Επίσημο: Πλήρης αποκάλυψη του νέου Toyota Yaris! (Photos & Video)


Το νέο Yaris επιστρέφει στην κατηγορία B έχοντας να επιδείξει ένα πιο δυναμικό σε σχεδίαση αμάξωμα, αλλά και ένα πιο αποδοτικό υβριδικό σύστημα. Πότε έρχεται στην Ελλάδα.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΑΝΔΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΦΩΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΤΗΣ, TOYOTA
  • 16/10/2019

Η στιγμή για την πλήρη αποκάλυψη του νέου Toyota Yaris έφθασε. Το Car and Driver ταξίδεψε στο Άμστερνταμ πριν από λίγες μέρες όπου έγινε η επίσημη παρουσίαση του αυτοκινήτου και σεβόμενο το εμπάργκο μέχρι που ίσχυε για όλες τις αποστολές των χωρών που συμμετείχαν, δημοσιεύει σήμερα όλες τις πληροφορίες.

Το νέο Yaris κομίζει νεωτερισμούς στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης (B Segment).

Καταρχάς ένα επανασχεδιασμένο αμάξωμα, το μικρότερο στην κατηγορία, όπως υποστηρίζει η Toyota. Στην 4η γενιά Yaris, το μήκος μπορεί να έχει μειωθεί κατά 5 mm (ανέρχεται στα 3.940 mm), ωστόσο χάρη στην αύξηση του μεταξονίου στα 2.560 mm ( συν 50 mm) και του πλάτους στα 1.745 mm ( συν 50 mm) οι εσωτερικοί χώροι είναι βελτιωμένοι.

Η διαφοροποίηση των διαστάσεων είναι αποτέλεσμα της νέας αρχιτεκτονικής πλαισίων της Toyota (ΤΝGA), αλλά και της αυξανόμενης τάσης που παρατηρείται για μικρά, ευέλικτα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με έρευνες, το 75% του πληθυσμού σήμερα ζει σε αστικά (και περιαστικά) κέντρα, ενώ 1 στα 5 αυτοκίνητα που διατίθενται είναι αυτοκίνητα πόλης.

O Νίκος Μερτέκης, στο εσωτερικό του νέου Toyota Yaris.
O Νίκος Μερτέκης, στο εσωτερικό του νέου Toyota Yaris.

Με μια ματιά το νέο Yaris

  • Μοντέρνα και νεανική σχεδίαση
  • Digitalized εσωτερικό, με head up display 10 inch
  • Νέο ελαφρύτερο, πιο στιβαρό και με χαμηλότερο κέντρο βάρους πλαίσιο (GA-B)
  • Νέο 4ης γενιάς υβριδικό σύστημα 1.5 Hybrid Dynamic Force
  • Βελτιωμένη κατά 15% απόδοση και 20% οικονομία
  • Μικρότερες διαστάσεις, μεγαλύτεροι εσωτερικοί χώροι
  • Εξοπλισμένο με κορυφαία συστήματα ασφαλείας από τον βασικό εξοπλισμό
  • Το πρώτο της κατηγορίας με «κεντρικό» αερόσακο για τις πλευρικές συγκρούσεις

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η ευελιξία είναι βασικός παράγοντας για την επιλογή ενός αυτοκινήτου, με την σχεδίαση να παραμένει εξίσου σημαντική.

Και το νέο Yaris διαθέτει το design που χωρίς να προκαλεί, μπορεί να στρέψει τα βλέμματα πάνω του. Επιθετικό το εμπρός μέρος, με τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Led που εκτείνονται μέχρι τα φτερά, τη μεγάλη μάσκα και τους αεραγωγούς στις άκρες του προφυλακτήρα.

Στο πλάι το αμάξωμα είναι εξίσου εντυπωσιακό δίνοντας την αίσθηση ενός sport hatch (υπάρχουν αισθητικές αναφορές στην Corolla Hatchback) με τους τονισμένους θόλους και τα μικρά πίσω παράθυρα, ενώ στην ίδια λογική και το πίσω μέρος με το τονισμένο σπόιλερ, το μικρό άνοιγμα του πορτ μπαγκάζ και τα φωτιστικά που προσφέρουν ένα 3D αποτέλεσμα.

Περνώντας στο εσωτερικό, η αίσθηση του εκμοντερνισμού είναι διάχυτη, όπως και εκείνη ενός αυτοκινήτου ανώτερης ποιότητας. Οι εμπρός επιβάτες θα βολευτούν με ιδιαίτερη άνεση στα εργονομικά καθίσματα, τα οποία είναι πιο χαμηλά τοποθετημένα ( κατά 60 mm), προκειμένου να μην δημιουργηθεί κανένα χωροταξικό θέμα από τη μείωση του ύψους του αμαξώματος κατά 40 mm.

