First Drive: Οδηγούμε στο Βέλγιο το ανανεωμένο Renault Clio E-Tech 145 Esprit Alpine (video)


Ένα best-seller που σπάει τα κοντέρ από το 1990 που πρωτοπαρουσιάστηκε ως διάδοχος του Renault 5 και συνάμα ένας αυτοκίνητο γεμάτο διακρίσεις. Αυτό είναι το Renault Clio και στην τελευταία του ανανέωση γίνεται πιο… Μegane από ποτέ.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: RENAULT
  • 11/7/2023

Με 16 εκατομμύρια Clio να έχουν πουληθεί παγκοσμίως εδώ και 33 χρόνια, και με δύο τίτλους ως «Αυτοκίνητο της Χρονιάς» το 1991 και το 2006, το γαλλικό supermini είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της κατηγορίας εδώ και πέντε γενιές. Υπό το νέο πρίσμα «Nouvelle Vague» της Renault το Clio το… τερμάτισε στη σχεδιαστική ωρίμανση και την αναβάθμιση της εικόνας του θυμίζοντας Megane, Austral, Rafale και... Formula 1

Η νέα καρό μάσκα, τα νέα full-LED φωτιστικά σώματα εμπρός (τα στοιχεία έχουν σχεδίαση εμπνευσμένη από το λογότυπο της φίρμας), το νέο επίπεδο σήμα, τα πίσω διάφανα φωτιστικά, το μικρό σπόιλερ εμπρός και ο πίσω διαχύτης ή το λογότυπο της Alpine στα φτερά που θυμίζουν έστω και αμυδρά μονοθέσιο της Alpine F1, αυτό δείχνουν αλλά συνάμα φέρνουν πιο κοντά το αυτοκίνητο στην ταυτότητα που επιθυμεί να προσδίδει η Renault στα μοντέλα της. 

Επιπλέον, όπως ήδη γνωρίζουμε, η Renault έχει προικίσει το Clio με μια ευρεία γκάμα κινητήριων συνόλων, βενζίνης (ατμοσφαιρικό και turbo), diesel και βέβαια το βαρύ πυροβολικό της Renault Technocentre την ισχυρή (όνομα και πράγμα) υβριδική τεχνολογία E-Tech 145 PS που φέρνει επιδόσεις GTI και κατανάλωση… μοτοσυκλέτας (4,2 L/100 km). Αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις δεν υπάρχουν (4.053 mm μήκος, 1.798 mm πλάτος και 1.439 mm ύψος), οπότε ανοίγουμε την πόρτα για να αντικρύσουμε τη γνώριμη εικόνα του Clio. 

Η Renault ισχυρίζεται ότι δεν έχουν επέλθει αλλαγές στο ούτως ή άλλως ευρύχωρο εσωτερικό (μεταξόνιο στα 2.583 mm, χώρος αποσκευών 391 λίτρα για τα βενζινοκίνητα, 366 για τα diesel και μόλις 301 για τα E-Tech μοντέλα), αλλά η αλλαγή εντοπίζεται στο ψηφιακό κομμάτι και στο ότι από ελιτίστικο, το εσωτερικό έγινε πιο… cozy. Είναι τα υλικά που το κάνουν αυτό νέα οικολογικά ή από ανακυκλωμένο πλαστικό υφάσματα (72% ανακυκλωμένα μπουκάλια περιλαμβάνουν οι ίνες των καθισμάτων των Esprit Alpine).

Επίσης, το νέο Clio διαθέτει μια τεράστια γκάμα τεχνολογιών με το σύστημα πολυμέσων Renault EASY LINK με ασύρματη συνδεσιμότητα smartphone σε συστήματα με οθόνη 7 ή 9,3 ιντσών, ρυθμίσεις MULTI-SENSE, 20 συστήματα ασφαλείας (ADAS) και πλέον νέο, μεγάλο ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 ή 10 ιντσών.

Στα μηχανικά μέρη δεν έχουμε αλλαγές στα δομικά, με τους προαναφερόμενους κινητήρες. Ένας τρικύλινδρος, χιλιάρης ατμοσφαιρικός 65 ίππων με 5άρι μηχανικό κιβώτιο, ένας τρικύλινδρος turbo χιλιάρης 90 ίππων με 6άρι μηχανικό κιβώτιο, ο ίδιος ως bi-fuel 100 βενζίνη/LPG με χρήση υγραερίου, ένας 1500άρης diesel απόδοσης 100 ίππων και βέβαια το «βαρύ πυροβολικό E-Tech full hybrid 145 με την πλήρως υβριδική τεχνολογία E-Tech, με περισσότερες από 150 πατέντες, καθώς και τεχνογνωσία από τη Formula 1. 

