision, τις υπηρεσίες We Connect, αυτόματο κλιματισμό, Lane Assist, Front Assist με προστασία πεζών και το σύστημα Car2X.

Μέσα στην επόμενη χρονιά θα προστεθούν και οι υπόλοιπες εκδόσεις του αυτοκινήτου, μεταξύ αυτών και το νέο GTI και το Golf R. Η άφιξή του στη  χώρα μας αναμένεται τον Μάρτιο του ερχόμενου έτους, σε τιμές και εξοπλιστικά  πακέτα που ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.