Η θέση οδήγησης είναι βελτιωμένη και αυτό λόγω της νέας διαμόρφωσης του ταμπλό, αλλά και της πιο κάθετης (κατά 6 μοίρες) τοποθέτησης του μικρότερου σε διάσταση τιμονιού.

Η… ψηφιοποίηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον πίνακα των οργάνων, όπου προβλέπονται digital ταχύμετρο και στροφόμετρο, αλλά και μια οθόνη TFT πολυμέσων, έγχρωμο head up display 10 ιντσών (!), όπως και δυνατότητα επαγωγικής φόρτισης του smartphone σας.

Τα πάντα έχουν σχεδιασθεί, όπως μας εξήγησαν τα στελέχη της Toyota, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από τον δρόμο…

Το ταμπλό είναι φουτουριστικό σε σχεδίαση, με λιγότερους διακόπτες σε σχέση με το παρελθόν, χάρη και στην ψηφιοποίησή του. Με μαλακά υλικά στο μεγαλύτερο μέρος του, αλλά και άψογη συναρμογή.
Το ταμπλό είναι φουτουριστικό σε σχεδίαση, με λιγότερους διακόπτες σε σχέση με το παρελθόν, χάρη και στην ψηφιοποίησή του. Με μαλακά υλικά στο μεγαλύτερο μέρος του, αλλά και άψογη συναρμογή.

Θερμαινόμενο τιμόνι, ειδικός φωτισμός για το cockpit, νέα γραφικά και όμορφοι συνδυασμοί χρωματισμών είναι στοιχεία που κάνουν το Yaris ιδιαίτερο…

Οι πίσω επιβάτες έχουν επαρκή χώρο για τα πόδια και το κεφάλι τους (βεβαιώνουμε τους ισχυρισμούς της Toyota) χάρη και στην σχεδίαση των εμπρός καθισμάτων, με τη μόνη παρατήρηση να έχει να κάνει με την δυσκολία που ενδεχομένως συναντήσουν υψηλόσωμοι επιβάτες στην είσοδο/έξοδο από το μικρό άνοιγμα των πίσω θυρών.

Ολοκληρώνοντας με το εσωτερικό του αυτοκινήτου, αξίζει να τονίσουμε την κορυφαία συναρμογή που μαζί με την αίσθηση της ποιοτικής υλοποίησης που εισπράττεις, αλλά και τη νεανική σχεδίαση δημιουργούν έναν πολύ ευχάριστο διάκοσμο.

Το νέο πλαίσιο GA-B

Η δομή του αμαξώματος του νέου Yaris βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική της Toyota, TNGA, που έχει «γεννήσει»  πλαίσια όπως το GA-C που χρησιμοποιείται σε μικρομεσαία αυτοκίνητα (Corolla, C-ΗR, Prius) και GA-K για τα μεγαλύτερα (Camry, RAV-4).

Τα χρωματισμένα σημεία είναι εκείνα που έχουν δεχθεί περαιτέρω ενίσχυση ώστε το πλαίσιο του νέου Yaris να είναι κορυφαίο σε ακαμψία.
Τα χρωματισμένα σημεία είναι εκείνα που έχουν δεχθεί περαιτέρω ενίσχυση ώστε το πλαίσιο του νέου Yaris να είναι κορυφαίο σε ακαμψία.

Στην περίπτωση του νέου Yaris, το πλαίσιο έχει τον ονομασία GA-B, με κοινό χαρακτηριστικό την βελτιωμένη στρεπτική ακαμψία κατά 35%, αλλά και τη δυνατότητα να φιλοξενήσει με… άνεση μεγαλύτερη συστοιχία μπαταριών κάτω από το πίσω κάθισμα.

Είναι πιο στιβαρό καθώς διαθέτει ενισχύσεις σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά και μια  ισορροπημένη κατανομή βάρους και «πατάει» σε ένα σύστημα γονάτων McPherson εμπρός και σε ημιάκαμτο άξονα, πίσω. 

Παρά τις ενισχύσεις στην εμπρός ανάρτηση με ένα "πλαίσιο" που προσομοιώνει ένα σύστημα μπάρας θόλων και στην ακαμψία του πίσω άξονα κατά 140%, η υβριδική έκδοση είναι 20 κιλά πιο ελαφριά!

Για μεγαλύτερη άνεση, οι τεχνικοί της Toyota έχουν επιλέξει πιο μαλακά ελατήρια, ενώ με δεδομένη και τη μείωση του κέντρου βάρους κατά 15 mm, το νέο Yaris υπόσχεται άνεση στην κίνηση στην πόλη, αλλά και ένα ξεκούραστο και ευχάριστο οδηγικά χαρακτήρα στον ανοικτό αυτοκινητόδρομο.