Η σειριακή-παράλληλη αρχιτεκτονική του συνδυάζει έναν ατμοσφαιρικό, τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα με αυξημένη πλέον κατά 3 PS ισχύ (από 91 στους 94) και αυξημένη κατά 4 Nm ροπή, δύο ηλεκτρικούς κινητήρες (έναν 36 kW ή 49 PS και μια γεννήτρια 18 KW ή αλλιώς 24,5 PS), μια μπαταρία 1,2 kWh και ένα κιβώτιο πολλαπλών λειτουργιών, φτάνοντας σε απόδοση τα E-Tech συστήματα των Captur και Arkana. Το κιβώτιο ταχυτήτων του κινητήρα έχει τέσσερις σχέσεις μετάδοσης και ο κύριος ηλεκτροκινητήρας έχει δύο

Το πλήρες υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης E-Tech μπορεί να συνδυάσει τους δύο κινητήρες με έως και 14 διαφορετικούς τρόπους για βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης. Υπενθυμίζουμε ότι με την E-Tech τεχνολογία, το αυτοκίνητο τροφοδοτείται πάντα από τον ηλεκτροκινητήρα κατά την εκκίνηση και μπορεί να τον χρησιμοποιήσει έως και στο 80% του χρόνου αστικών μετακινήσεων– μειώνοντας την κατανάλωση έως και 40% σε σύγκριση με έναν συμβατικό βενζινοκινητήρα.

Στη νέα, αυξημένης απόδοσης έκδοση (πλέον το αυτοκίνητο από E-Tech 140 βαφτίστηκε E-Tech 145) έχει καλύτερο 0-100 km/h (από 9,9 σε 9,3 sec), καλύτερες ρεπρίζ (80-120 km/h από 6,9 sec σε 6,6 sec) και το πρώτο χιλιόμετρο έρχεται σε ένα sec λιγότερο (από 31 σε 30).

Οδηγώντας το

Μπαίνοντας στο μπλε σπορ Clio για την πρώτη μας, σύντομη δοκιμή και υπό τις ευγενέστατες οδηγίες («στρίψτε παρακαλώ») του ελληνόφωνου συστήματος πλοήγησης διαπιστώνουμε ότι υπάρχει το γνωστό περιβάλλον υβριδικής τεχνολογίας και νέα συστήματα όπως το Park Assist, αλλά αντιληπτή γίνεται ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η ύπαρξη πολλών υφασμάτινων επιφανειών όπως είναι η οροφή ολόκληρη ή το ταμπλώ (ζωικό δέρμα τέλος) τα οποία βοηθούν στην απορρόφηση ήχου εντός της καμπίνας, κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στην ούτως ή άλλως πολύ καλή ποιότητα κύλισης του Clio, κάτι που ενισχύεται κι από ένα fine tuning των μηχανικών μερών.

Η αίσθηση της δύναμης είναι υπαρκτή, ειδικά στο πρόγραμμα Sport και μάλιστα με δεδομένη τη βελτίωση της απόδοσης έχει επέλθει μια σχετική σπιρτάδα όπως μαρτυρούν άλλωστε και οι μετρήσεις, αλλά όπως συμβαίνει με την υβριδική τεχνολογία E-Tech, είναι δεδομένη η απουσία δυνατότητας αλλαγής σχέσεων. Πατώντας σε ελαστικά Continental EcoContact 6 διαστάσεων 205/45-R17 πάνω στα διάσημα βελγικά καλντερίμια, επέδειξε κορυφαία αποσβετικότητα, άνεση και κράτημα όποτε και όπου μπορέσαμε να ξεφύγουμε από τα ασφυκτικά όρια ταχύτητας του Βελγίου. Με το πέρας της σύντομης δοκιμής είχαμε καταγράψει κατανάλωση στα 4,5 L/100 km.

Το νέο Renault Clio θα μας συντροφέψει σύντομα στην Ελλάδα με τιμές που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί αλλά είναι βέβαιο ότι με τα διαπιστευτήρια του θα συνεχίσει την εξαιρετική εμπορική του πορεία, ως ένα από τα πιο πλήρη μοντέλα της κατηγορίας του.