Με το 4ης γενιάς υβριδικό σύστημα

Το νέο Yaris εφοδιάζει ένα εντελώς καινούργιο υβριδικό σύστημα που προσφέρει χαμηλότερο βάρος, καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και είναι πιο αποδοτικό. Η συγκεκριμένη hybrid έκδοση ήταν εκείνη που αναλύθηκε εκτενώς στης παρουσίαση, μια και στην Toyota κυριαρχεί η  άποψη πως θα αποτελέσει το 80% των προτιμήσεων των αγοραστών Yaris (60% η υπάρχουσα γενιά).

Το 1.5 Hybrid Dynamic Force όπως ονομάζουν οι Ιάπωνες το υβριδικό σύστημα του Yaris προσφέρει 15% αυξημένη ισχύ (υπολογίζεται στους 115 ίππους) και 20% μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές CO2! 

Στοιχεία επίσημα δεν έδωσε η Toyota, παρά ποσοστιαίες μεταβολές σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά.

Ο θερμικός κινητήρας του υβριδικού συστήματος 4ης γενιάς είναι ένα νέο βενζινοκίνητο 3κύλινδρο σύνολο με λειτουργία κύκλου Atkinson (για βέλτιστη απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές), μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων και θερμοδυναμική απόδοση στο εντυπωσιακό ποσοστό του 40%, καλύτερη ακόμη και από έναν τυπικό ντηζελοκινητήρα!

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή ο κινητήρας έχει τη μεγαλύτερη ταχύτητα καύσης, με αποτέλεσμα υψηλή ροπή από τις χαμηλές στροφές, άρα βέλτιστη οικονομία…

Επανασχεδιασμένο το υβριδικό σύστημα μετάδοσης με έναν νέο διπλό άξονα και μικρότερες διαστάσεις κατά 9%. Ο ηλεκτροκινητήρας των 580V, αποδίδει 59 kW και 141 Nm με όριο περιστροφής τις 17.000 rpm (συν 4.000 rpm).

Το 4ης γενιάς υβριδικό σύστημα εξοπλίζεται με μια νέα συστοιχία μπαταριών λιθίου-ιόντων αυξημένη απόδοσης. Αν και έχουν την ίδια χωρητικότητα (0,94 kWh) προσφέρουν βελτιωμένη επιτάχυνση, αλλά και μειωμένο κατά 27% βάρος σε σχέση με τις νικελίου μετάλλου-υδριδίου που αντικαθιστούν. 

Νέα είναι η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του υβριδικού συστήματος με αυξημένη ικανότητα ψύξης των στοιχείων, αλλά και δυνατότητα υπολογισμών πάνω από 10.0000/sec. 

Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι το νέο Yaris Hybrid μπορεί να προσφέρει ηλεκτρική λειτουργία μέχρι τα 130 km/h, ενώ στην Toyota ισχυρίζονται πώς το 80% των μετακινήσεων μπορεί να γίνει με μηδενικούς ρύπους. Δηλαδή ηλεκτροκίνητα!

Παράλληλα με την υβριδική έκδοση, το νέο Yaris θα είναι διαθέσιμο και με συμβατικούς τρικύλινδρους βενζινοκινητήρες στα 1.0 και 1.5 λίτρα.

Πρώτα η ασφάλεια

Το νέο Yaris έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτελέσει το ασφαλέστερο αυτοκίνητο της μικρής κατηγορίας. Μαζί με την άκαμπτη δομή του αμαξώματος, ενσωματώνει συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας από μεγαλύτερες κατηγορίες στον βασικό του εξοπλισμό, που ήδη χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα όπως η Corolla (Toyota Safety Sense) και έχουν σχεδιασθεί ώστε να υπερκαλύπτουν τα αυστηρότερα πρότυπα που θα ισχύσουν από το 2020.

Τέσσερις γενιές Toyota Yaris, 20 χρόνια ιστορίας (COTY 2000) και πάνω από 4 εκατομμύρια πωλήσεις!
Τέσσερις γενιές Toyota Yaris, 20 χρόνια ιστορίας (COTY 2000) και πάνω από 4 εκατομμύρια πωλήσεις!

Σημειώνεται πώς, το νέο Yaris είναι το πρώτο αυτοκίνητο της κατηγορίας που διαθέτει έναν επιπλέον «κεντρικό» αερόσακο για βέλτιστη προστασία στις πλευρικές συγκρούσεις.

Το νέο Yaris αναμένεται στην ελληνική αγορά τον Σεπτέμβριο του 2020. Μέχρι τότε και συγκεκριμένα την Άνοιξη θα έχει μεσολαβήσει το test drive όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαπιστώσουμε στην πράξη το πώς λειτουργεί και αποδίδει το νέο υβριδικό σύστημα, αλλά και τις οδηγικές αρετές του.